Traktorová značka Zetor predstavila niečo neobvyklé: obrnené auto pre armádu

Autor LZ/JF máj 2018 -
Gerlach – taktické obranné vozidlo 4x4 Gerlach – taktické obranné vozidlo 4x4 Zetor

Zároveň urobila zaujímavý ťah: zverejnila kusovú cenu, ako keby išlo o auto na autosalóne. Gerlach 4x4 vyvinuli na Slovensku a posádku uchráni aj pred výbuchom míny.

Spoločnosť Zetor Engineering Slovakia, a. s., súčasť HTC Investments, a. s, predstavila na výstave IDEB novinku, ktorá sa značne líši od doteraz dominantnej produkcie tejto známej značky, tvorenej traktormi. Koncept vozidla 4x4 s vlasteneckým názvom Gerlach reflektuje jednak najnovšie technické a konštrukčné poznatky a okrem toho aj skúsenosti z bojových operácií posledných dekád.

Taktické vozidlo budúcnosti

Kľúčovou prednosťou Gerlachu je práve fakt, že projekt zohľadňuje najnovšie technické, konštrukčné aj bojové skúsenosti 21. storočia. Kým iné bežne používané vozidlá v tomto segmente sú vyvinuté pred niekoľkými desaťročiami, tento typ ponúka novú úroveň a koncepciu ochrany posádky, modularity, mobility a komfortu pre najrôznejšie druhy nasadenia.

Navyše, na tlačovej konferencii výrobca zverejnil základnú cenu auta bez výzbroje, čím nepochybne rozzúri konkurenciu zbrojárskych firiem navyknutých na veľkorysé miliardové kontrakty. Konkrétne: základná cena za kus má byť 398 000 eur, a to pre všetkých zákazníkov bez rozdielu a ohľadu na cieľový trh. Na základe neoficiálnych správ sa možno domnievať, že táto cena bude návratná pri dosiahnutí objemu výroby 100 kusov.

Ochrana a mobilita

Voliteľná balistická a protimínová ochrana (čo je kľúčová požiadavka v dnešných asymetrických konfliktoch) umožňuje nakonfigurovať vozidlo Gerlach až na veľmi náročný stupeň ochrany STANAG 4569 Volume 3, teda na jednu z najvyšších úrovní určených do podmienok s ohrozením IED – improvizovanými nástražnými výbušnými systémami. Výsledkom originálneho riešenia je osobitne silná ochrana kabíny, ktorá tvorí samostatný modul v rámci konštrukcie vozidla.

Priestor pre posádku je pritom dosť komfortný, aj pri zohľadnení faktu, že umožňuje konfiguráciu sedadiel 2+4.

rsz mobilita gerlach

Technické a obchodné ambície

Gerlach cieli na všetky trhy, kde prebieha obstarávanie alebo obmena zastaraných viacúčelových vozidiel 4x4, nepochybne aj vrátane Slovenska. Pripomeňme, že v decembri 2017 zorganizovalo Ministerstvo obrany SR predvádzaciu akciu armádnych vozidiel 4x4,na ktorej sa zúčastnilo 8 obrnených áut zo Slovenska, ČR aj ďalších krajín. Vystavený prototyp Gerlachu však vtedy nebol k dispozícii; dokončili ho len nedávno v tomto roku.

Dodávateľ, spoločnosť Zetor Engineering Slovakia, založená v roku 2000, sa sústreďuje na vývoj, inovácie a komplexné dodávky pre civilnú sféru aj obranný priemysl. Na projekte Gerlach participovali aj ďalšie spoločnosti sektora Engineering v rámci materskej spoločnosti HTC Investment, ako napríklad Zetor Enegineering Brno, s. r. o., a IPM Engineering.

LZ/JF

gerlach jazda

Mohlo by vás zaujímať:

VIDEO: Obrnené auto Gerlach absolvovalo výkonnostné a záťažové testy

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo