Môžu sa údaje z našich úradov presunúť na servery v zahraničí? EÚ to tak chce.

Autor Mar Negreiro máj 2018 -
Môžu sa údaje z našich úradov presunúť na servery v zahraničí? EÚ to tak chce. Pixabay

Povinná lokalizácia citlivých dát na území vlastného štátu, ktorú vyžaduje legislatíva viacerých krajín, je podľa Európskej komisie anachronizmus.

Pracovný dokument Európskej komisie zo začiatku minulého roku uvádza, že trend v Európe smeruje k väčšej lokalizácii údajov - za predchádzajúcich 10 rokov o sa zvýšila o viac ako 100 %. Niektoré ďalšie štúdie spájajú tento fakt s mylným chápaním všeobecne rozšíreným vo vládach aj podnikoch, podľa ktorého treba uchovávať údaje v rámci vlastných štátnych hraníc. Takáto geografická lokalizácia môže byť v skutočnosti menej bezpečná, pretože centralizované údaje sú zraniteľnejšie voči cieleným útokom. Podľa revízie vykonanej Komisiou mnohé členské štáty limitujú geografickú polohu pre uskladnenie dát, ktoré sa týkajú sa finančného a zdravotného sektora, ako aj firemné záznamy, účtovnícke, daňové, telekomunikačné a vládne údaje.

Prekážka pre cloudové služby

V súčasnosti si tak poskytovatelia cloudových služieb často nemôžu vybrať konkurencieschopné lokality, ktoré by mohli byť vhodnejšie, ale pravidlá geografickej lokalizácie ich vylučujú. EK identifikovala tento problém ako hlavnú bariéru rozvoja služieb cloud computingu a cloudovej infraštruktúry, ako sa uvádza v dokumente Európska cloudová iniciatíva. Správa organizácie TechUK odhaduje, že politika lokalizácie údajov zvyšuje náklady na data hosting o 30 – 60 %. Napríklad Leviathan Security Group počíta s tým, že náklady na spracovanie údajov v Nemecku sú dvojnásobne vyššie ako v susednom Belgicku. To zvyšuje roztrieštenosť trhu, pretože náklady na ukladanie údajov sa v jednotlivých členských štátoch podstatne líšia; podľa niektorých odhadov sa tieto náklady mohli v roku 2016 v celej EÚ navzájom líšiť až do úrovne 120 %.

Krajiny s chladnejším počasím a ekologickejšou energiou poskytujú tiež environmentálne výhody. Napríklad severské krajiny zaznamenali boom v podnikaní v oblasti skladovania údajov, keďže firmy tam môžu ušetriť až 50 % na hostingovej infraštruktúre vďaka nižším teplotám a energetickým nákladom.

Dostatočná úprava tu chýbala

Voľný pohyb údajov podporujú nariadenia, ktorých cieľom je prehĺbenie jednotného trhu EÚ v určitých odvetviach, ale nijaké špecifické nariadenie nie je venované špeciálne uchovávaniu neosobných údajov. Tie zahŕňajú strojovo generované dáta alebo komerčné údaje, ktoré sú buď svojou povahou neosobné alebo anonymizované. Pripomeňme, že rámec pre osobné údaje už existuje – je to všetkým dobre známe Všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajoch GDPR.

Z ekonomických odhadov Európskej komisie vyplýva, že odstránenie limitov dátovej lokalizácie údajov sa považuje za najdôležitejší faktor pre úplné využitie potenciálu dátovej ekonomiky v EÚ. Zrušenie jestvujúcich lokalizačných opatrení zníži ceny dátových služieb, zvýši flexibilitu firiem v organizovaní a analytike ich dát, rozšíri ich využívanie a výber poskytovateľov. Aj keď hlavnými beneficientmi budú firmy, výhody nepriamo pocítia aj spotrebitelia, napríklad vplyvom väčšej cenovej konkurencie v hostingových službách.

Národné parlamenty sa nezhodnú na subsidiarite

Parlamenty členských štátov mohli k novej legislatíve predložiť svoje stanovisko do 6. decembra 2017, pričom sa k nej mali vyjadriť z hľadiska otázky subsidiarity. Francúzsky senát sa vo svojom stanovisku domnieva, že návrh nie je v súlade so zásadou subsidiarity. Považuje za potrebné, aby sa zohľadnilo právo štátov postupovať pri uchovávaní dát s ohľadom na verejnú bezpečnosť a poriadok, ako aj záujem verejného zdravia.

Naopak, španielsky senát prijal súhlasné uznesenie, podľa ktorého je predložený text v súlade so zásadou subsidiarity. Návrh Komisie podporil aj Senát Parlamentu Českej republiky, avšak vyžiadal si niektoré upresnenia, najmä vymedzenie pojmov neosobné údaje, profesionálny používateľ a verejná bezpečnosť. Zdôraznil tiež, že návrh nesmie narušiť ochranu obchodného tajomstva firiem a citlivých údajov týkajúcich sa ich know-how.

Mar Negreiro, Výskumná služba Európskeho parlamentu


Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo