Hyundai i20 Go: letné automobilové oživenie s reminiscenciou futbalového sviatku

Autor JF august 2018 -

Jeden z menších typov kórejského výrobcu možno označiť za šikovné, komfortné a štýlové auto. Aktuálna edícia je poctou majstrovstvám v Rusku.

Hyundai i20 patrí na Slovensku k najobľúbenejším modelom tejto značky. Predá sa ich u nás mesačne asi stovka, pričom predaj rastie – v prvých piatich mesiacoch to bolo medziročne o 8,8 percenta. Dizajnovo má Hyundai svojský dynamický, no decentný štýl, ktorý mu veľmi pomáha oslovovať zákazníkov, občas ťažšie rozlišujúcich odlišnosti rôznych motorizácií a výbav konkurenčných typov. Ako povedal istý známy automobilový dizajnér, auto sa musí páčiť, pretože pre majiteľa je rozlišovacím znakom a ľudia svojím autom vždy hovoria niečo o sebe. V konkurencii škodoviek a ďalších svetových značiek na našich cestách sa autá Hyundai naozaj čímsi odlišujú.

Kórejský výrobca (pravda, masovo produkujúci aj v Európe vrátane moravských Nošovíc) v tomto roku prišiel s druhou generáciou i20 a pridal ešte aj niečo navyše, keď s odvolaním sa na partnerstvo s futbalovými majstrovstvami sveta ponúkol špeciálnu edíciu s označením „Go!“ Na slovenský trh uviedol v osobitnej úprave s týmto prívlastkom práve typ i20 a jeho väčšieho brata i30.

Edícia Go! je výbavou umiestnená medzi stredným výbavovým stupňom Comfort a najvyšším balíkom Style. Najviditeľnejšie sú na nej dizajnové špeciality, ktoré ozvláštňujú exteriér aj interiér auta. Ide najmä o nový metalický modrý lak karosérie s názvom Champion Blue, čierno lakované spätné zrkadlá a zatmavenie skiel zadných okien. Kolesá dostali nové 15-palcové zliatinové disky. Na príslušnosť k „futbalovej“ edícii upozorňujú emblémy Go! umiestnené na B-stĺpikoch. K takto vylepšenému exteriéru pribudol aj atraktívnejší interiér, v ktorom sú nápadné najmä vnútorné čierne čalúnenie strechy a sedadlá prešívané modrým vzorom.

i20 detaily

Plný názov modelu, ktorý testovala redakcia, znie Hyundai i20 1,2i 5 M/T Go!, a skrýva sa za ním päťdverový hatchback s benzínovým štvorvalcovým motorom s objemom 1,248 litra. Tento relatívne neveľký motor s výkonom 62 kW (84 k) a maximálnym krútiacim momentom 122 Nm performuje na svoje parametre nad očakávanie dobre na bežných cestách aj na kopcovitých úsekoch, a to aj vďaka prevodným pomerom päťstupňovej manuálnej prevodovky. Inými slovami, šoférovanie tohto auta je pohodové. Podľa výrobcu vytiahne maximálnu rýchlosť 170 km/h a z nuly na 100 km/h zrýchli za 13,1 sekundy. Dôležitým údajom je spotreba, ktorá takisto vcelku poteší. Pravda, na výrobcom udávané hodnoty 6,6/ 4,2/ 5,1 l na 100km (mesto/ mimo mesto/ kombinácia) sa možno pozerať ako dosť ťažko dosiahnuteľné méty, no aj kombinovanú spotrebu (s jazdou nielen po rovine) okolo 6 litrov možno považovať za zaujímavú.

Z hľadiska výbavy, a to aj zvýšenej, ponúka edícia i20 Go! plejádu dnes viac-menej na trhu etablovaných prvkov zvyšovania jazdného a používateľského komfortu, asistencie a bezpečnosti. Výrobca osobitne zdôrazňuje napríklad prítomnosť predných hmlových svetiel, elektrického ovládania okien či tempomatu s obmedzovačom rýchlosti. Dodajme ešte, že auto s dĺžkou 4 035 mm disponuje 301-litrovým batožinovým priestorom za zadnými sedadlami, ktorý sa po ich sklopení viac ako strojnásobí na 1 017 litrov.

Edícia Go! s balíkom extra výbavy niečo aj stojí; predajca argumentuje, že za 800 eur s DPH, ktoré si klient priplatí v porovnaní s výbavou úrovne Comfort, dodáva výbavu navyše až v hodnote cez 1 400 €. Pritom len metalický lak stojí podľa cenníka 440 eur. Cena i20 v tejto špeciálnej edícii Go! sa teda začína na sume 10 990 € s DPH, inak sa dá i20 dostať už od 9 090 eur s DPH. Cena testovanej verzie bola 11 430 eur s DPH.

JF

i20 štadión

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo