Do ktorých obchodov s potravinami, elektronikou, knihami... chodia zákazníci najradšej?

Autor Ogilvy apríl 2018 -
Do ktorých obchodov s potravinami, elektronikou, knihami... chodia zákazníci najradšej? Pixabay

Ukázala to tradičná anketa Mastercard Obchodník roka. Koncom apríla vyhlásili jej víťazov v 9 sortimentných kategóriách.

Výsledky určili na základe výskumu spoločnosti GfK Czech na vzorke 1 500 respondentov z celého Slovenska. Hodnotenými parametrami bolo spontánne menovanie predajne („top of mind“), počet nakupujúcich, ako aj miera ich vernosti predajni, dôvera zákazníkov a spokojnosť s vybranými parametrami ako sortiment, kvalita, personál, služby, usporiadanie.

Odborové kategórie

  1. Cenu v kategórii Mastercard Obchodník s potravinami 2017 vyhral vďaka vysokej úrovni spontánnej znalosti medzi zákazníkmi a ich lojalite Lidl Slovenská republika, na druhom mieste sa umiestnil Kaufland a na treťom mieste je Tesco.
  2. Víťazom kategórie Mastercard Obchodník s drogériou a parfumériou 2017 sa stala spoločnosť dm drogerie markt, druhé miesto získala Teta Drogerie a tretie 101 Drogerie. Zákazníci pozitívne hodnotili najmä splnenie svojich očakávaní pri nákupe.
  3. Ocenenie v kategórii Mastercard Obchodník s odevmi 2017 vyhrala spoločnosť Reserved, na druhom mieste sa umiestnilo H&M a na treťom Pepco. Spoločnosť Reserved bola hodnotená v rámci sortimentnej skupiny najlepšie v parametroch ochota odporučiť predajňu, porovnanie s konkurenciou a splnenie očakávaní.
  4. Víťazom kategórie Mastercard Obchodník s obuvou 2017 sa stala spoločnosť Deichmann. Na druhom stupni sa umiestnilo CCC a tretí obsadil Rieker. Deichmann zvíťazil vďaka vysokej lojalite a dôvere zákazníkov.
  5. Víťazom v kategórii Mastercard Obchodník so športovými odevmi a potrebami 2017 sa stalo Sportisimo. Na druhom mieste sa umiestnil Decathlon a na treťom SportsDirect.
  6. Víťazom kategórie Mastercard Obchodník s elektronikou 2017 sa opäť stal NAY, na druhom mieste skončila Alza.sk a na treťom mieste Mall.sk. NAY je medzi zákazníkmi veľmi známy a sú k nemu lojálni.
  7. Cenu Mastercard Obchodník s knihami 2017 získal Martinus, na druhom mieste je Panta Rhei a na treťom bux.sk/Media klub. Kníhkupectvo Martinus sa zároveň stalo absolútnym víťazom a držiteľom titulu Mastercard Obchodník roka 2017, rovnako ako v predošlých štyroch rokoch.
  8. Víťazom v kategórii Mastercard Obchodník pre dom, záhradu a chovateľov 2017 sa stalo OBI, na druhom mieste sa umiestnil Hornbach a na treťom Super ZOO. Silnou stránkou reťazca je lojalita jeho zákazníkov.
  9. Cenu Mastercard Obchodník s nábytkom a bytovými doplnkami 2017 získala opäť IKEA. Na druhom mieste je JYSK a tretí sa umiestnil Merkury Market. IKEA v kategórii zvíťazila vďaka vysokej lojalite a dôvere zákazníkov.

Osobitné ceny

Mastercard inicioval vznik novej kategórie Millennials Obchodník roka 2017, pretože zákazníci v tejto vekovej kategórii (20–30 let) sú veľmi sledovaní samotnými obchodníkmi. Súčasne je veľký rozdiel medzi vnímaním obchodníkov u mladých respondentov v porovnaní s ostatnými. Do hodnotenia vstupovali preto obchodníci, ktorí sa v kategórii Millennials umiestnili na 1. až 3. mieste v jednotlivých odborových  kategóriách.  Víťazom sa potom stal obchodník, ktorý mal najväčší pozitívny rozdiel medzi hodnotením všetkými respondentami a mileniálmi – je ním New Yorker.

V kategórii Mastercard Cena verejnosti 2017 zvíťazila spoločnosť Lidl Slovenská republika, rovnako ako v predchádzajúcich štyroch rokoch. Prvé miesto jej zabezpečilo 62 973 hlasov, na druhom mieste je dm drogerie markt s 46 191 hlasmi a Panta Rhei s 42 608 hlasmi na treťom mieste. Zákazníci hlasovali prostredníctvom internetových stránok www.obchodnik-roka.sk a SMS správ od 8. januára do 31. marca 2018. Do hlasovania sa zapojilo celkovo 111 442 ľudí, 107 094 hlasovalo prostredníctvom internetových stránok a 4 348 poslalo súťažnú SMS. Celkovo hlasujúci udelili v ankete 871 662 platných hlasov.

Novinky v súťaži

„V rámci súťaže Mastercard Obchodník roka oceňujeme slovenských obchodníkov a posudzujeme kvalitu ich ponuky, rozsah sortimentu alebo vzťahy so zákazníkmi,“ priblížil Josef Machala, Mastercard Rewards Program Leader. „Kategórie ocenenia prechádzajú každý rok vývojom a jednou z tohoročných noviniek je kategória Millennials Obchodník roka. Víťazom sa stal obchodník, ktorý je populárny medzi generáciou Y, a zároveň ho mladí respondenti v porovnaní s ostatnými vnímajú odlišne,“ vysvetlil.

Ďalšou novinkou bolo rozdelenie pôvodnej kategórie Obchodník s odevmi a obuvou na dve samostatné kategórie. „O rastúcom záujme spotrebiteľov vyjadriť svoj názor a podporiť tak obľúbeného obchodníka svedčí počet hlasujúcich v kategórii Cena verejnosti. Tento rok sa do hlasovania zapojilo 111 442 ľudí, čo je o 31 tisíc viac ako vo vlaňajšom ročníku súťaže,“ dodal Machala.

Slávnostné vyhlásenie víťazov sa uskutočnilo 24. apríla 2018 v rámci konferencie Retail Summit v Bratislave.

Lucie Pavlů, Milan Kříž, Ogilvy Public Relations

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo