České korunovačné klenoty na dosah aj pre Slovákov

Autor REA august 2018 -

Až do septembra sú vystavené na zámku v Lednici na Morave ich kvalitné repliky. Na ich výrobe sa podieľali aj slovenskí odborníci.

Vo výstavných sálach Zámockej jazdiarne v Lednici, iba kúsok od slovenských hraníc, prebieha výstava k 640. výročiu úmrtia cisára a kráľa Karla IV. Projekt pripomenie nielen pestrý a zaujímavý život najvýznamnejšieho českého panovníka, ktorý získal prídomok Otec vlasti, ale tiež fenomén českých korunovačných klenotov. Najhodnotnejší český poklad je tu prítomný vo forme majstrovsky vyhotovených replík – na dosah a bez mnohohodinového čakania v rade.

Hlavné exponáty umiestnené v špeciálnej vitríne dopĺňajú zaujímavosti a perličky z mnohostoročnej histórie ich originálov, ktorá je opradená rôznymi legendami. Rozšírený koncept výstavy sa zameria na jednu z najdôležitejších postáv českej a európskej histórie – panovníka Karla IV. Vrátane jeho zakladateľskej činnosti. Česko si pripomína aj 670. rokov od založenia svojej prvej vysokej školy – dnešnej Univerzity Karlovej, takisto ako hradu Karlštejn a Nového Mesta Pražského.

Dodajme, že české korunovačné klenoty sú národnou kultúrnou pamiatkou a patria nepochybne medzi najzaujímavejšie a najtajomnejšie korunovačné klenoty sveta. Ich originál však vystavujú iba približne raz za 5 rokov a návštevníci potom musia na Pražskom hrade čakať často aj viac ako 8 hodín, po ktorých dostanú možnosť uvidieť tento poklad len na malú chvíľku. Niet preto divu, že drvivá väčšina obyvateľov Českej republiky ich krásu nikdy neuvidí na vlastné oči.

zobrobr

Okrem replík najcennejších klenotov sa v Lednici predstavuje aj mnoho ďalších tematických exponátov pripomínajúcich obdobie stredoveku – kópie zbraní, voľné repliky odevov a obuvi, mince, miniatúry alebo 3D modely. Expozíciu dopĺňa ešte tajuplný interaktívny prvok pre najmenších návštevníkov.

Autorom vynikajúcich replík korunovačných klenotov je jeden z najlepších českých a európskych zlatníkov Jiří Urban, ktorý realizoval šperky napríklad aj pre anglickú kráľovnú Alžbetu II., pápeža Jána Pavla II., takisto ako repliku cisárskej koruny Svätej ríše rímskej, nedávno tiež repliky aachenskej a lombardskej koruny. Na realizácii zlatníckych prác trvajúcej stovky hodín sa podieľali aj špičkoví slovenskí šperkári – manželia Blanka a Matúš Cepkoví, pôsobiaci na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Konkrétne sa postarali o výrobu kráľovského žezla. Manželia Cepkoví získali povesť špičiek v odbore a s J. Urbanom spolupracujú pravidelne. Napríklad mu pomáhali aj pri vytvorení vôbec najdokonalejšej kópie spomínanej rímsko-nemeckej cisárskej koruny.

Výstava s názvom České korunovačné klenoty na dosah trvá od 2. augusta do 30. septembra 2018. Ide o ďalšiu zo série výstav týchto klenotov, ktoré sa predtým počas piatich rokoch uskutočnili dovedna na 16 miestach v Českej republike, najmä na historických zámkoch a v múzeách.

JF/REA models

 lednice1

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo