Aké sú najčastejšie príčiny nespavosti?

Autor ML/VN október 2017 -
Al Pacino vo filme Insomnia (Nespavosť) Al Pacino vo filme Insomnia (Nespavosť) Bontonfilm

Potrebujete sa vyspať, ste unavení, ale aj napriek tomu sa vám nedá zaspať? Nespavosť trápi veľkú časť populácie; mnohí ľudia pritom nevedia, čo môže byť v ich prípade príčinou.

Ak by ste radi zistili, aké sú najčastejšie príčiny nespavosti, my vám ich prezradíme. Nespavosť porazíte iba vtedy, ak zistíte pravú príčinu toho, prečo nemôžete zaspať.

Problémy v práci a vo vzťahoch

Náročné dni nielen doma, ale aj v práci zanechajú na človeku následky. Možno ide o neznesiteľného šéfa, nepríjemných kolegov či fyzicky a psychicky veľmi náročnú prácu; potom sa netreba čudovať, že nemôžeme spávať.

Väčší vplyv na náš spánok ako práca má rodina. Úmrtie blízkeho človeka, nedorozumenia, ale aj zdravotné problémy rodinných príslušníkov s nami vedia poriadne zamávať.

Nepravidelný spánok

Ďalšou príčinou nespavosti je aj nepravidelnosť spánkového režimu. Tento problém odstránite tak, že sa naučíte ísť spať vždy v rovnakom čase a aj vstávať budete v rovnakom čase, a to aj cez víkendy. Vaše telo sa tomu prispôsobí a vy nebudete mať problém zaspať.

Nevyhovujúce podmienky na spanie

Príčinou vašej nespavosti môžu byť aj nevyhovujúce podmienky v spálni. Tvrdý matrac, deformovaný vankúš, príliš veľa svetla, privysoká izbová teplota a ďalšie faktory ovplyvnia kvalitu vášho spánku. Preto z miestnosti odstráňte všetko, čo vás vyrušuje – váš spánok sa skvalitní a už sa nebudete v noci toľko budiť. V spálni by nemal byť počítač a najradšej ani mobilný telefón.

Pomôžte telu

Odstrániť problémy s nespavosťou môžete aj vďaka ďalším radám. Užívajte vitamíny B a C, magnézium a kalcium. Doprajte si pred spánkom horúci relaxačný kúpeľ; ak sa dá, pravidelne chodievajte do sauny. Teplotu v spálni udržiavajte medzi 18 a 20 ºC. Robte si medovkový alebo rumančekový čaj – a uvidíte, že rýchlo zaspíte, a to aj bez toho, aby ste museli užívať lieky na spanie, ktoré zbytočne dráždia žalúdok. Vyskúšajte aj aromaterapiu.

ML/VN

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo