V Luhačoviciach pramení voda, ktorá tam zostala z pravekého mora

Autor Paperlife júl 2018 -

Jej soľ obsahuje desiatky prvkov a používajú ju pri liečení množstva chorôb. Je to známa Vincentka.

Vincentka je svojím pôvodom morskou vodou, ale zložením, obohatením ďalšími minerálnymi prvkami, oxidom uhličitým a zriedením sladkou podzemnou vodou sa od bežnej morskej vody líši. Tá má asi 35 g solí na liter, Vincentka cca 10 g/l. Navyše, more, z ktorého Vincentka pochádza, bolo praveké – treťohorné a, samozrejme, neznečistené. S nadsadením sa hovorí, že Vincentka obsahuje takmer celú Mendelejevovu periodickú tabuľku prvkov. Je to veľmi silno mineralizovaná, hydrouhličitano-chlorid sodná, jódová minerálna voda so zvýšeným obsahom fluoridov a kyseliny boritej, studená, hypotonická. Obsahuje ióny sodíka, draslíka, vápnika, lítia, horčíka, fluóru, chlóru, jódu a železa. Železo je však pred stáčaním do fliaš odstraňované. Celková mineralizácia dosahuje 10,05 g/l. Obsahuje aj biogénne prvky, akými sú lítium, rubídium, cézium, meď, zinok, vanád, chróm, kobalt vo fyziologickom pomernom zastúpení.

Využitie v liečebnom procese

Svetoznáma minerálna voda Vincentka vyviera priamo v jednom z kúpeľných pavilónov na promenáde v Kúpeľoch Luhačovice (Lázně Luhačovice, a. s.). Jej účinky sú dlhodobo známe a osvedčené; považovali ju za akýsi „liek starých materí“. Jej účinky uznáva aj moderná medicína, preto je súčasťou liečby celého radu ochorení v Kúpeľoch Luhačovice. Fľaškovaná Vincentka sa úspešne používa aj v mnohých iných zdravotníckych zariadeniach v Česku a na Slovensku, ako aj v domácnostiach.

vincentka Pavilón s prameňom

Táto minerálka je osobitne úspešná pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva – užívajú ju pacienti s ochorením žalúdka, pri dvanástnikových vredoch, chorobách čriev, žlčníka, pankreasu (slinivky brušnej) a po operáciách, pri Crohnovej chorobe atď. Vhodná je na úpravu stavu žalúdočnej kyseliny po nadmernom požívaní mastných jedál. Prináša úľavu po nadmernej konzumácii alkoholických nápojov a pomáha nahrádzať straty solí po fyzickej námahe a športovaní.

Ďalšie účinky

Výkonný riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., Jan Šumšal k tomu poznamenáva: ,,Minerálna voda Vincentka balená vo fľašiach sa využíva predovšetkým na pitné kúry a inhalácie, kde má najväčší účinok má na tráviace a dýchacie ústrojenstvo. Pitná kúra upravuje činnosť žalúdka, čriev, pankreasu a podporuje sekréciu žlčníka. Priamo pritom ovplyvňuje sliznicu zažívacích orgánov. Pokiaľ ju pacient pije dlhodobo a pravidelne, tak pôsobí protizápalovo a reguluje sekréciu.“

Odporúča sa pri pitnej kúre podávať Vincentku dvakrát denne nalačno pred raňajkami a pred večerou v dávke cca 2,5 – 3,5 dl studenú alebo ohriatu. Účinná pitná kúra trvá 15 až 20 dní. Minerálna voda Vincentka sa nielen pije, ale aj inhaluje, kloktá, rozprašuje nosovým sprejom, požíva sa na výplach a možno sa v nej kúpať. Vo výrobkoch na báze tejto vody sa aj cmúľa, čistia sa ňou zuby, zvlhčuje sliznica a rozpúšťajú hlieny.

images palace palace 29

Užívanie a procedúry

Pri čom všetkom pomáha fľaškovaná Vincentka:

  • ochorenia tráviaceho ústrojenstva (žalúdok, dvanástnik, žlčník, pažerák, pankreas, Crohnová choroba, poruchy trávenia a nechutenstvo,...),
  • poruchy látkovej výmeny (Diabetes Mellitus 1 aj 2. typu,...),
  • ochorenia dýchacích ciest (hlasivky, astma, bronchitída, dýchanie,...).

V kúpeľoch ju využívajú priamo z prameňa na pitné kúry pri liečbe uvedených ochorení, navyše ju využívajú aj na vaňové kúpele pri liečbe nasledujúcich ochorení:

  • ochorenia obehového ústrojenstva (vysoký krvný tlak, ochorenia tepien končatín, funkčná porucha periférnych ciev,...),
  • poruchy pohybového aparátu (bolestivé ochorenie šliach, svalov, úponov, mimokĺbový reumatizmus, bolestivé syndrómy chrbtice, stavy po úrazoch, po ortopedických operáciách s kĺbovou náhradou, pri artróze,...),
  • nervové ochorenia (Parkinsonova choroba,...),
  • kožné choroby (ekzémy detí,...),
  • onkologické ochorenia (po onkologickej operácii prsníka,...).

Treba dodať, že Vincentka je nevhodná pre ľudí so zlyhávajúcimi obličkami, s ochorením obličiek alebo opuchom dolných končatín. V takýchto prípadoch sa treba poradiť s lekárom. Rovnako tak sa odporúča lekársky konzultovať jej pitie v tehotenstve. Uvoľňovať dýchacie cesty sprejom a inhaláciami však môžu aj tehotné ženy.

Paperlife/SK

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo