Investori v SR: optimizmus sa nekončí, trh práce však robí starosti

Autor Markus Halt marec 2018 -

Priaznivá konjunkturálna nálada medzi zahraničnými investormi na Slovensku pretrváva, ukázal prieskum konjunktúry.

Viac ako 40 % zo 131 zúčastnených firiem by chcelo rozširovať svoje aktivity a hľadá zamestnancov. S pokrokom v boji proti korupcii sú spoločnosti nespokojné ako nikdy predtým, ich najväčším problémom však zostáva vývoj na trhu práce.

63 % opýtaných firiem hodnotí súčasnú hospodársku situáciu na Slovensku pozitívne, je to o 18 % viac ako pred rokom. Iba 3 % ju hodnotia ako zlú. S ďalším zlepšovaním v priebehu roka počíta 41 % podnikov. Polovica účastníkov prieskumu očakáva nezmenenú celkovú hospodársku situáciu.

Očakávania vývoja vo vlastnej firme vychádzajú ešte optimistickejšie. 44 % firiem počíta s lepšími obchodmi, iba 8 % podnikov sa pripravuje na horší hospodársky rok. 47 % firiem by následne chcelo zvýšiť počet svojich pracovníkov a 41 % chce zvýšiť aj investície.

Politická kríza nebráni biznisu

„Napriek politickej kríze hodnotia zahraniční investori obchodné vyhliadky prevažne pozitívne“, komentuje najnovšie výsledky Jürgen Knie, prezident Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK) a konateľ spoločnosti Manz Slovakia. „Pri pozitívnom hodnotení súčasnej hospodárskej situácie sme v prieskume zaznamenali desaťročné maximum.“

Hans Christian Kügerl, obchodný radca rakúskeho veľvyslanectva na Slovensku a riaditeľ Advantage Austria Bratislava, potvrdzuje, že úspešný ekonomický príbeh na Slovensku bude z pohľadu rakúskych podnikateľských subjektov pokračovať. Ďalšie malé a stredné podniky majú záujem o investície, mnohí existujúci investori rozširujú svoje lokálne aktivity.

Slovensko: investičné číslo 2 v celej SVE

Lokalita Slovensko sa podľa názoru investorov vyznačuje najmä členstvom v EÚ, produktívnou pracovnou silou, ochotnou podávať výkony - za relatívne mierne náklady, ako aj dostupnosťou a kvalitou lokálnych dodávateľov. Vo všeobecnosti hodnotia účastníci prieskumu Slovenskú republiku ako druhú najatraktívnejšiu investičnú lokalitu v strednej a východnej Európe. Ako aj v minulých rokoch, je na prvom mieste Česká republika. Estónsko a Slovinsko obsadili tretie a štvrté miesto. Podiel spoločností, ktoré by zopakovali svoju investíciu na Slovensku aj v súčasných podmienkach, zostáva stabilne 80 %.

Pracovné sily chýbajú na všetkých frontoch

V prípade negatívne vnímaných faktorov lokality nezaznamenali investori žiadne zlepšenie. Disponibilita pracovnej sily je naďalej vnímaná kriticky. „Pracovné sily chýbajú na všetkých frontoch“, povedal Jürgen Knie. „Keďže táto situácia zasahuje každé odvetvie, predstavuje najväčšiu prekážku rastu, ktorú máme v súčasnosti“, uvádza prezident SNOPK.

Mnohým spoločnostiam spôsobuje čoraz väčšie obavy i vývoj nákladov na prácu. Okrem nedostatku pracovných síl spôsobuje tlak na úroveň miezd aj výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy a zákonný príplatok za prácu v noci a cez víkend. „Na druhej strane sme však nezaznamenali, že by sa v prieskume zvýšila spokojnosť s produktivitou“, konštatuje Jürgen Knie.

„Z tohto dôvodu sa kľúčovými faktormi stanú vzdelávanie a ďalšie vzdelávanie, ako aj investície do automatizácie, s cieľom kompenzovať rastúce mzdové náklady vyššou produktivitou“, dodáva Hans Christian Kügerl.

Korupcia tu enormne straší

Veľkú nespokojnosť vyjadrili opýtaní investori s tým, ako prebieha boj proti korupcii – ukázalo sa ich najhoršie hodnotenie od zavedenia prieskumu v roku 2004. „Novovzniknutá vláda sa bude musieť hodnotiť na základe toho, či dosiahne viditeľné výsledky v tejto oblasti“, povedal prezident SNOPK Knie.

O prieskume

Päť medzinárodných komôr a inštitúcií realizovalo prieskum konjunktúry v období február-marec 2018. Okruh účastníkov predstavovalo 131 firiem pôsobiacich na Slovensku, z ktorých 82 % má vlastníkov z iných európskych štátov. Účasť podľa odvetví bola: priemysel 43,6 %, obchod 19,9 %, služby 36,6 %. Zapojené boli organizácie: Advantage Austria Bratislava, Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora, Holandská obchodná komora v Slovenskej republike, Švédska obchodná komora v Slovenskej republike, Slovensko-rakúska obchodná komora.

Markus Halt

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo