Tajani: Daňové Eldorádo sociálnych platforiem v Európe treba ukončiť

Autor Antonio Tajani apríl 2018 -
Predseda EP Antonio Tajani Predseda EP Antonio Tajani Foto: Európsky parlament

Predseda Európskeho parlamentu vystúpil na konferencii o digitálnej budúcnosti v Bruseli s apelom na zavedenie regulácie v štýle pravidiel cestnej premávky.

Škandál Cambridge Analytica zahŕňajúci nezákonné používanie osobných údajov zozbieraných z Facebooku na ovplyvnenie výsledkov volieb je len najnovším z dlhého radu vecí, ktoré ukázali naliehavú potrebu opatrení na reguláciu digitálnych platforiem.

Ak má digitálna revolúcia naplno rozvinúť svoj potenciál, generovať rast a pracovné miesta a stimulovať technologický rozvoj, potrebuje slobodu. Zároveň by sme však nemali zabúdať, že v našich liberálnych demokraciách musí sloboda vždy ísť ruka v ruke so zodpovednosťou.

Až doteraz však sloboda spravidla predchádzala zodpovednosť. Jedným z dôvodov je závratne rýchle tempo rastu digitálnych aplikácií. Iný dôvod však možno nájsť v zavádzajúcej ideológii, ktorá považuje všetky regulácie za brzdu rozvoja. Je to, ako keby sa na začiatku minulého storočia prijalo rozhodnutie nezaviesť pravidlá cestnej premávky alebo semafory a pokuty, len aby sa nespomalilo rozšírenie áut ako spôsobu dopravy.

V skutočnosti sú efektívne pravidlá základom vyváženého rozvoja: ochrana jednotlivcov a trhu vytvára dôveru a zvyšuje investície, technológie a rast.

Webovým gigantom nemožno povoliť, aby fungovali nad zákonom. Musia podliehať rovnakým pravidlám v oblasti ochrany pracovníkov, súkromia a spotrebiteľov, ako aj transparentnosti, zdaňovania a duševného vlastníctva ako všetky ostatné spoločnosti. To je tiež nevyhnutné na zabezpečenie spravodlivej hospodárskej súťaže s tradičnými operátormi. Efektívne pravidlá hospodárskej súťaže by mali zabezpečiť riadne fungujúci vnútorný trh bez prekážok a bez zneužitia dominantného postavenia, ktoré poškodzujú podniky a spotrebiteľov.

V Európe každý deň používa internet približne 250 miliónov ľudí. Máme povinnosť chrániť ich a všetkých tých, ktorí sú ovplyvnení ich aktivitou, a to aj vtedy, keď internet oni sami nepoužívajú.

Škandál Facebook – Cambridge Analytica je prebudením, pripomienkou, že politici majú povinnosť zabrániť zneužívaniu; ale ponúka aj príležitosť poukázať na to, že Európska únia stojí v popredí boja za ochranu súkromia.

Dňa 25. mája vstúpia do platnosti nové pravidlá EÚ, ktoré zaručia napríklad právo na zabudnutie, právo na ochranu pred nevyžiadanými reklamnými e-mailmi a právo poznať, kedy došlo k porušeniu osobných údajov a ako sa príslušné údaje používajú.

Platformám nemožno povoliť uzurpovanie právomocí štátu, vyberanie poplatkov bez toho, aby samé platili dane. Naši občania volajú po daňovej spravodlivosti. Dnes sú namiesto nej konfrontovaní s neúnosnou situáciou, ktorú možno označiť len ako daňový dumping, ktorý ochudobňuje každého a núti postihnuté krajiny, aby zavádzali trestajúce dane na podniky a prácu.

Keď štáty, ktoré využívajú všetky výhody vnútorného trhu, poskytujú nesmierne veľkorysé a zjavne nespravodlivé podmienky pre nadnárodné spoločnosti alebo internetové giganty s cieľom presvedčiť ich, aby umiestnili svoje ústredie na ich územie, poškodzujú celú Úniu. Poskytujú útočisko pre zisky vytvorené príslušnými firmami v celej Európe a nútia ostatné štáty, aby kompenzovali stratené príjmy zvýšením daní alebo znížením sociálnych služieb.

Odhaduje sa, že toto predátorské správanie znižuje základ dane o najmenej 600 miliárd eur, a tým každoročne zbavujú členské štáty EÚ dovedna o viac ako 100 miliárd eur daňových príjmov. Parlament a Komisia navrhujú, aby platformy boli zdanené tam, kde vytvárajú hodnotu; to znamená, kde získavajú reklamné kontrakty, predávajú dáta a obsah a uzatvárajú obchodné zmluvy.

Antonio Tajani, predseda Európskeho parlamentu

(Výňatok z úvodného vystúpenia na konferencii "Shaping our digital future: the challenge of the digital revolution”, Brusel 25. apríla 2018)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo