Ako a kde nakupujú mileniáli

Autor OV jún 2018 -

Táto generácia predstavuje náročných zákazníkov, ktorí vyhľadávajú zážitky a nakupujú v online aj kamenných obchodoch.

Generácia mladých ľudí spadajúcich pod označenie mileniáli tvorí až dvadsaťpäť percent európskej populácie. Štatistiky ukazujú, že táto generácia vo veku 18 – 34 rokov (označovaná aj ako generácia Y) sa dokáže prispôsobovať novým trendom až 2,5-krát rýchlejšie ako staršie generácie. Mileniáli výrazne zmenili pohľad na svet z perspektívy rôznych odvetví biznisu.

Nakupujú  s radosťou

Mileniáli sú náročnými zákazníkmi, sú scestovaní, rozhľadení a otvorení. Staršia generácia ich však vníma inak – ako lenivých, agresívnych a namyslených. Mileniáli nakupovanie berú ako potešenie, nie záťaž. Prieskum ukázal, že až vyše 60 % mileniálov sa stáva lojálnym zákazníkom vtedy, ak ich produkt osloví prostredníctvom sociálnych sietí.

Výhody však vidia aj v kamenných obchodoch. Tam sa im páči, že môžu produkt vidieť, vyskúšať a dotknúť sa ho, ale aj to, že im môže poradiť predavačka. Naopak, ako nevýhodu vnímajú dlhé rady pri pokladniach, čo považujú za stratu času. Aj nároky na obchody sú z ich strany podstatne vysoké – musia byť komplexné, byť miestami plnými života a zážitkov, no musia v nich nájsť aj relax a priestor na pohyb a šport. Aj keď mileniáli vnímajú nakupovanie ako potešenie, zároveň sa správajú ako zodpovední a vnímaví spotrebitelia.

Podľa výsledkov prieskumu značky Cetelem sa ochota Európanov míňať a zároveň ušetriť zvýšila: 47 percent všetkých respondentov si myslí, že ich spotreba v najbližšom roku narastie; myslí si to 73 % Slovákov a 69 % Bulharov a Čechov.

Budúcnosť nakupovania

Mladí Európania hovoria za posledných 5 rokov o zlepšení celkovej životnej úrovne, čo platí aj pre Slovensko. Slovenskí mileniáli vnímajú mierne zlepšenie celkovej situácie vo svojej krajine. Slováci všetkých generácií sú však mierne skeptickí. Až dve tretiny príslušníkov mladšej generácie očakávajú, že spôsob ich nakupovania a fungovanie obchodov sa v nasledujúcom desaťročí výrazne zmenia. Ich očakávania sú vysoké, najmä čo sa týka rýchlosti platby a vizuálnej originality.

Výlučne online dnes nakupuje menej ako 10 percent Európanov. Prostredníctvom internetu kupujú najčastejšie oblečenie, technológie alebo lístky na kultúrne podujatia.  Až tretina Európanov si myslí, že do desiatich rokov sa nákupné návyky zmenia a pripúšťajú aj to, že by mohli kamenné obchody úplne zaniknúť.

O prieskume a jeho organizátoroch

Prieskum, ktorý prezentoval Cetelem v júni 2018, prebiehal v 17 európskych krajinách  od 2. októbra do 2. novembra 2017 pod patronátom banky BNP Paribas. Vzorkou bolo dovedna 3 400 mladých ľudí, spadajúcich do generácie mileniálov.

Obchodná značka Cetelem sa objavila na slovenskom trhu v roku 2000 so vznikom spoločnosti Cetelem Slovensko, a. s. Ako finančná spoločnosť špecializujúca sa na poskytovanie spotrebiteľských úverov (nákup na splátky, osobné pôžičky a kreditné karty) poskytla takmer 1,8 milióna úverov. V roku 2016 došlo k zlúčeniu spoločnosti a jej akcionára BNP Paribas Personal Finance SA, čím začala svoje pôsobenia na Slovenku rovnomenná spoločnosť ako pobočka zahraničnej banky. Pre svoje aktivity aj naďalej používa obchodnú značku Cetelem.

OV

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo