Európsky parlament určil zásady bezpečnej prevádzky dronov

Autor EP jún 2018 -
Európsky parlament určil zásady bezpečnej prevádzky dronov Pixabay

Poslanci schválili novelizáciu pravidiel bezpečnosti civilného letectva so zameraním na používanie bezpilotných prostriedkov.

Využívanie dronov, ktorých hmotnosť nepresiahne 150 kg, je v súčasnosti regulované iba na úrovni členských štátov. Rôznorodosť predpisov pre ich konštrukciu a bezpečnosť potom brzdí rozvoj tohto trhu v EÚ.

Cieľom nových predpisov je zaistenie rovnakej úrovne bezpečnosti dronov v celej Únii. Výrobcom by tieto predpisy mali zabezpečiť celoúnijnú právnu istotu a predvídateľnosť pri konštruovaní bezpilotných lietadiel. Prijatý text nariadenia je výsledkom rokovaní a dohody poslancov so zástupcami Rady (ministrov) EÚ z novembra 2017.

Bezpečná konštrukcia, prevádzka a identifikácia

Bezpečnosť bezpilotných lietadiel budú musieť mať na pamäti už konštruktéri. Nimi navrhnutá konštrukcia nesmie ohrozovať ľudí. Bezpilotné lietadla by mali byť na základe potenciálneho rizika – vyplývajúceho napríklad z ich hmotnosti alebo miesta využívania – vybavené určitými prvkami a funkciami. Pôjde napríklad o systémy zabraňujúce zrážkam či systémy automatizovaného pristávania pri strate kontaktu a kontroly nad strojom.

Prevádzkovatelia budú explicitne zodpovední za bezpečnú prevádzku dronu, teda aby neohrozil ľudí či iné objekty. Niektoré druhy dronov bude možné prevádzkovať až po absolvovaní školenia. Prevádzkovatelia väčších dronov by tiež mali byť zaregistrovaní vo vnútroštátnych registroch a ich stroje označené.

Detaily dorieši Komisia

Európska komisia by mala na základe uvedených kľúčových zásad vypracovať detailnejšie celoúnijné pravidlá. Tie by mali okrem iného napríklad definovať obmedzenia prevádzkovej vzdialenosti či nadmorskej výšky a určiť, ktoré drony budú podliehať certifikácií. Určia tiež, ktorí operátori budú musieť byť zaškolení a zaregistrovaní.

Text nariadenia, ktorý poslanci schválili pomerom hlasov 558 (za): 71 (proti): 48 (zdržalo sa), musí pred jeho vstupom do platnosti formálne odobriť aj Rada EÚ.

Technológia civilných bezpilotných lietadiel by sa mohla v priebehu desiatich rokov podieľať na trhu leteckej dopravy EÚ až desiatimi percentami, čo by zodpovedalo približne pätnástim miliardám eur ročne. Komisia odhaduje, že v sektore dronov v EÚ by do roku 2050 mohlo vzniknúť približne 150 000 pracovných miest.

Reakcie slovenských poslancov

„Nástup dronov a ich široké uplatnenie aj v komerčnej sfére treba bez prehnanej regulácie ošetriť legislatívne. Preto vítam správu EP, ktorá okrem ochrany súkromia a osobných údajov rieši aj technológiu geo-fencingu – zamedzenie nelegálneho používania dronov na miestach ako sú letiská a podobne,‟ komentoval nové pravidlá poslanec Branislav Škripek (ECR).

„Je dôležité regulovať aj túto oblasť, keďže jednak zasahuje do súkromia osôb a jednak je to aj otázka bezpečnosti súvisiaca s bojom proti teroristickým útokom,‟ upozornila poslankyňa Jana Žitňanská (ECR).

Modernizácia aj pre bezpečnosť „veľkého“ letectva

Okrem spoločných zásad využívania dronov prináša Parlamentom schválené nariadenie aj novelizáciu pravidiel v oblasti bezpečnosti letectva. Cieľom je udržať vysokú úroveň bezpečnosti leteckej dopravy v EÚ aj pri očakávanom náraste jej intenzity v nasledujúcich rokoch.

Novela posilňuje spoluprácu medzi Európskou agentúrou pre bezpečnosť letectva (EASA) a vnútroštátnymi orgánmi, napríklad v prípadoch letov nad konfliktnými zónami. Schválený text tiež poveruje Komisiu vypracovaním štandardov pre získavanie údajov z letových zapisovačov v reálnom čase s cieľom urýchliť poskytnutie pomoci v prípade núdze.

EP/JJ

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo