Chcete žiť dlhšie? Usmievajte sa!

Autor AKV august 2018 -

Pocit radosti ovplyvňuje aj naše telo, a to rôznymi spôsobmi. Účinky sú rýchle, avšak majú aj dlhodobejší priaznivý dosah.

Radosť je emócia, ktorú môže vyvolať veľká pozitívna životná udalosť i úplná maličkosť. Každý ju prežíva inak; niekto sa smeje, inému až tečú slzy a niekto radosť pociťuje len vnútri. Radosť cítime vďaka látkam, ktoré prenášajú signály medzi nervami. Čo sa s naším telom ale deje, keď sme naozaj šťastní?

Medzi výhody šťastia patrí aj to, že pomáha dlhovekosti. Vďaka smiechu odbúravame stres a bolesti, posilňujeme imunitný systém a podporujeme aj zdravý životný štýl. Čo je však na prvom mieste: emócie, alebo telesná odozva? Všetko sa deje súčasne; pocity i fyziológia sú totiž prepojené.

Čo sa deje s mozgom

Radosť cítime vďaka tomu, že sa v mozgu uvoľňujú látky dopamín a serotonín. Obe spôsobujú šťastie. Ľudia s depresiou majú často nižšie hladiny serotonínu. Ak sa práve cítite skvele, napríklad pri športovej aktivite, pri hladení psa alebo pri trávení času s priateľmi a máte nutkanie sa usmievať, je to práve vďaka týmto látkam, ktoré sa uvoľnia do centrálneho nervového systému.

„Motýliky“ v žalúdku, zmeny telesnej teploty, zrýchlený tep srdca, rôzne výrazy v tvári... To všetko môže súvisieť s emóciami. Existuje totiž mnoho variantov, ako emócie na obehový systém pôsobia. Srdce, žily, cievy, krv a lymfa môžu byť emóciami ovplyvňované – a, samozrejme, aj inými, ako je radosť.

Vegetatívny nervový systém

Náš autonómny nervový systém je zodpovedný za všetky činnosti, ktoré telo robí bez nášho vedomia. Medzi tieto činnosti patrí dýchanie, ktoré sa môže zrýchliť, keď robíme niečo zábavné (jazda na bicykli), a môže sa spomaliť pri relaxačnej aktivite (prechádzka v lese). Ďalej sem spadá napríklad tvorba slín, potenie i trávenie. Emočné vzrušenie môže ovplyvniť aj hladké svalstvo, ktoré je zodpovedné za prietok krvi alebo za pohyb potravy v tráviacom trakte – tak je potom emóciami ovplyvnená aj naša chuť k jedlu.

Ako oklamať svoje telo

Aby ste sa cítili lepšie, je možné telo trochu oklamať. Robte činnosti, o ktorých viete, že vám prinášajú radosť. Ďalšou možnosťou je cvičenie. To zmierňuje úzkosti a depresie uvoľnením endorfínov a ďalších chemických látok, ktoré zvyšujú pocit pohody. Dokonca aj vedome vytvorený prostý úsmev, ktorý nie je založený na skutočných emóciách, môže pomôcť. Znižuje stres, tepovú frekvenciu a mozgu dáva príkaz na zlepšenie nálady.

AKV/NT

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo