Slováci investujú do umenia, alternatívne investície sú na vzostupe

Autor Zuzana Ďuďáková apríl 2018 -
Martin Iman: Objekts 1/ Portrait 4 Martin Iman: Objekts 1/ Portrait 4

Trh umenia ako alternatívnej investície každoročne rastie. Len v minulom roku sa umenie podľa Wealth Reportu 2018 zhodnotilo o 21 %.

Kúpa obrazu alebo iného umeleckého predmetu prináša svojmu majiteľovi nielen finančný výnos, ale poteší aj jeho oko a ducha. „Celkovo predaj umenia v posledných rokoch výrazne rastie. Cena diel osvedčených, ale aj začínajúcich umelcov rastie často dvojciferným tempom a na aukciách padajú rekordy,“ prezrádza Roman Hajduk, riaditeľ pre privátnu klientelu UniCredit Bank. „Na vývoj trhu s umením má, samozrejme, veľký vplyv súčasná priaznivá ekonomická situácia, zvyšujúci sa dopyt po kvalitných dielach a vysoká úroveň ponuky,“ vysvetľuje.

Výtvarník  Martin Iman v portfóliu UniCredit Bank

UniCredit Bank v rámci svojej služby ArtBanking ponúkajúcej poradenstvo pri investíciách do umeleckých diel pravidelne predstavuje slovenským investorom tvorbu zaujímavých slovenských umelcov. V apríli tak prostredníctvom vernisáže predstavila abstraktného maliara Martina Imana.

„Popularita výtvarných umelcov na Slovensku rastie a my chceme ich tvorbu priblížiť nielen záujemcom o investície, ale všetkým fanúšikom kvalitného umenia. Martin Iman svoje diela vystavoval v prestížnych galériách od Portugalska cez  Francúzsko až po Rakúsko. Mohli ich obdivovať aj návštevníci Expo 2015 v Miláne. V minulosti sme podobne predstavili napríklad dielo Ivana Pavleho, Juraja Čuteka, Petra Pollága alebo Vojtecha Farkaša,“ dopĺňa Roman Hajduk.

Tvorba Martina Imana sa vyznačuje neustálym experimentovaním. Jeho diela sú plné abstrakcie, expresie, ale aj emócií. V roku 2015 ho odbor Kultúrnej diplomacie MZVSR zaradil na špeciálny zoznam autorov reprezentujúcich Slovensko v zahraničí. „Do spolupráce s privátnym bankovníctvom UniCredit Bank som išiel s veľkou chuťou a entuziazmom. Od samého začiatku som cítil profesionálny prístup a odborný záujem zorganizovať výstavu mojich diel pre klientov banky, s príležitosťou  investovania do umenia,“ hovorí sám výtvarník a fotograf Martin Iman.  

Alternatívne investície nie sú len o umení

Službu Art Banking UniCredit Bank prináša už od roku 2007. Vďaka nej ponúka klientom privátneho bankovníctva rozsiahle spektrum služieb súvisiacich s investovaním do umeleckých diel. „Pomáhame klientom pri investovaní do umenia obrazne otvoriť oči a pomáhame im pri rozhodovaní, aké dielo by mohli zaradiť do svojej zbierky. Radíme ako investovať a kde objavovať nových autorov alebo kam zájsť na výstavu,“ vraví Roman Hajduk.

Alternatívne investície sú dnes pevnou doplnkovou súčasťou portfólií investorov. Nejde však len o investície do umenia. V zahraničí privátni klienti investujú napríklad aj do cenných mincí, automobilových veteránov, archívneho vína alebo do rozvoja startupov. „Nedávno sme napríklad realizovali investície do robotizácie alebo umelej inteligencie. To sú fenomény, ktoré budú v blízkej budúcnosti veľmi významné s možným prísľubom zaujímavého výnosu. V investovaní do globálnych trendov sa odlišujeme od konkurencie, čo bol jeden z dôvodov prečo naše privátne bankovníctvo získalo minulý rok najvyššie ocenenie od magazínu The Banker,“ hovorí Roman Hajduk. Trendom ďalších rokov môžu byť aj investície do pitnej vody, sektora healthcare alebo alternatívnych energií.

Zuzana Ďuďáková, UniCredit Bank

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo