Febiofest oceňoval: bodovali dokumenty o obyčajných ľuďoch Strednej Európy

Autor JF / ZK marec 2018 -
Arnaud Desplechine na diskusii po projekcii Arnaud Desplechine na diskusii po projekcii Foto: ASFK

Bratislavský festival poctil návštevou aj miláčik canneského festivalu Arnaud Desplechine; aj jemu sa ušla cena.

Po týždňovom filmovom maratóne sa v stredu 21. marca večer zavŕšila bratislavská časť jubilejného 25. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Záverečný ceremoniál vyvrcholil osobnou účasťou francúzskeho režiséra Arnauda Desplechina. Možno ho smelo označiť za „miláčika“ festivalu v Cannes, keďže najslávnejší festival uviedol v svetovej premiére až päť jeho snímok.

Arnaud Desplechine zavítal na Slovensko vôbec po prvý raz a na pôde Febiofestu si prebral symbolický filmový kotúč – Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov ASFK za prínos svetovej kinematografii. Vo svojom príhovore hovoril aj o tom, že sleduje napätú situáciu na Slovensku a „dúfa, že v uliciach vybojujeme lepšiu krajinu pre všetkých“.

Jeho nový film Ismaelove prízraky vlani slávnostne otváral prestížny festival v Cannes a bratislavský Febiofest zasa slávnostne uzavrel. V hlavných úlohách sa na plátne predstavili francúzske herecké hviezdy – vedľa Mathieua Amalrica (predstavil sa o. i. aj v bondovke Quantum of Solace) účinkujú držiteľka Oscara Marion Cotillard a Charlotte Gainsbourg, obľúbenkyňa režiséra Larsa Von Triera.

V strede Európy

Na záverečnom ceremoniáli boli vyhlásené ocenenia súťažnej sekcie V strede Európy, v ktorej sa stretlo 20 krátkych hraných, dokumentárnych, animovaných aj experimentálnych snímok zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Rakúska.

Hlavnú cenu spojenú s finančnou prémiou 3 000 eur získal poľský dokumentárny film Prach (Proch) režiséra Jakuba Radeja. Je filmovou štúdiou procesu, ktorým musí prejsť každé ľudské telo od okamihu smrti až po pohreb. Režisér dáva do kontrastu jednotlivé štádiá tohto procesu – márnicu, dom smútku, cintorín – s byrokratickým prístupom k majetku zosnulého. Odosobnený pohľad na osud materiálnych vecí, ktoré kedysi patrili zosnulému, podáva otvorenou formou. Neprehliada ani otázky o zmysle života či úvahu o osamelosti ľudí, s ktorými sa nemá kto rozlúčiť. „Režisér z nás robí svedkov procesu, ktorý neobíde žiadneho z nás. Napätie je spôsobené protikladmi zobrazenia nezvratného kurzu a úctivého prístupu k téme, podporovaného talentovanou kameramankou Józefinou Gocman,“ znelo odôvodnenie medzinárodnej poroty.

Porota tento rok pracovala v zložení odborníkov na krátky film: Jana Černik, jedna z vedúcich osobností v AG Kurzfilm – Nemeckej asociácii krátkych filmov, držiteľka rakúskej ceny za filmové umenie, vydavateľka a distributérka Brigita Burger-Utzer, oceňovaný maďarský režisér a národný nominant na Oscara Csaba Bollók a distribútor poľských krátkometrážnych filmov Michal Hudzikowski.

Hlavná porota sa rozhodla udeliť aj jedno osobitné uznanie, ktoré patrí rakúskemu dokumentárnemu filmu O! Fortuna! (Work in Progress) I – VI režisérky Karin Berger. Tá formou šiestich miniatúr dokumentuje svoj každodenný život slobodnej matky v období od narodenia dcéry v roku 1991 až po deň, keď dcéra vyletí z hniezda. Hra obrazu a zvuku vyvoláva napätie, ktoré snímku ukotvuje v súradniciach času, šťastia a práce. „Autorke sa podarilo zhustiť do pár minút 18 rokov spoločného života s dcérou s humorom a širokou škálou emócií vrátane vplyvu na ňu samotnú,“ komentovala porota.

Divácka cena putovala slovenskému hranému filmu I want to Believe režiséra Matúša Ryšana. Skupina dokumentaristov v ňom skúma portrét entuziasta a jeho priateľa, ktorí zasvätili život záchrane ľudstva. Film je satirou súčasných sociopolitických nálad, vznášajúcich sa nielen nad Európou. Protagonista je človek, ktorého všetci poznáme: fanatik, divný strýko, šialený sused. Niečo v ňom – to, čo ho ženie – možno nakoniec nie je až také bizarné.

Febiofestový týždeň a jeho 130 filmov

Exkluzívne premiéry filmov ocenených na prestížnych zahraničných festivaloch, nové domáce snímky s medzinárodnou účasťou, pocty osobnostiam svetovej kinematografie, osobné stretnutia s hviezdami európskeho filmu, medzinárodná súťaž, unikátne premietania so živou hudbou, detské snímky i bohatý sprievodný program. To všetko v súhrne ponúkol jubilejný 25. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. V hlavnom meste sa uskutočnil od 15. do 21. marca 2018, kde mohli diváci absolvovať 7 dní filmového maratónu so 130 filmami v 8 programových sekciách a premietaniami v 4 bratislavských kinách. MFFK Febiofest ako najväčšia putovná prehliadka na Slovensku následne zavítala od 16. do 29. marca 2018 až do 10 miest - do Banskej Bystrice, Kežmarku, Košíc, Levíc, Martina, Popradu, Prešova, Prievidze, Trenčína a Trnavy.

Pripomeňme, že MFFK Febiofest 2018 slávnostne otvoril v premiére česko-slovenský film Hmyz, nový a súčasne posledný film legendárneho umelca, jedného z najstarších stále tvoriacich filmárov sveta, 83-ročného režiséra Jana Švankmajera. Ten do Bratislavy aj osobne zavítal uviesť svoju novinku.

Zuzana Kizáková

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo