Ako ďalej s letným časom? EÚ sa pýta občanov, či ho má zrušiť

Autor ZEK júl 2018 -
Ako ďalej s letným časom? EÚ sa pýta občanov, či ho má zrušiť Pixabay

Áno, aj vás. Európska komisia otvorila verejnú konzultáciu, v rámci ktorej jej môže ktorýkoľvek občan poslať svoj názor v dotazníku.

Možno sa teda v dohľadnom čase skončí pravidelné striedanie letného a zimného času, ktorého prínosy sú v súčasnosti otázne. EK spustila 4. júla verejnú konzultáciu, ktorá bude otvorená do 16. augusta. Okrem občanov môžu cez stránku s dotazníkom posielať svoje stanoviská k úprave letného času aj zainteresované inštitúcie.

Komisia týmto spôsobom reaguje na podnety:

  • od občanov, ktorí sa sťažujú na negatívny vplyv časového posunu na ich zdravie;
  • z Európskeho parlamentu, ktorý v  uznesení z februára 2018 požiadal Komisiu, aby súčasnú smernicu preskúmala a prípadne navrhla jej revíziu;
  • od členských štátov – pretože niekoľko z nich sa s problematikou striedanie času obrátilo na Komisiu listom (napríklad Fínsko priamo žiada, aby sa od neho upustilo).

Letný čas v EÚ – súčasný stav

V Európskej únii sa posúva čas dvakrát do roka, čím sa zohľadňuje meniaca sa dĺžka trvania denného svetla. Vo väčšine členských štátov je letný čas dlhoročnou tradíciou, ktorá siaha buď do obdobia prvej a druhej svetovej vojny alebo ropnej krízy sedemdesiatych rokov. Vtedy bolo jeho hlavným účelom šetriť energiu.

Na úrovni EÚ letný čas funguje od osemdesiatych rokov a momentálne ho upravuje smernica 2000/84/ES, ktorá ukladá členským štátom povinnosť prejsť na letný čas v poslednú marcovú nedeľu a späť na zimný čas v poslednú októbrovú nedeľu. Cieľom bolo zjednotiť termíny časových prechodov, aby sa predišlo potenciálnym problémom napríklad v doprave, ktoré by spôsobili rozdielne termíny zmeny.

Čo hovoria výskumy

Problematikou letného času v EÚ sa zaoberali viaceré štúdie, z ktorých vychádzajú pre rôzne oblasti nasledujúce závery.

  • Vnútorný trh: Nekoordinované zmeny času medzi členskými štátmi by poškodili vnútorný trh, skomplikovala by sa preprava, komunikácia i cestovanie.
  • Energetika: Aj napriek tomu, že úspora energie bola jedným z hlavných dôvodov zavedenia letného času, ukazuje sa, že celková úspora energie vďaka letnému času je zanedbateľná.
  • Zdravie: Na jednej strane má letný čas pozitívny vplyv, keďže umožňuje tráviť viac času vonku, na druhej strane chronobiologický výskum naznačuje, že vplyv prechodov na ľudský biorytmus môže byť závažnejší, než sa predpokladalo.
  • Bezpečnosť na cestách: Neexistujú jednoznačné dôkazy o prepojení medzi letným časom a počtom dopravných nehôd.

V reakcii na uznesenie Európskeho parlamentu teda Európska komisia formulovala dve hlavné politické alternatívy na zaistenie harmonizovaného režimu, medzi ktorými sa bude rozhodovať:

  1. zachovanie súčasnej úpravy letného času v EÚ v zmysle smernice 2000/84/ES;
  2. zrušenie polročných časových posunov vo všetkých členských štátoch; pritom rozhodnutie o časovom pásme a o tom, či si ponechajú zimný alebo letný (prípadne iný) čas, bude na uvážení každého štátu.

ZEK

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo