Drôty v automobiloch: nenahraditeľní kovoví pomocníci

Autor Alfacon január 2018 -
Drôty v automobiloch: nenahraditeľní kovoví pomocníci Foto: Messe Düsseldorf / ctillmann

Priemysel vyrábajúci drôty a káble sa nemusí báť o svoju budúcnosť; má to potvrdiť aj výstava Wire 2018, ktorá sa v apríli tradične uskutoční v Düsseldorfe.

Drôty a výrobky z nich – káble, pružiny, skrutky, sitká atď. – možno nájsť takmer všade. Jedným z odvetví, ktoré najviac podporuje inovácie v segmente drôtov, je automobilový priemysel.

Pružiny v motore musia byť nezničiteľné

Moderné auto obsahuje takmer 1 000 pružín a strún; ich spoľahlivé fungovanie má podstatný vplyv na bezpečnosť a komfort cestujúcich. Mnoho z týchto pružín je súčasťou najdôležitejších a najviac zaťažených systémov auta, napríklad tie, ktoré zatvárajú ventily v spaľovacom motore. Ventilová pružina v štvortaktnom motore musí vydržať až 10 miliárd cyklov pri uvažovanej životnosti s najazdenými 200 000 kilometrami. Okrem mechanického namáhania je vystavená aj vysokým teplotám, horúcim plynom a veľkým tepelným rozdielom. Ak by praskla, pravdepodobne by spôsobila vážne poškodenie motora.

Tisíc skrutiek v každom aute

Ďalšími dôležitými výrobkami z drôtu sú skrutky rôzneho druhu, obvykle spájajúce jednotlivé komponenty vozidla. V modernom aute sa obvykle nachádza viac ako 1 000 skrutkových spojov, z toho 250 až 300 priamo v motore. Dovedna môže byť v aute až 150 rôznych typov skrutiek. Všetky musia mať presne definované tolerancie z hľadiska fyzikálnych vlastností a zároveň musia byť dobre prispôsobené potrebám automatizovanej montáže.

Sofistikované sieťky, ktoré chránia naše prostredie

Dôležitú úlohu hrajú aj kovové sieťky vyrobené z drôtov z nehrdzavejúcej ocele alebo z  neželezných kovov. Okrem iného nachádzajú uplatnenie v zariadeniach na filtrovanie výfukových plynov zo spaľovacích motorov, čo pomáha znižovať emisie oxidu uhoľnatého a pevných častíc. V systéme recirkulácie výfukových plynov takýto filter zabezpečuje, že odpadové častice zo spaľovacieho procesu alebo odlučovača častíc sa nemôžu dostať do turbodúchadla alebo motora, ktoré by poškodzovali. Drôt z nehrdzavejúcej ocele v kovovej sieťke má hrúbku iba 35 mikrometrov, takže je tenší ako ľudský vlas. Pritom znáša teplotu 800 ° C alebo aj viac.

Elektrické rozvody dávajú autu život
Jednou z najzložitejších a najdrahších súčastí moderného vozidla je jeho palubný elektrický systém, kedysi označovaný ako káblový zväzok. Niektoré káble napájajú stále pribúdajúce elektrické a elektronické komponenty vozidla elektrinou, zatiaľ čo iné prenášajú elektronické signály. Volkswagen Chrobák vyrobený okolo roku 1950 bol vybavený káblovým zväzkom, ktorý vážil nie viac ako niekoľko kilogramov a jeho káble mali dokopy celkovú dĺžku asi 80 metrov. Na ne bolo pripojených niečo viac ako 70 elektrických komponentov. Na rozdiel od neho, dnešné palubné elektrické systémy narástli až na 4 000 káblov s celkovou dĺžkou až 6 km a hmotnosťou do 60 kilogramov. Obzvlášť náročné v tomto smere sú elektrické a hybridné vozidlá. V niektorých kábloch v autách je vysoké napätie až do 1 000 voltov, takže musia odolávať oveľa vyšším prúdom aj teplotám ako ich predchodcovia.

Veľtrh drôtov a káblov

Informácie o najmodernejších výrobných technológiách, vývoji a trendoch v priemysle drôtov, káblov a zariadení na ich spracovanie prezentujú firmy každé dva roky na výstave Wire, ktorá je popredným medzinárodným veľtrhom pre toto odvetvie. Koná sa v nemeckom Düsseldorfe pravidelne už viac ako 30 rokov.

Predchádzajúci veľtrh, Wire 2016, sa prioritne zameral na koncept Priemysel 4.0, a tak bude zaujímavé vidieť a porovnať, ako sa odvtedy veci vyvinuli a aké výsledky budú výrobcovia prezentovať na Wire 2018. Veľtrh sa už tradične uskutoční súbežne s výstavou Tube špecializovanou na rúry, a to v termíne 16. až 20. apríla 2018.

Alfacon

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo