Je Moorov zákon mŕtvy? Kalifornská firma, ktorú vedie Slovák, si to nemyslí

Autor JF máj 2018 -
Radoslav Danilák Radoslav Danilák Pixabay, Globsec

Napredovanie v zvyšovaní hustoty polovodičových prvkov a energetickej účinnosti oproti nákladom sa dramaticky spomalilo. Rado Danilák vie, čo s tým.

Polovodičový priemysel v súčasnosti pociťuje krízu výkonového plató (performance plateau), a tak sa v ňom diskutuje o "smrti" Moorovho zákona. Ten hovorí, že každých 18 mesiacov sa hustota a výkon procesorov zdvojnásobia pri zachovaní ceny. Základnou príčinou dnešnej stagnácie je fyzika nanometrových čipov, ktorú nedokážu prekonať existujúce prístupy k hardvéru, softvéru a systémového dizajnu.

„Čipový priemysel v súčasnosti zápasí s krízou performance plateau. Ide o to, že hoci sú čipy s tranzistormi čoraz rýchlejšie, grafické karty počítačov z fyzikálnych dôvodov rýchlejšie nie sú. Keďže však čipy musia byť spojené s vodičmi, akékoľvek zrýchlenie sa presunie len na vodiče, čo je problém,“ vysvetlil v nedávnom rozhovore pre študentský časopis Impulz prominentný hardvérový architekt Radoslav (Rado) Danilák. Tento megaúspešný expert sa v USA počas vyše 20 rokov podieľal na vývoji špičkových čipov napríklad aj pre superpočítače a playstationy. V súčasnosti vedie vlastnú vývojársku firmu Tachyum so sídlom v Silicon Valley.

„Kremíkový“ startup pripravuje fundamentálne riešenie

Riešenie problému s „platóm“ (zóna na časovej osi, kde rast sledovanej veličiny stagnuje) si podľa Danilákovej firmy vyžaduje fundamentálne nový prístup, ktorý „nedisruptívne skonvertuje existujúci softvér na nové výpočtové mechanizmy vytvorené špeciálne pre odomknutie výkonu nanometrových zariadení".

„Tachyum zmenil spôsob spracúvania dát v čipoch. Našli sme spôsob, ako už dáta netreba posúvať po vodičoch. Náš tím aktuálne pracuje na vývoji produktového radu Cloud Chip. Ten veľkým dátovým centrám ušetrí značné množstvo energií, zvýši ich výkon a zníži náklady na prevádzku,“ uviedol R. Danilák v spomínanom rozhovore. „Vyjadrené číslami – kapitálové výdavky na dátové centrá a úložný hardvér sa vďaka Cloud Chipu zredukujú trojnásobne, vlastnícke náklady klesnú o štvornásobok, energetická náročnosť hardvéru sa skreše päť až desaťkrát. Cloud Chip tiež redukuje priestorovú náročnosť, a to až o 90 percent,“ povedal.

Odbrzdiť rozvoj umelej inteligencie

Tachyum chce podľa svojich slov uvoľniť bezprecedentný výkon, energetickú účinnosť a nákladové výhody na to, aby sa mohli vyriešiť najzložitejšie problémy analytiky veľkých dát, hlbokého učenia, mobilnej komunikácie a práce superpočítačov. Vplyv tohto vývoja sa prejaví v širokom spektre trhov a odvetví. Samozrejme, reč je tu o nástrojoch pre umelú minteligenciu.

„Science fiction vykreslila umelú inteligenciu v temných farbách s predpoveďou dystopickej budúcnosti, ktorá postihne ľudí, akonáhle sa táto technológia ujme,“ cituje vyjadrenie R. Daniláka tlačová správa k jeho účasti na konferencii Globsec. „Aj keď stále zostávajú otázky, ako bude vyzerať svet po rozšírení UI, budúcnosť nie je len samá temnota. Prínosy umelej inteligencie budú obrovskou výhodou pre stále rastúcu dátovú ekonomiku,“ uviedol šéf Tachyumu.

V rámci konferencie Globsec 2018 R. Danilák vystúpil v paneli s názvom „Kybervojna: Vojenské prípravy v piatom prostredí“. Okrem iného tam predstavil čip, ktorý by podľa neho mohol byť schopný už v roku 2020 zvládnuť simuláciu kapacity ľudského mozgu v reálnom čase.

JF

(Zdroje: Tachyum, Impulz, Globsec)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo