Nord Stream 2 rozdeľuje členov EÚ

Autor TASR máj 2016 -

Projekt plynovodu Nord Stream 2 cez Baltické more polarizuje Európsku úniu a rozdeľuje jej členské krajiny. Preto je potrebné nájsť riešenie, ktoré bude pre všetkých konsenzom. Počas nedávnej konferencie Globsec to povedal podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. „O Nord Streame 2 sa intenzívne diskutuje na rôznych úrovniach, od expertov až po šéfov štátov a vlád. Hľadajú sa riešenia, aby tento projekt nerozdelil krajiny EÚ na víťazov a porazených,“ zdôraznil M. Šefčovič.

Deväť členských krajín vrátane Slovenska predtým v spoločnom liste svojich premiérov poukázalo na to, že projekt má potenciálne destabilizujúce geopolitické dôsledky pre daný región. Zvýši podľa nich závislosť od existujúcej prepravnej trasy, čo nie je v súlade s cieľmi legislatívy EÚ v energetike ani záujmami EÚ. „Je dôležité skúmať vplyv na energetickú bezpečnosť Únie, ak by sme namiesto troch prepravných trás skončili s dvomi alebo len s jednou,“ upozornil podpredseda EK.

Platnosť súčasnej tranzitnej dohody o preprave plynu medzi ruským Gazpromom a ukrajinským Naftogazom sa skončí v roku 2019. Podľa Šefčoviča je tranzit cez Ukrajinu pre EÚ strategicky dôležitý. „Rokovania o novej dohode medzi oboma spoločnosťami i medzi Ruskom a Ukrajinou sa musia začať čím skôr. EK je pripravená zhostiť sa úlohy mediátora, tak ako to bolo aj v minulosti. Aj vďaka tomuto prístupu sme mali dve zimy, ktoré prešli bez nejakých plynových drám,“ uzavrel.

Pre projekt Nord Stream 2 sa vytvorilo konzorcium spoločností Gazprom, E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE a Royal Dutch Shell.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo