Automobilky na Slovensku opäť pozývajú školákov na letnú motivačnú akadémiu

Autor JF/PT marec 2018 -
Účastníci AJA 2017 v závode Kia Účastníci AJA 2017 v závode Kia ZAP SR

Automobilová Junior Akadémia chce pútavou formou pritiahnuť mladých ľudí k technickým vedám a vzdelaniu.

Na Slovensku panuje mylná predstava, že dobré miesto sa dá získať len po štúdiu práva, ekonómie, prípadne informačných technológií. Slovensko je však priemyselný štát, v ktorom svoje výrobne kapacity úspešne rozvíjajú automobilky a ich dodávatelia. A tí potrebujú technikov, najmä strojárov. Groupe PSA, ktorá spustila produkciu áut v Trnave pred 12 rokmi, chce už tretí rok po sebe vtiahnuť deti základných škôl do svojho sveta a príbehu. V spolupráci s Materiálovo-technologickou fakultou STU v Trnave znova pripravuje pre deti bohatý program prakticky v každej prevádzke vo fabrike. Cieľom je ukázať im, že práca v automobilke má silnú pozitívnu emóciu, môže rozvíjať ich schopnosti a mohli by takúto možnosť zahrnúť do svojho rozhodovania o ďalšom štúdiu – na strednej škole či univerzite.

Projekt Automobilová Junior Akadémia (AJA), do ktorého sú zapojené aj ostatné dve automobilky, je reakciou na rastúci nedostatok pracovnej sily s technickým zameraním. Táto situácia mobilizuje nielen zamestnávateľov, ale aj školy, vychovávajúce odborníkov pre trh s rešpektom pre jeho potreby.

Preniknúť hrou do sveta techniky

Letná akadémia nie je ani tak o ďalšom učení, ako o hre a zábave, ktoré sú súčasťou prázdnin. Je zameraná na bližšie predstavenie sveta techniky mladým ľuďom, ktorých čakajú rozhodnutia o ich smerovaní a štúdiu. AJA chce pomocou zaujímavých hier a cvičení v žiakoch podnietiť a rozvinúť zvedavosť a tvorivosť, aby si uvedomili, aký veľmi  dynamický je svet techniky, ktorý im ponúka veľké uplatnenie ich záujmov.

Iniciatíva ZAP SR

S iniciatívou organizovať každý rok počas letných mesiacov Automobilovú Junior Akadémiu prišiel pred tromi rokmi Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR. Ohlasy na prvé dva ročníky sú podľa ZAP veľmi pozitívne; o akadémiu prejavili záujem chlapci aj dievčatá. Päťdňový program v každej z troch lokalít má záujemcom poskytnúť pohľad nielen do výroby, ale aj do akademického prostredia, kde absolvujú prednášky. Nechýbajú ani rôzne zábavné praktické cvičenia či zaujímavé diskusie o autách budúcnosti. Každá z akadémií sa skončí slávnostnou promóciou a odovzdaním diplomov jej účastníkom.

„Som naozaj veľmi rád, že ohlasy sú pozitívne a my môžeme v projekte pokračovať ďalej,“ povedal prezident ZAP SR Juraj Sinay. „Našou ambíciou je projekt nielen udržiavať, ale ho aj ďalej rozvíjať. Preto ma teší, že nám tento rok pribudol ďalší partner z výrobnej sféry.“ Konkrétne ide o subdodávateľskú spoločnosť Adient, ktorá nedávno otvorila technologické centrum v Trenčíne. Ďalšími zapojenými partnermi sú Volkswagen Slovakia, Kia Motors Slovakia, Strojnícka fakulta STU v Bratislave a Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka.

JF/PT

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo