Slovensko ako partnerská krajina na veľtrhu Holiday World

Autor Karolína Ducká február 2018 -

Česko predstavuje pre SR z pohľadu príjazdového cestovného ruchu najvýznamnejší zdrojový trh. Na veľtrhu v Prahe to bolo poznať.

Slovensko prevzalo na tohtoročnom 27. ročníku medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu Holiday World 2018 v Prahe úlohu partnerskej krajiny. Jeho brány slávnostne otvoril minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek po boku českej ministerky pre miestny rozvoj Kláry Dostálovej. Holiday World je jednou z najvýznamnejších udalostí v odvetví cestovného ruchu v strednej Európe. V dňoch 15. až 18. februára sa tam prezentuje celkom 46  krajín z celého sveta vrátane slovenského národného stánku.

„Je pre mňa veľkou cťou, že sme sa stali partnerskou krajinou tohto významného podujatia. Práve blízkosť našich národov nám prináša úspešnú spoluprácu aj v oblasti cestovného ruchu. Navyše, českí turisti sú na Slovensku najpočetnejšou skupinou zahraničných hostí, ktorí sa k nám stále radi vracajú,“ uviedol minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

Slovensko prevzalo pozíciu partnerskej krajiny pri príležitosti 100. výročia založenia spoločného štátu Čechov a Slovákov - Československej republiky. Zároveň si obe krajiny v tomto roku pripomínajú 25. výročie vzniku samostatnosti. Významnou je spolupráca Slovenska a Česka v rámci krajín Vyšehradskej štvorky a spoločná propagácia pod značkou „Discover Central Europe“.

Česká republika predstavuje z pohľadu príjazdového cestovného ruchu najvýznamnejší zdrojový trh pre Slovensko. Až tretina všetkých zahraničných návštevníkov u nás prichádza práve zo susedného Česka. Výhodou Slovenska je, že mnohí českí občania ho pokladajú za domácu destináciu, pričom sa radi opakovane vracajú. Zaujímajú sa o termálne kúpaliská a slovenské hory, aj historické pamiatky hrady a zámky.

Stánok slovenskej expozície v Prahe aj za prítomnosti štátneho tajomníka ministerstva dopravy a výstavby Petra Ďurčeka prezentuje aktuálne produkty aktívnej dovolenky ako sú turistika, cykloturistika, lyžovanie, UNESCO pamiatky, termálne kúpaliská aj kúpeľný cestovný ruch. Svoje osobitosti tiež predstavujú zástupcovia jednotlivých regiónov od Tatier až k Dunaju ako napr. región Spiša, Pienin, Slovenského Raja či najteplejšiu oblasť Slovenska - Žitný ostrov.

Karolína Ducká, hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo