Poisťovňa Generali podporila vydanie knihy o Štefánikovi, ktorú uviedli v Ríme

Autor Monika Majerčíková máj 2018 -
Budova poisťovne Generali, na ktorej je pamätná tabuľa čs. légií v Ríme Budova poisťovne Generali, na ktorej je pamätná tabuľa čs. légií v Ríme

Publikáciu o spolutvorcovi česko-slovenského štátu predstavili v rámci slávnosti k 100. výročiu odovzdania bojovej zástavy legionárom v centre talianskej metropoly.

Na námestí Piazza Venezia v Ríme sa uskutočnila spomienka na 100. výročie odovzdania bojovej zástavy česko-slovenskej légii, ktorá bojovala počas 1. svetovej vojny za vznik nového štátu.

Československé légie, ktoré pôsobili aj na frontoch vo Francúzsku a Rusku, zohrali počas Veľkej vojny kľúčovú úlohu v zahraničnom odboji Čechov a Slovákov a významne prispeli k vzniku samostatného Československa. Ich veliteľ Milan Rastislav Štefánik našiel významnú oporu pre svoje snahy práve v Taliansku: 21. apríla 1918 bola podpísaná zmluva o zriadení československého vojska v Taliansku. O mesiac, 24. mája 1918, na Benátskom námestí v Ríme M. R. Štefánik prevzal od premiéra Vittoria Emanuella Orlanda bojovú zástavu a odovzdal ju veliteľovi československej légie generálovi Andreovi Grazianimu. S ňou odišli československí vlastenci do bojov na front.

V tomto roku si pripomíname 100. výročie významných historických udalostí, odohrávajúcich sa na pozadí prvej svetovej vojny, ktoré viedli k sformovaniu samostatného Československa. Oficiálne vzniklo 28. októbra 1918 a jeho nástupcom sú dnes dve slobodné a demokratické republiky.

Na výročie odovzdania bojovej zástavy československej légii v Taliansku sa 24. mája 2018 v Ríme uskutočnila slávnostná spomienka organizovaná veľvyslanectvami Slovenskej republiky a Českej republiky v Ríme. Slávnosť sa konala na Benátskom námestí (Piazza Venezia) pri spomienkovej tabuli umiestnenej na historickej budove Assicurazioni Generali. Súčasťou spomienky bolo aj uvedenie knihy „Vlastenci alebo zradcovia? M. R. Štefánik a česko-slovenská légia” od Sergia Tazzera, talianskeho publicistu, esejistu a autora historických publikácií. Jej vydanie na Slovensku pri príležitosti jubilea podporila poisťovňa Generali.

„Verím, že je dôležité nezabúdať na minulosť, ale naopak, si ju pripomínať. Mali by sme stavať na pevných základoch, ktoré nám zanechali naši predkovia a zároveň si vziať ponaučenie z prehreškov. Poisťovňa Generali sa rozhodla podporiť vydanie tejto knihy, pretože M. R. Štefánik zanechal významnú stopu v našich dejinách a patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti, ktorých odkaz je potrebné si pamätať,“ povedal k tomu generálny riaditeľ poisťovne Generali na Slovensku Roman Juráš.

Monika Majerčíková, Generali Poisťovňa, a. s.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo