Slováci už majú mimo EÚ právo na konzulárnu pomoc od každého členského štátu

Autor EK/JC máj 2018 -

Pravidlá zaručujúce občanom EÚ ochranu a pomoc od akékoľvek konzulátu EÚ nadobudli účinnosť.

Od 1. mája 2018 môžu občania EÚ žijúci alebo cestujú mimo Európskej únie v prípade potreby využiť konzulárnu ochranu aj iného ako svojho členského štátu. V núdzovej situácii môže občanom EÚ v krajine mimo EÚ pomôcť veľvyslanectvo alebo konzulát iného členského štátu. V nových pravidlách sa určuje spôsob spolupráce členských štátov na spoločných plánoch pre nepredvídané udalosti, aby mohli tzv. nezastúpení občania EÚ získať ochranu v prípade krízy alebo prírodnej katastrofy.

Komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová v tejto súvislosti uviedla: „Takmer 7 miliónov občanov EÚ cestuje alebo žije v krajinách, resp. na územiach mimo EÚ, kde ich členský štát nie je zastúpený. Týmto chceme zaručiť, že sa so všetkými občanmi EÚ bude v prípade potreby okamžitej pomoci mimo Únie zaobchádzať rovnako. Nové pravidlá posilnia práva občanov a sú silným prejavom európskej solidarity.“

Občania EÚ môžu počas prípadnej krízy využiť aj ochranu, ktorú zaručuje nová smernica, hlavne v  prípadoch, ktoré si bežne vyžadujú konzulárnu ochranu. Ide napríklad o prípady vážneho ochorenia, ak sa človek stane obeťou trestného činu, ak bol zatknutý alebo v prípade straty pasu. Žiadosti na vystavenie náhradných cestovných dokladov predstavujú viac ako 60 % všetkých prípadov konzulárnej pomoci nezastúpeným občanom.

EK/JC

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo