Na streche hotela FIS začali chovať včely – žiadalo by sa viac takých hotelov!

Autor Zuzana Fabiánová jún 2018 -

Všetko je premyslené: včely budú mať profesionálnu starostlivosť, hotel zaradí do ponuky viac produktov z medu a tiež včelárske víkendové programy.

Strechu hotela FIS na Štrbskom Plese toto leto oživuje včelí bzukot. V nadmorskej výške 1 380 m tam postupne budú chovať 5 včelstiev s približne 150 000 včelami.

„Hotel FIS je hotel v prírode. Dnes sa hovorí o vymieraní včiel a ich dôležitosti pre ľudstvo, preto sme chceli aj my urobiť niečo pre prírodu. Inšpirovali sme sa umiestneniami včiel na mestských strechách v Prahe a v Bratislave,“ vysvetlila riaditeľka hotela Erika Fočarová. „Včely v našich úľoch sú situované na roštoch na streche fitness v zadnej časti hotela, smerom k parkovisku tak, aby mali výlet priamo do lesa. Projekt realizujeme v spolupráci s Občianskym združením Apis Carpatica,“ informovala.

Včelám tam bude dobre

„Nadmorská výška včelám určite neublíži, predpokladáme, že by sa im tu mohlo dariť. Na streche sú dobré slnečné podmienky, úle sú osadené letáčmi na východ. Je tu veľa medodajných rastlín, čo je pre včely veľmi podnetné,“ doplnila Jana Znášiková z OZ Apis Carpatica.

O včely sa bude raz za týždeň starať a kontrolovať ich profesionálny včelár. Zimu prečkajú v úľoch, ktoré sú zateplené a v prípade extrémneho počasia sa doteplia ešte ďalšími doskami. Horšie ako tatranská zima je podľa J. Znášikovej neskorý nástup jari. Podľa nej je zatiaľ ťažko povedať, aká bude tohtoročná produkcia, ale ak nebude počas leta príliš chladno, mohla by sa objaviť „testovacia ukážková znáška“.

Zdobené úle, náučný chodník a víkendy so včelami

Farebné úle vyrobili v slovenskom včelárstve Lupták a ekologickými farbami ich vyfarbil personál hotela. Motívmi a ornamentmi ich vyzdobila stála návštevníčka Mária Roháľová.

A čo ak o ne prejaví záujem medveď? Riaditeľka zariadenia sa toho neobáva. „Úle sú umiestnené na vysokej streche bez rebríka, takže veríme, že to medvede nepriláka,“ kometovala.

fis2V dvojexpozícii príprava prvých úľov a ich umiestnenie na streche zadného krídla hotela FIS (v pozadí skokanský mostík)

V rámci projektu „Včely v horách“ pripravuje Hotel FIS náučný chodník s informačnými panelmi o včelách a ich význame, drevené lavičky, sochu s motívom včiel, detskú preliezačku a oddychovo-náučnú zónu. Hotel počíta aj so včelárskymi víkendmi zameranými nielen na dospelých záujemcov o včelárstvo, ale aj na deti, pre ktoré bude pripravený tréningový úľ a napríklad aj možnosť vyrobiť si sviečku z včelieho vosku. Pre hotelových hostí budú v ponuke medové masáže, kozmetika a produkty z medu. Budú si môcť pochutnať na medových dezertoch a pravom tatranskom mede.

Trojhviezdičkový hotel FIS vlastní spoločnosť Tatry mountain resorts, a. s., ktorá je významným prevádzkovateľom viacerých horských stredísk, zábavných parkov, ubytovacích a reštauračných zariadení, športových služieb a obchodov na Slovensku, v Poľsku a Česku.

Zuzana Fabiánová, hovorkyňa TMR

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo