Duálne vzdelávanie je v záujme ekonomiky regiónov

Autor TASR máj 2016 -

Národný projekt „Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality odborného vzdelávania a prípravy“ má firmám garantovať profesionálnu podporu štátnych inštitúcií pri zavádzaní tohto typu vzdelávania.

Zároveň má vytvoriť podmienky pre činnosť stavovských a profesijných organizácií k zabezpečeniu úloh, ktoré pre nich vyplývajú zo zákona. Duálne vzdelávanie zabezpečí plynulý prechod študentov stredných odborných škôl na trh práce bez potreby ďalšieho preškoľovania. Do školskej praxe sa dostalo 1. septembra 2015. Teoretická časť výučby prebieha v školách, praktická u zamestnávateľa.

Nábor žiakov zamestnávateľmi s prijímacími skúškami sa uskutočňuje v máji. Potom zašlú stredné odborné školy zoznamy prijatých žiakov zamestnávateľom. Do 31. augusta musia byť uzatvorené učebné zmluvy so žiakmi a ich zákonnými zástupcami. Žiaci stredných odborných škôl by mali mať v školskom roku 2016/2017 na výber z 84 učebných a študijných odborov s možnosťou praktickej výučby v 494 prevádzkach ponúkaných zamestnávateľmi.

Za svoju prioritu označili duálne vzdelávanie počas nedávneho valného zhromaždenia aj predstavitelia Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK). Jej prezident Vladimír Slezák pripomenul aktivity komory a členských firiem, ktoré spolu so strednými odbornými školami vzdelávajú žiakov duálne. „Vyžadujú si vytrvalosť a veľa presviedčania u rodičov, učiteľov, a samozrejme, aj u mládeže samotnej. Bude to ešte dlhá cesta, kým nový vzdelávací systém citeľne a dlhodobo zlepší dostupnosť kvalifikovaných pracovníkov,“ uviedol.

Prípravy v Nitre

Príkladom aktívneho prístupu samosprávy k novému systému je Nitriansky samosprávny kraj (NSK). Aj v tomto roku pokračuje v modernizácii výchovno-vzdelávacieho procesu a usiluje sa pružne reagovať na nastupujúce trendy. Podľa predsedu NSK Milana Belicu je povinnosťou samosprávneho kraja ako zriaďovateľa stredných odborných škôl pripraviť dostatok kvalifikovaných absolventov pre automobilku Jaguar Land Rover, ktorá plánuje v priemyselnom parku v Nitre vytvoriť až 4 000 pracovných príležitostí. Ďalšie tisíce pracovných miest vzniknú v existujúcich i v nových subdodávateľských a logistických firmách.
„Takáto obrovská investícia výrazne ovplyvní ekonomické i podnikateľské prostredie v našom regióne, prispeje k poklesu nezamestnanosti a rozvoju ekonomiky kraja. Nezanedbateľné budú aj jej prínosy v sociálnej sfére,“ povedal M. Belica.

K 9 centrám pribudne ďalších päť

NSK optimalizoval študijné i učebné odbory, zároveň vybudoval deväť centier odborného vzdelávania a prípravy. Sústreďuje do nich potrebné personálne i materiálne kapacity a moderné technológie. „Ďalších päť centier budujeme, čím sme najúspešnejším zo všetkých samosprávnych krajov SR,“ konštatoval župan. Na školský rok 2015/2016 uzavrelo zmluvy o duálnom vzdelávaní so siedmimi strednými odbornými školami 25 zamestnávateľov pre 103 žiakov. K 1. septembru tohto roka žiada o vydanie oprávnenia na poskytovanie praktického vyučovania pre žiakov stredných odborných škôl ďalších 20 zamestnávateľov. Na príprave pracovných síl pre trh práce sú školy pripravené podieľať sa aj formou rekvalifikačných kurzov.

V minulom roku NSK zo svojho rozpočtu financoval rekonštrukciu Spojenej školy na Slančíkovej ulici v Nitre vo výške 1,47 milióna eur. Školy získali 21 nových automobilov. V predchádzajúcom školskom roku stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK realizovali 261 projektov s celkovými oprávnenými výdavkami vo výške takmer 7,25 milióna eur, pričom NSK sa na ich spolufinancovaní podieľal sumou vyššou ako 360 000 eur.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo