Úspešný štvrťrok SAP-u: boom cloudových riešení a akvizícia firmy Callidus

Autor Slavomír Šikuda apríl 2018 -

Rýchlo rastúco cloudový biznis SAP spoločne so solídnym rastom príjmov z podpory pokračoval v posilňovaní predvídateľných príjmov.

Celkovo príjmy spoločnosti SAP z predplatného cloudu a podpory a príjmy zo softvérovej podpory narástli v prvom štvrťroku o 2 percentuálne body na rekordných 71 %. Prevádzkový zisk v prvom štvrťroku medziročne stúpol o 52 % na 1,03 miliardy eur (IFRS) resp. o 14 % (non-IFRS pri fixnom menovom kurze). Zisk na akciu vzrástol o 37 % na 0,59 eura (IFRS), respektíve klesol o 1 % na 0,73 eura (non-IFRS).

Nové objednávky cloudu zaznamenali v prvom štvrťroku nárast o 14 % (25 % pri fixnom menovom kurze) a dosiahli 245 miliónov eur. Príjmy z predplatného cloudu a podpory narástli medziročne o 18 % a dosiahli 1,07 miliardy eur a o 31 % (non-IFRS pri fixnom menovom kurze). Naopak, príjmy zo softvéru klesli medziročne o 10 % na 625 miliónov eur (IFRS) a o 2 % (non-IFRS pri fixnom menovom kurze).

Nové objednávky cloudových a softvérových licencií narástli v prvom štvrťroku medziročne o 10 % pri fixnom menovom kurze. Príjmy z cloudu a softvéru narástli medziročne o 1 % na 4,35 miliardy eur (IFRS) a o 9 % (non-IFRS pri fixnom menovom kurze). Celkové príjmy boli medziročne na rovnakej úrovni 5,26 miliardy eur (IFRS) a narástli o 9 % pri účtovaní podľa non-IFRS štandardov pri fixnom menovom kurze.

Prevádzkový cash-flow bol v prvom štvrťroku 2,58 miliardy eur, čo je medziročný pokles o 10 %. Na konci prvého štvrťroka bola čistá likvidita 546 miliónov eur, čo je medziročné zlepšenie o 1 miliardu eur.

Tempo rastu digitálneho jadra pokračuje s viac ako 8 300 zákazníkmi SAP S/4HANA, čo je medziročný nárast o 43 %.

Spoločnosť SAP 5. apríla 2018 zavŕšila proces akvizície spoločnosti Callidus Software Inc (Callidus Cloud). SAP zlúči svoje riešenia pre zákaznícku skúsenosť ako aj možnosti SAP S/4HANA s riešeniami pre Sales Performance Management a Configure-Price-Quote od Callidus Cloud.

Manažment ľudského kapitálu

Riešeniami SAP SuccessFactors a SAP Fieldglass ponúka SAP úplný manažment pracovnej sily, či už trvalej alebo dočasnej. Od HR oddelení sa čoraz častejšie žiada zahrnutie externých pracovníkov do plánovania a efektívne zhodnotenie celkovej ponuky talentu. Riešenie SuccessFactors je lokalizované pre 91 krajín a 42 jazykov. SuccessFactors Employee Central, čo je základ ponuky v tejto oblasti, skončil štvrťrok s viac ako 2 400 zákazníkmi.

SAP Leonardo

SAP Leonardo spája hĺbkové procesy a znalosti  odvetví, pokročilú metodológiu dizajnového myslenia a špičkové softvérové funkcie ako IoT, Big Data, strojové učenie, analytiku a blockchain. SAP Leonardo riadi inovatívne funkcie a vytvára úplne nové spôsoby práce a nové obchodné modely. Všetky sú integrované na platforme SAP Cloud Platform, pričom nové technológie možno jednoducho pridať hneď, ako sa objavia.

Obchodné siete

SAP poháňa prepojenú ekonomiku. SAP Business Network s ročne zobchodovanými 1,9 biliónmi dolárov vo viac ako 180 krajinách je najväčšou obchodnou platformou sveta. Vďaka využitiu možností kolaboratívneho obchodu SAP Ariba, funkcií manažmentu flexibilnej pracovnej sily SAP Fieldglass, bezproblémovému spracovaniu cestovných výdavkov s riešením SAP Concur a in-memory možností spracovania v reálnom čase, ktoré poskytuje platforma SAP HANA, organizuje SAP Business Network obchodné transakcie naprieč celým hodnotovým reťazcom. Ponúka aj transparentnosť a prehľad o dodávateľských reťazcoch, ktoré spoločnostiam umožnia dosiahnuť istotu, že konajú eticky zodpovedným spôsobom. V prvom štvrťroku celkové príjmy v segmente SAP Business Network medziročne vzrástli o 17 % na 663 miliónov eur pri fixnom menovom kurze.

Regionálne výsledky - EMEA

SAP dosiahol v regióne EMEA solídne výsledky, keď príjmy z cloudu a softvéru vzrástli o 6 % (IFRS) a 9 % (non-IFRS pri fixnom menovom kurze). Príjmy z predplatného cloudu a podpory boli veľmi silné a narástli o 40 % (IFRS) a 45 % (non-IFRS pri fixnom menovom kurze), pričom najvýraznejšie výsledky dosiahla spoločnosť v Nemecku. Okrem toho SAP zaznamenal dvojciferný rast príjmov zo softvéru vo Veľkej Británii.

Výhľad na rok 2018

Spoločnosť SAP zvyšuje svoj výhľad. Zohľadňuje tým akvizíciu spoločnosti Callidus, ako aj silný rast prevádzkového zisku v prvom štvrťroku. Spoločnosť v roku 2018 očakáva non-IFRS celkové príjmy v rozmedzí 24,80 - 25,30 miliardy eur pri fixnom menovom kurze (2017: 23,46 miliardy), čo je nárast o 5,5 % - 7,5 % pri fixnom menovom kurze. Predchádzajúci interval bol 24,6 - 25,1 miliardy eur. Očakáva sa, že Callidus prispeje približne 200 miliónmi eur. Non-IFRS prevádzkový zisk by mal byť v intervale 7,35 - 7,5 miliardy eur pri fixnom menovom kurze (2017: 6,77 miliardy eur).

Slavomír Šikuda, mediamedia

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo