Líder budúcnosti má päť základných charakteristík

Autor Michal Kováč máj 2016 -

Je si tiež vedomý potreby charakterových vlastností, ktoré mu otvoria cestu k ľuďom. Poukazuje na to kouč, ktorý pomáhal už desiatkam špičkových manažérov.

Dr. Marshall Goldsmith je najlepšie hodnoteným výkonným koučom za posledné štyri roky podľa rebríčka Thinkers50. Správny líder vo firme by mal podľa neho spĺňať päť základných charakteristík:

  1. Dôvtip v oblasti informačných technológií, ktoré sú vo svete čoraz silnejšie a čoraz viac využívané. Je dôležité uvedomiť si, že kým dnes si myslíme, že technológie sú už extrémne vyvinuté a nič nás neprekvapí, už zajtra je technológia, s ktorou pracujeme dnes, naozaj veľmi stará.
  2. Ďalšou kvalitou lídra budúcnosti je schopnosť vytvárať strategické partnerstvá. Marshall Goldsmith tu poukazuje na prekvapivý fakt: tieto partnerstvá by mal správny manažér vedieť vytvárať aj s vlastnou konkurenciou. Aj ľudová múdrosť hovorí, že svojich „nepriateľov“ by sme mali mať pod dohľadom blízko seba. V biznise je navyše dôležité vedieť si priznať, že v niečom môžu byť lepší a že sa od nich môžeme učiť.
  3. Svetoznámy kouč tiež poukazuje na dôležitosť pracovnej skúsenosti v rozličných krajinách sveta. V dnešnej dobe je totiž jednou z najdôležitejších vecí globálny pohľad na biznis, ktorý manažéri získajú jedine skúsenosťou v zahraničí. Je to práve ten atribút, ktorý sa prejavuje napríklad vznikom rozličných koalícií agentúr (reklamných, eventových a pod.), ktoré sa tak snažia spracovávať lokálne zadania na globálnej úrovni a najmä s globálnym rozhľadom.
  4. S predošlým bodom súvisí schopnosť oceniť kultúrnu rozmanitosť jednotlivých krajín a, samozrejme, schopnosť vyťažiť z nej.
  5. A napokon, líder budúcnosti musí byť pripravený podeliť sa o svoje vodcovstvo. Preto má byť pripravený na to, že svojho zástupcu môže stretnúť kedykoľvek. Každé jeho konanie sa deje v prospech firmy, pre ktorú pracuje.

Flexibilita a osobný vývoj sú nevyhnutné

Okrem toho poukazuje M. Goldsmith na to, že každý manažér dneška musí byť vysoko flexibilný a adaptabilný. V súčasnej ekonomickej situácie prehrajú tí jednotlivci alebo organizácie, ktoré sa rýchlo neadaptujú na nevyhnutné zmeny dneška.

S tým súvisí ďalšie Goldsmithovo tvrdenie o lídrovi budúcnosti: správny manažér sa stále vzdeláva a posúva vpred. Veľká väčšina manažérov stagnuje, uspokojuje sa so svojimi vedomosťami, relatívne fungujúcim biznisom a nemá ambície posúvať sa ďalej. Okrem toho, pri svojej dlhoročnej práci s manažérmi vypozoroval, že aj skúsení manažéri majú problém prijať fakt, že sa môžu ešte zlepšovať. Často im v tom bránia ich ego a dosiahnutý úspech a nemajú radi negatívnu spätnú väzbu. M. Goldsmith dokonca schopnosť napredovania povyšuje na konkurenčnú výhodu.

Múdrosť, odvaha, humanita

Podľa kouča si je skvelý líder navyše vedomý toho, že potrebuje:

  • múdrosť v rozhodovaní,
  • oodvahu riskovať,
  • schopnosť prevziať kontrolu,
  • schopnosť obklopiť sa správnymi ľuďmi,
  • dostatok pokory a sebareflexie,
  • ľudský prístup,
  • aktívne sebavzdelávanie,
  • byť vzorom a inšpiráciou pre ostatných.

M. Goldsmith je autoritou, od ktorej sa učia poprední lídri v najúspešnejších spoločnostiach na svete. Určite je toho množstvo, čo by si od neho mali zobrať aj slovenskí manažéri a pracovať v prospech svojich spoločností.

Michal Kováč
managing director, Worington

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo