Trendy v bývaní a vybavení domu

Autor Mária Burcáková máj 2016 -

Pri zariaďovaní nového domu či bytu má každý z nás iné nároky; nie každý sa uspokojí so zariadením z bežných nábytkových reťazcov. Nové trendy v bývaní sa dotýkajú nielen architektonických a dispozičných riešení, ale všetkých prvkov, ktoré sa podieľajú na kvalitnom bývaní.

Jednotný a vopred premyslený celok

Pri vytváraní dobrého interiéru nestačí dom len vybaviť „trendy“ prvkami. Interiér má tvoriť jednotný celok a zároveň korešpondovať s celým architektonickým konceptom. Najdôležitejšie sú vyváženosť a harmónia. Preto skôr, ako sa pustíte do riešenia svojho budúceho bývania, musíte mať jasnú predstavu o tom, koľko a ako často chcete doma pracovať, koľko potrebujete súkromia a ako často u vás prespáva návšteva. Dôkladne vopred premyslený interiér vám pomôže vyhnúť sa pri realizácii zbytočným nákladným dodatočným úpravám a stresom.

Čisté línie, využitie priestoru, umenie všade

Trendy pre nasledujúci rok v modernom bývaní určujú najmä dizajnéri a nábytkové firmy, ktoré prezentujú svoje výrobky na najväčšom festivale nábytku v talianskom Miláne. Už teraz však je jasné, že naďalej budú prevládať čisté línie.

Z materiálov sú stále v popredí drevo, sklo či tehla. Pri zariaďovaní nábytkom sa využíva celá svetlá výška, ktorá priestor opticky zvyšuje, dodáva mu veľkorysosť a zároveň poskytuje aj dostatok úložného priestoru. Vysoké knižnice opäť nachádzajú svoje osvedčené miesto v priestore. A umelecké diela sa prenášajú z galérií aj do domácností – a to nielen do obývačiek, ale napríklad aj do kúpeľní.

Obľúbené sú spoločné otvorené priestory, v ktorých sa schádza rodina a spoločne prežíva veľkú časť dňa. Obytný priestor tvoria kuchyňa, jedáleň a obývačka. Ak vás však ruší umývačka riadu či vám prekážajú aromatické vône prichádzajúce od sporáka, potom je lepšie zvážiť skôr tradičné dispozičné riešenie.

Dôležitú úlohu pri vytváraní dobrej atmosféry zohrávajú farby. Podvedome vplývajú na naše prežívanie, ovplyvňujú nálady a aktuálny stav. Sú jedným z najpôsobivejších nástrojov pri vytváraní atmosféry v interiéri. Dokážu priestor opticky zväčšiť, zvýrazniť niektoré tvary, osvetliť či zútulniť tmavé kúty alebo pritiahnuť pozornosť k niektorému prvku. Na to, aby sme dosiahli očakávaný efekt, ich potrebujeme správne a hlavne s citom „namiešať“.

Svoj trend si určíte sami

Pri tvorbe interiéru neklaďte prehnaný dôraz na to, čo je „trendy“. Nadčasový interiér s neutrálnymi farbami je lepšia voľba. Jednoduchosť a elegancia v kombinácii s vkusnými dekoratívnymi prvkami budú trendy vždy. Vy sami si formujte priestor okolo seba tak, aby zodpovedal vašim potrebám a požiadavkám na kvalitu bývania. Dobrý architekt či dizajnér vás predovšetkým musí počúvať, len tak vám pomôže vytvoriť priestor, v ktorom sa budete cítiť príjemne.

Efektný interiér sa realizuje do posledných detailov. Má byť zariadený tak, aby sa v ňom príjemne bývalo a pritom spĺňal požiadavky na dobre riešený priestor a vyhovoval našim predstavám o živote. Pokiaľ pri jeho zariaďovaní nerešpektujeme svoje hodnoty a návyky, ľahko sa môže stať, že investujeme do niečoho, čo neskôr môže limitovať kvalitu nášho života.

MB

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo