Burčiak je tento rok rekordne skoro

Autor VM august 2018 -
Burčiak je tento rok rekordne skoro Pixabay

Nadpriemerne teplé počasie spôsobilo, že hrozno dozrieva skôr ako obvykle. Ministerstvo pôdohospodárstva preto výnimkou povolilo predaj burčiaku už od 6. augusta.

Zákon stanovuje predaj burčiaku od 15. augusta, preto bola na skorší predaj potrebná výnimka od Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Vzťahuje sa však len na burčiak z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenska.

„Klimatické zmeny majú za dôsledok stále častejšie sa vyskytujúce problémy v poľnohospodárstve, na ktoré je potrebné hľadať riešenia. Tento rok bol nadpriemerne teplý a slnečný, čo významne ovplyvnilo aj vinohradníctvo a vinárstvo. Tento rok dozrieva hrozno o desať až štrnásť dní skôr,“ vysvetlila Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a rezortná ministerka.

Burčiak je druh alkoholického nápoja, ktorý sa opisuje ako „teplý a žltkavo sfarbený rozkvasený hroznový mušt, obsahujúci 4 – 6 % objemu alkoholu.“ Jeho výroba je významne závislá od chuti výrobcu a druhu hrozna. Jeho predaj reguluje zákon č. 313/2009 Z.z. o vinohradníctve a vinárstve. Podľa neho možno burčiak ponúkať spotrebiteľovi v období od 15. augusta do 31. decembra kalendárneho roka zberu hrozna, z ktorého je vyrobený. Fixný termín predaja burčiaku stanovil štát po tom, ako opakovane dochádzalo k podvodom pri predaji burčiaku. Špekulujúci výrobcovia totiž zbierali nedostatočne zrelé hrozno, ktoré neobsahovalo dosť cukru a tak ho umelo ho dosladzovali. Zákon považuje 15. august za dátum, kedy je už väčšina hroznovej úrody dozretá, a teda aj dosť sladká na spracovanie.

O výnimku zo zákona na povolenie predaja burčiaku v roku 2018 už od 6. augusta žiadal Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska. Zdôvodnil to tým, že rok 2018 bol klimaticky nadpriemerne teplý v období vegetácie, čo sa odráža aj na skoršom dozrievaní viniča hroznorodého.

Vladimír Machalík, hovorca MPRV SR

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo