Život s diabetom nemusí byť životom na hrane

Autor Accelerate október 2017 -
Život s diabetom nemusí byť životom na hrane Pixabay

Aké sú hraničné situácie v živote diabetika? Ktoré hodnoty určujú, či sa jeho ochorenie dlhodobo udrží v stabilizovanom stave bez komplikácií?

Život s diabetom nemusí byť životom na hrane, určite je však životom s hranicami. Aj preto sa slovenské pacientske organizácie zapájajú do projektu Žijeme život na hrane. Diabetes mellitus je jedno z najčastejších, najzávažnejších a finančne najnáročnejších chronických ochorení. Počet prípadov diabetes mellitus každým rokom rastie. Viac ako 90 % diabetikov tvoria ľudia s cukrovkou 2. typu. Približne tretina chorých pritom o svojom ochorení netuší. A práve oni skutočne žijú na hrane. Diabetes mellitus v súčasnej dobe postihuje na Slovensku asi 400 000 ľudí, ďalších asi 100 000 má tzv. prediabetický rizikový syndróm.

Pokiaľ nie je ochorenie dostatočne kontrolované liečbou, môže skrátiť očakávanú dĺžku života o 15 až 20 rokov, teda o štvrtinu. V skupine 40- až 60-ročných môže dokonca klesnúť o 30 – 40 percent. Počet nových prípadov celosvetovo narastá. V EÚ ním trpí 10 % obyvateľov a pri súčasnom trende môžeme predpokladať, že do roku 2030 sa to zvýši na 16,6 %. Číslo 400 000 na Slovensku predstavuje 7 % obyvateľov, pri súčasnom trende sa do roku 2030 tento podiel zvýši na 15 percent.

Diagnóza diabetes mellitus pre mnohých znamená predstavu ďalšieho života pod ustavičnou kontrolou. Pacienti majú tiež obavy z bolesti a zdravotných komplikácií. Nič z toho sa však nemusí udiať – so správne liečenou cukrovkou sa dá viesť plnohodnotný život. Skorá diagnostika a včasná, správne zvolená liečba spolu s dodržiavaním zásad životného štýlu, pravidelnou kontrolou hodnôt cukru v krvi a správnou výživou dokáže zabrániť vážnym komplikáciám diabetu alebo ich významne oddialiť.

Slovenská diabetologická spoločnosť sa pripája k projektu s názvom Žijeme život na hrane, ktorý podporuje spoločnosť Sanofi. Cieľom je zvýšiť povedomie o možných rizikách zle liečenej cukrovky. „V roku 2017 sa Slovensko spája v tomto úsilí s Českom a pridáva sa k aktivitám, ktoré organizujú české pacientske organizácie. V mesiacoch november a december odštartuje už tretí ročník projektu Dia dni v lekárni vo vybraných 15 lekárňach na západnom Slovensku,“ povedala komunikačná manažérka spoločnosti Sanofi Beáta Kujanová.

V rámci akcie si záujemcovia budú môcť vyskúšať slackline, čiže chodenie po lane. Posilňuje zmysel pre rovnováhu a držanie celého tela. Od klasického lana sa líši tým, že na chodenie sa využívajú dva pevné body, medzi ktoré sa naťahujú polyesterové popruhy so šírkou 25 mm. Do 26. októbra si každý bude môcť na vybraných verejných miestach tiež odmerať svoje hodnoty cukru v krvi.

EZ/EN

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo