Bratislavský festival DAAD oslavuje dobrú architektúru a dizajn

Autor JF/ID máj 2018 -
Bratislavský festival DAAD oslavuje dobrú architektúru a dizajn DAAD

Dni architektúry a dizajnu predstavujú formát, ktorý má posilniť pozitívne vnímanie týchto tvorivých smerov na Slovensku.

Každoročný festival oslavujúci umenie, tvorivé bohatstvo, sociálne myslenie a ťah na zmenu ponúka prezentácie, prednášky, výstavy, semináre, workshopy a diskusie. Ich účastníci riešia kľúčové otázky z hľadiska architektúry a dizajnu. Veľké mená tvorcov, ich inšpiratívne myslenie razí cestu vpred myšlienkam; ich prezentácie atakujú rozšírené predsudky.

„Inšpiráciou pre vznik festivalu v roku 2010 bolo znechutenie, čo a ako sa u nás stavia. Chceme, aby architektúra bola pre ľudí," povedala na otváracej tlačovej konferencii jeho organizátorka Tatiana Kollárová. Ďalším hlavným organizátorom je Štefan Polakovič.

DAAD sa stáva, analogicky k podobným festivalom v mnohých európskych metropolách (najmä Viedni, Prahe. Budapešti či Londýne) verejným každoročným sviatkom modernej a súčasnej slovenskej a svetovej architektúry. V SR ide o jedinečný projekt tohto druhu.

Hlavné podujatia

EGO Profilová prednáška významného slovenského architekta.

PRVÁ LIGA Prednášky významných zahraničných architektov a dizajnérov pre odbornú verejnosť, ale aj širšiu verejnosť so záujmom o architektúru a dizajn.

SUPERDESIGNSTUDIO  Výstavný priestor v Primaciálnom paláci v Bratislave slúžiaci na usporiadanie špeciálnych architektonických a dizajnových výstav a prezentácii.

OPENDESIGNSTUDIO     Výstavný priestor v priestoroch Fakulty architektúry STU na prezentáciu tvorby slovenských architektov a dizajnérov. Náplňou je skúmanie nových prúdov slovenskej architektúry a dizajnu.

PARTERGALLERY          Výberová inštalácia slovenských architektonických a dizajnových počinov vo výkladoch centra Bratislavy.

DEVELOPMENT  Prehliadka a prezentácia zásadných projektov.

ARCHFILM Prehliadka filmov o architektúre a dizajne.

Medzi hosťami aktuálneho ročníka festivalu sú napríklad belgický architekt Xaveer De Geyter (ateliér XDGA), londýnsky architekt Jonathan Sergison (Sergison Bates architects), Walter van Dijk (NL Architects) z Amsterdamu, Piet Eckert (E2A Architekten) z Zürichu, Martin Rein - Cano z progresívneho berlínskeho ateliéru krajinnej architektúry Topotek 1 a architekt Ilja Skoček (1930) z legendárneho tria Konček Skoček Titl.

JF/ID

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo