Nemecko-čínsky obchod po železnici rastie

Autor TASR máj 2016

Do roku 2020 chcú Nemecké železnice (DB) zvýšiť objem nákladnej vlakovej dopravy s Čínou na 100-tisíc kontajnerov.

Prvý priamy nákladný vlak z čínskeho Čeng-čou (Zhengzhou) prišiel na kontajnerový terminál DUSS v Hamburgu v roku 2013. Odvtedy vzrástol počet vlakových spojení Nemecka s Čínou na vyše 400 a množstvo po železnici prepravených kontajnerov vlani prekročilo číslo 30-tisíc.

V horizonte 4 rokov chcú Deutsche Bahn zvýšiť tento výkon o 300 %, na 100-tisíc kontajnerov. Predpokladajú, že záujem prepravcov o prevoz tovarov oboma smermi bude ďalej rásť. Nákladné vlaky prichádzajú totiž do cieľovej stanice obvykle za 16 – 19 dní, kým zaoceánskym lodiam to trvá dvakrát dlhšie.

DB očakávajú prospech aj z budovania čínskych tratí pre vysoké rýchlosti. Ich dĺžka má do roku 2020 vzrásť zo súčasných 19- na 30-tisíc km. Čína môže Nemcom pomôcť aj s opravami a skvalitnením flotily rýchlostných súprav. Zaujímavý je zámer Pekingu vybudovať novú železničnú Hodvábnu cestu – cez 65 krajín. DB môžu poskytnúť realizátorom projektu skúsenosti svojich inžinierov. Zmluvy o tesnejšej spolupráci v koľajovej doprave majú byť podpísané v krátkom čase.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo