Firmy, ktoré chcú environmentálne eurodotácie, musia mať energetický audit

Autor Paperlife júl 2018 -
Firmy, ktoré chcú environmentálne eurodotácie, musia mať energetický audit Pixabay

Dotácie na zlepšenie využívania energií predstavujú skoro 60 miliónov eur a ujde sa z nich aj malým a stredným podnikom.

Voľné finančné prostriedky v uvedenom objeme sa môžu v súčasnosti čerpať na Slovensku v rámci štyroch aktuálnych výziev Operačného programu kvalita životného prostredia. Sú určené na:

  • zníženie energetickej náročnosti,
  • zavádzanie systémov energetického a environmentálneho manažérstva,
  • využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE).

K dispozícii ich majú malé a stredné firmy, ale aj subjekty územnej samosprávy a ústrednej správy a neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby v najmenej rozvinutých okresoch.

S auditom netreba otáľať

,,Základným povinným krokom k žiadosti o nenávratný finančný príspevok je energetický audit. Výsledky auditu sú základom pre vypracovanie projektovej dokumentácie k jednotlivým opatreniam a následnom vypracovaní žiadosti o príspevok. Doba vypracovania energetického auditu je štandardne aj viac ako 30 dní a firmy teda musia rátať s prípravou,“ pripomína Eduard Chudovský, obchodný riaditeľ spoločnosti Energie2, a. s.

Dodáva, že pri zrekonštruovaní energetických zariadení alebo napríklad systémov osvetlenia v areáloch môžu firmy a organizácie usporiť tisíce až desaťtisíce eur ročne. Mikropodniky a malé a stredné podniky majú možnosť získať pri výzve v niektorej z vyššie uvedených oblastí nenávratný príspevok už pri 15-percentnej spoluúčasti. Netýka sa to všetkých programov, pri niektorých sa vyžaduje spoluúčasť 40 %.

Čo je možné financovať

V rámci dotačného programu energetiky si môže firma či iná organizácia prefinancovať najmä tieto položky:

  • samotný energetický audit (týka sa MSP);
  • rekonštrukciu a modernizáciu stavebných objektov v oblasti priemyslu a služieb na to nadväzujúcich za účelom zníženia ich energetickej náročnosti;
  • zlepšovanie tepelno-technických vlastností stavebných konštrukcií;
  • rekonštrukciu a modernizáciu vykurovacích/klimatizačných systémov, systémov prípravy teplej vody;
  • rekonštrukciu a modernizáciu systémov osvetlenia v budove.

V súčasnosti sú k dispozícii tieto výzvy z operačného programu kvalita životného prostredia:

  • výzva zameraná na zníženie energetickej náročnosti a zvýšenie využívania OZE v podnikoch (17 mil. EUR);
  • výzva zameraná na podporu v zavádzaní systémov energetického a environmentálneho manažérstva vrátane energetických auditov a schémy EÚ pre environmentálne manažérstvo a audit EMAS (3 mil. EUR);
  • výzva zameraná na výstavbu zariadení využívajúcich biomasu prostredníctvom rekonštrukcie a modernizácie existujúcich energetických zariadení na báze fosílnych palív (20 mil. EUR);
  • výzva zameraná na výstavbu zariadení na využitie aerotermálnej, hydrotermálnej alebo geotermálnej energie, výrobu a energetické využívanie skládkového plynu a plynu z čistiarní odpadových vôd (19 mil. EUR). 

Paperlife/SK

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo