Pri Eurovei rastie bratislavský Pudong

Autor JF/JTRE júl 2018 -
Pri Eurovei rastie bratislavský Pudong Vizualizácia JTRE

Dokončením projektov Eurovea 2 a Panorama City a ich prepojením získa hlavné mesto celú novú mestskú štvrť. Naplánovaný je tam aj prvý mrakodrap.

Navštevujete občas Šanghaj? Jeho obchodná štvrť Pudong sa vyznačuje tým, že sotva tam dokončia jeden mrakodrap s prívlastkom „rekordný“, vedľa už začne rásť ďalší, ešte väčší. Nikdy nenavštívite dvakrát rovnaký Šanghaj s rovnakým obrysom proti oblohe. Tak nejako sa dnes vyvíja aj developerský program v prémiovej nábrežnej lokalite medzi Starým mostom a Apollom v slovenskom hlavnom meste.

Dynamický vývoj atraktívnej štvrte

Zóna v blízkosti multifunkčného objektu Eurovea na nábreží Dunaja prechádza v tomto období mimoriadne dynamickou premenou. Projekty Eurovea2 a Panorama City vytvoria novú plnohodnotnú mestskú štvrť, ktorá kvalitou architektúry a verejných priestorov priblíži Bratislavu moderným európskym metropolám. Vyrastá tam nový celok – Eurovea City, ktorý má ambíciu naplniť predstavy o príjemnom živote v meste Bratislavčanov aj návštevníkov hlavného mesta.

„Projekt Eurovea považujem za jedno z najživších miest v Bratislave. Ale o tom, či je nejaké miesto obľúbené u ľudí, nerozhodujú developeri alebo vedenie mesta či odborníci, ľudia si svoje obľúbené miesta vyberajú sami,“ hovorí o atmosfére Eurovey Peter Korbačka, ktorý stojí za víziou Eurovea City. „Tak sa to stalo aj v Eurovei. Developer vytvoril podmienky a priestor, ale ľudia rozhodli, ako chcú tento priestor využívať. Našou filozofiou je na základe skúseností z developmentu a retailu, ale aj za pomoci zahraničných odborníkov vytvoriť kvalitný mestský priestor, ktorý si potom osvoja ľudia a zaplnia ho svojimi aktivitami a svojou predstavou o trávení času,“ vysvetľuje.

Kancelárska, obytná a voľnočasová zóna

Eurovea City predstavuje nábrežnú štvrť, ktorej súčasťou sú existujúce projekty Eurovea, Tower 115 a Panorama City a po dokončení sa k nej pridajú aj Eurovea 2 a všetky administratívne budovy Panorama Business. Pribudnú tam nielen byty, kancelárie a obchody, ale aj kongresové priestory, ďalšie dve námestia, parky a otvorené športoviská. Dominantou štvrte by mal byť vôbec prvý mrakodrap na Slovensku a ak sa naplní predložená vízia, celú štvrť prepojí so zvyškom mesta električka.

Po dokončení a prepojení všetkých projektov bude administratíva tvoriť cca 285 000 m2, počet bytov dosiahne 1 470, obchodné prevádzky budú mať 95 000 m2 a kongresové priestory ponúknu 8 500 m2. Celá zóna má mať v budúcnosti asi 3 000 rezidentov, bude v nej pracovať 40 000 ľudí a očakáva sa, že denne ju navštívi 65 000 ľudí. Dôležitými subjektmi a „susedmi“ sú tam aj Slovenské národné divadlo s jeho významnou kultúrnou funkciou, Galéria Slovenskej výtvarnej únie a tiež niektoré štátne inštitúcie vrátane dvoch ministerstiev.

Eurovea City s novým logom

Dynamická premena územia sa odrazila aj vo vizuálnej identite. Jednotlivé súčasti budúcej štvrte, ktoré budú mať aj vlastné vizuálne stvárnenie, začína prepájať spoločná identita Eurovea City. Tá vychádza z toho, že lokalita pri rieke, ktorá bolo donedávna vnímaná najmä ako jedinečný priestor pre nákupy a zábavu, vyrástla až na časť mesta s plnohodnotnou zónou pre mestský život. Zelené parky, nábrežie, integrovaná doprava, ulice naplnené kultúrou, a tiež mnohé administratívne budovy pre profesionálny rast dotvárajú jej samostatný mestský charakter. Zóna Eurovea tým nadobudne úplne nový rozmer a zaslúži si prívlastok „City“. Developer preto vytvoril nové logo, ktoré inšpiroval pôvodný motív farebných objektov, avšak má štylizovanejšiu formu. Reflektuje novovzniknutú mestskú oblasť a tvarom akoby kopíruje jej panorámu.

eurovea logo

Nákupný bulvár s kultúrnym a športovým programom

Eurovea sa za osem rokov stala najprestížnejším nákupným bulvárom Bratislavy. „Kľúčovým faktorom úspechu je, samozrejme, štruktúra nájomníkov, ktorá musí zohľadňovať jedinečnú pozíciu v centre mesta. Preto sa Eurovea stala ¸high street´ Bratislavy s vlajkovými loďami prestížnych značiek,“ hovorí Oľga Hammer, PR a marketingová manažérka Eurovey. Unikátne zastúpenie na Slovensku tu majú napríklad značky Armani Exange, Baldinini, BCBGMaxazria, Guess Jeans, Luisa Spagnoli, Pinko, Penny Black, Trussardi Jeans, Twin-Set by Simona Barbieri, Weekend Max Mara, IQOS butique a Nespresso.

Denná návštevnosť Eurovey sa dnes pohybuje na úrovni 35 000 ľudí (denný priemer za rok 2017) a v decembri 2018 sa očakáva prekonanie rekordného míľnika: 100 miliónov návštevníkov od otvorenia v roku 2010. „Popri veľkej obľúbenosti u návštevníkov nás teší, že Eurovea nie je iba bežným nákupným centrom, o čom svedčí množstvo kultúrnych a športových podujatí pre verejnosť, ktoré tu organizujeme,“ vysvetľuje O. Hammer.

Celkovo Eurovea mesačne hostí od 20 do 45 eventov. Stala sa partnerom alebo poskytla priestor už mnohým neziskovým projektom a charitatívnym organizáciám; medzi inými to boli  Liga proti rakovine, Detské kardiocentrum, Deťom s rakovinou, Hodina deťom, Deň nezábudiek – Liga za duševné zdravie, Biela pastelka, Deň mnohopočetného myelómu, Beh reumatikov, Želaj si, Avon pochod, Beh pre zdravie, 5 minút pre zdravie, Modrý gombík s UNICEF, Svetový deň srdca, Červený kríž a ďalšie.

Zázemie tu našli top športové podujatia, viaceré aj s medzinárodným presahom, ako napríklad ČSOB maratón, Night run, DM run, finále slovenského turnaja v plážovom volejbale, univerzitné Majstrovstvá sveta v lezení na umelú stenu, Majstrovstvá Európy v squashi, slovenské finále 3×3 Central Europe Tour v basketbale, prebehol tu štart 4. etapy cyklistických pretekov Okolo Slovenska, každoročne tu končí beh Štefánik trail, ďalej Slovenský pohár v karate, finále volejbalu školských tímov, Strong man – Majstrovstvá Slovenska v zdvíhaní klady a atď. Vznikajú tu fan zóny počas dôležitých športových podujatí a v zime je verejnosti k dispozícii najväčšie outdoorové klzisko v Bratislave.

Z festivalov sa tu obvykle konajú Viva Musica, Kultúrne leto, Cirkulart. Čoraz viac sa organizujú aj podujatia na popularizáciu vedy alebo vzdelávacie projekty, medzi inými European Space Expo, Vedecký veľtrh, Deň elektromobility. Z populárnych podujatí pre verejnosť možno spomenúť módny týždeň Eurovea Fashion Forward či populárnu Bielu noc.

JF/JTRE

Prečítajte si tiež:

J&T postaví najvyššiu obytnú budovu v Bratislave, bude vyzerať ako jutové vrece

J&T sa chystá etablovať v Londýne vo veľkom štýle – stavbou luxusného rezidenčného komplexu

Bratislava je šiestym najvýkonnejším regiónom EÚ, je aj pred Viedňou

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo