Multimodálny carsharing: keď vám auto požičajú na železničnej stanici

Autor Marián Sedílek apríl 2018 -

Platforma, ktorá to umožňuje, začala fungovať v Českej republike s podporou spoločnosti Škoda Auto.

Majitelia áut, ktorí chcú svoje vozidlá prenajímať, a záujemcovia o túto službu, sa veľmi rýchlo a jednoducho nájdu pomocou aplikácie v smartfóne. Umožnilo to spojenie platformy pre zdieľanie áut HoppyGo spoločnosti Škoda Auto DigiLab s carsharingovou službou SmileCar od Leo Express.

V Česku tak vznikla nová možnosť prepojenia požičiavania áut s autobusovou a železničnou dopravou. Zákazníci si môžu všetky ponuky uceleného konceptu mobility objednávať a vyúčtovávať prostredníctvom jedinej mobilnej aplikácie. Vďaka spoločnému podniku sa HoppyGo stáva jednou z najväčších platforiem a Škoda Auto DigiLab jedným z najväčších poskytovateľov peer-to-peer carsharingu v Českej republike. Škoda Auto tak urobila ďalší krok na ceste od tradičného výrobcu automobilov k poskytovateľovi služieb mobility.

Rozšírená budúcnosť carsharingu

Zapojenie železničnej, diaľkovej autobusovej dopravy a integrácia platformy SmileCar posúva sharingovú ponuku na novú úroveň. V budúcnosti môžu používatelia aplikácie HoppyGo od svojej aplikácie dostávať aj návrhy na kombinácie svojich ciest s využitím niekoľkých dopravných prostriedkov. V nadväznosti na diaľkové autobusové a vlakové spoje si možno v cieľovej destinácii jednoducho prenajať súkromné auto. Aktuálne je k dispozícii viac ako 750 automobilov.

Ponuka carsharingu sa zameriava najmä na mladých používateľov, pre ktorých význam vlastníctva osobného vozidla ustupuje do pozadia. Atraktívna je aj pre ľudí, ktorí sa vlastníctva automobilu nechcú vzdať, sú však otvorení novým konceptom mobility.

„Škoda chápe mobilitu ako ucelený systém, pozostávajúci z vozidiel a zo služieb. Škoda Auto DigiLab tento koncept dôsledne realizuje, vznikajú v ňom najrôznejšie nové obchodné modely,“ povedal Andre Wehner, Chief Digital Officer českej automobilky. „Nový spoločný podnik Škoda Auto DigiLabu pritom v praxi realizuje dva dôležité prvky: zdieľanú ekonomiku a multimodálnu mobilitu s prepojením viacerých druhov dopravy,“ uviedol Wehner pri prezentácii služby. Škoda Auto predstavila nový spoločný podnik na medzinárodnej súťaži Smart Mobility hackathon, ktorá sa konala začiatkom apríla v Prahe.

Marián Sedílek, Dynamic Relations 2000

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo