Doing Business 2018: Česká republika

Autor ZEK júl 2018 -

Nová hodnotiaca štúdia, ktorú vydali spoločne Európska komisia a Svetová banka, si všíma podnikateľské prostredie v Českej republike, SR, Chorvátsku a Portugalsku.

Publikácia „Doing Business v Európskej únii 2018: Chorvátsko, Česká republika, Portugalsko a Slovensko“ patrí k tým, ktoré rozširujú referenčné porovnávanie od hlavných miest aj na iné mestá v členských štátoch EÚ. Zahŕňa dovedna 25 miest v štyroch vyššie uvedených krajinách.

Správa sa zameriava na súbor ukazovateľov, ktoré merajú zložitosť a náklady na regulačné procesy, ale aj silu právnych inštitúcií ovplyvňujúcich podnikanie. Konkrétne, päť stupňov životného cyklu malých a stredných podnikov: začatie podnikania, vybavovanie stavebných povolení, dodávky elektrickej energie, prevod vlastníctva nehnuteľnosti a vymáhania záväzku na súde. Jedným z hlavných zistení správy je, že tí, ktorí majú záujem o dobré reformy, nemusí hľadať nápady ďaleko: v blízkom regióne existujú dobré, praktické modely, z ktorých sa dá učiť.

V Českej republike Doing Business porovnáva regulácie podnikateľského prostredia a ich vplyv na domáce podnikateľa v siedmich mestách. Sú to Praha, Brno, Liberec, Olomouc, Ostrava, Plzeň a Ústí nad Labem. Správu pripravila Svetová banka a financovalo ju Generálne riaditeľstvo pre regionálnu politiku Európskej komisie. 

Hlavné zistenia

Českí podnikatelia čelia rôznym regulačným prekážkam podľa toho, kde podnikajú. Administratívne prekážky, regulácia a efektívnosť úradov sa medzi mestami výrazne líšia. Takže hmatateľné zlepšenia možno dosiahnuť napodoebením osvedčených postupov z iných miest.
Najväčšie rozdiely spočívajú v dodávkach elektrickej energie. Je to spôsobené najmä rozdielmi v type pripojenia do distribučnej siete. Vo väčšine miest sa nové haly pripoja do siete vysokého napätia. Proces pripojenia môže trvať takmer 8 mesiacov (ako v prípade Ústí nad Labem) a náklady môžu predstavovať 283,2 % príjmu na obyvateľa (Ostrava). V Brne a Prahe, kde sa nová hala napojí na sieť nízkeho napätia, môže byt tento proces dokončený za dva mesiace s nákladmi vo výške 25,9 % príjmu na obyvateľa.
Výrazné vnútroštátne rozdiely sa tiež prejavujú pri začatí podnikania, vybavovaní stavebných povolení a vymáhania zmluvného záväzku. Vymáhanie zmluvných záväzkov je najkratšie v Prahe, kde tento proces trvá 22 mesiacov; v Brne je to o päť mesiacov dlhšie. Vybavovanie stavebných povolení trvá najdlhšie v Olomouci – deväť mesiacov, ale v Brne je tento proces najkratší. Začatie podnikania môže trvať od dvoch týždňov (Olomouc a Ústí nad Labem) až po takmer mesiac (Praha).

Vzhľadom na päť meraných oblastí je celkové podnikateľské prostredie najlepšie v troch najväčších českých mestách – Prahe, Brne a Ostrave. Praha je na prvom mieste v dvoch oblastiach (dodávky elektrickej energie a vymáhanie zmluvného záväzku), zatiaľ čo Brno je prvé vo vybavovaní stavebného povolenia a Ostrava v prevode vlastníctva nehnuteľnej veci. Tieto výsledky dokazujú potenciál veľkých miest regulovať kvalitne a efektívne, využívať jednotkové úspory z vysokých objemov transakcií a úspešne investovať do modernizácie administratívy. Menšie mestá v ČR môžu dosiahnuť zlepšenie zopakovaním postupov z týchto troch väčších miest.
Všetky české mestá majú vzdialenosť k hraničnej hodnote – čiže ku globálne najlepším regulačným postupom – nižšiu ako je priemer v EÚ pri prevode vlastníctva nehnuteľnej veci a Praha a Brno aj pri dodávkach elektriny. Pri začatí podnikaní, vybavovaní stavebných povolení a vymáhaní zmluvného záväzku však české mestá majú istý priestor na zlepšenie. Vybavovanie stavebných povolení je v ČR viac zaťažujúce ako vo väčšine ostatných štátov EÚ. Hlavným dôvodom je počet povolení potrebných pred začatím stavby. České mestá tiež zaostávajú za väčšinou EÚ v indexe kontroly kvality budov. Vo všetkých mestách trvá vymáhanie zmluvných záväzkov dlhšie ako je priemer EÚ. Pri začatí podnikania vyžadujú české mestá osem úkonov, medzi členmi EÚ vyžaduje viac iba Nemecko (deväť).
Prevzatie osvedčených postupov z iných skúmaných miest poskytuje príležitosť pre hmatateľné zlepšenie podnikateľského prostredia. Praha má jeden z najefektívnejších procesov pripojenia novej stavby do elektrickej siete v rámci EÚ, ale aj v globálnom meradle. Podobne by sa súdy v iných mestách mohli inšpirovať efektívnosťou súdov v Prahe, kde sa zmluvné záväzky vymáhajú najrýchlejšie, a to aj napriek veľkej pracovnej záťaži. Aktívna správa prípadov – vrátane stanovenia reálnych termínov pre hlavné súdne pojednávanie – pomáha udržať vopred určený časový harmonogram.

Praha nie je jediné väčšie české mesto, ktoré môže byť príkladom kvalitnej a efektívnej regulácie. V Brne je vďaka lepšej komunikácii s investormi a aktualizovaným digitálnym mapám podzemnej infraštruktúry proces vybavovania stavebných povolení ľahší a rýchlejší v porovnaní s ostatnými mestami.
Napriek tomu, že správa Doing Business dokumentuje niekoľko úspešných príkladov, nedostatky pretrvávajú v iných oblastiach. Hoci Česká republika využíva mnoho osvedčených postupov, je čo zlepšovať, aby dostihla tie najvyspelejšie krajiny EÚ. Aby bolo možné urýchliť proces začatia podnikania, ČR by mohla nasledovať príklad Chorvátska alebo Portugalska, v ktorých registrácia na platenie DPH predstavuje jednoduché oznámenia. Zo strednodobého hľadiska by tiež mohla zvážiť konsolidáciu registrácie pre DPH s registráciou pre dane z príjmu a počiatočným zápisom podniku na súde – ako to urobilo Maďarsko. Česká republika by ďalej mohla urýchliť a zjednodušiť vydávanie stavebných povolení konsolidáciou predstavebných povolení do jedného úkonu. A z dlhodobého hľadiska by mohla zaviesť elektronické kontaktné miesto. Aby sa zjednodušilo dodávanie elektrickej energie v prípade komplikovanejších pripojení, Česko by si mohlo vziať príklad z Litvy, kde žiadatelia mestu predkladajú jeden konsolidovaný formulár a mesto následne v mene žiadateľa zhromažďuje povolenia od rôznych oddelení. K zjednodušeniu prevodu vlastníctva nehnuteľnosti by Českej republike pomohlo zavedenie možnosti zrýchleného konania. V súčasnosti sa konanie oneskoruje o 20-dňovú lehotu, ktorá sa začína vystavením plomby na danú nehnuteľnosť a informovaním zainteresovaných strán a počas ktorej sa so žiadosťou nič nedeje.

Čo je regionálny Doing Business

Štúdie Doing Business na regionálnej úrovni zachytávajú rozdiely v predpisoch a pravidlách pre podnikanie a ich implementáciu v rôznych mestách v rámci rovnakej krajiny. Správy poskytujú údaje o tom, nakoľko jednoduché je podnikať vzhľadom na určité regulačné oblasti; zaraďujú každé mesto do rebríčka a odporúčajú reformy na zlepšenie výsledkov.
Tieto štúdie poskytujú nový diagnostický nástroj. Aplikovanie metodológie, ktorá sa používa pri celosvetovom porovnávaní krajín v rámci globálnej štúdie Doing Business, na skupinu miest v rovnakej krajine alebo v určitom regióne, zaručuje veľmi podrobné informácie o miestnom podnikateľskom prostredí. To umožňuje zapojeným mestám porovnať vlastné opatrenia ovplyvňujúce podnikanie nielen navzájom, ale aj s ďalšími 188 štátmi sveta.
Motivujú regulačné reformy. Štúdie odhaľujú nedostatky, identifikujú miestne úspešné postupy a poskytujú odporúčania na reformy, ktoré sú realizovateľné bez potreby meniť zákony a právny rámec na celoštátnej úrovni. Tieto štúdie motivujú zlepšenie regulačného prostredia prostredníctvom učenia sa navzájom.

ZEK

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo