Investície do nehnuteľného majetku v Rakúsku a ich daňové dôsledky

Autor BDR august 2018 -
Investície do nehnuteľného majetku v Rakúsku a ich daňové dôsledky Pixabay

Akým daniam tam podlieha vlastníctvo nehnuteľnosti alebo ich prenájom a ktoré sú daňovo uznateľné výdaje?

V prípade priamej investície do nehnuteľného majetku sa v Rakúsku musia vziať do úvahy okrem iného nasledujúce daňové úpravy.

Daň z nadobudnutia a poplatok za zápis do katastra

Pri nadobudnutí nehnuteľnosti sa hradí daň z nadobudnutia nehnuteľných vecí vo výške 3,5 % a poplatok za zápis do katastra nehnuteľností vo výške 1,1 %. Vymeriavacím základom je kúpna cena.

Daň z príjmu

Bežná správa a prenájom nehnuteľného majetku podlieha v Rakúsku dani z príjmu. Základom pre výpočet dane je príjem z prenájmu znížený o výdavky preukázateľne vynaložené na jeho zabezpečenie, dosiahnutie alebo udržanie. Tento príjem sa potom uvádza v ročnom daňovom priznaní k dani z príjmu a zdaňuje sa všeobecnou progresívnou priemernou daňovou sadzbou platnou v Rakúsku. V zásade platí, že všetky nutné výdavky vynaložené na správu nehnuteľnosti sa môžu odpočítať od príjmov z nájmu.

Za daňovo uznateľné výdavky sa napr. považujú:
• odpočet za opotrebenie;
• náklady na financovanie z cudzích zdrojov;
• náklady na opravy a údržbu.

Keďže budovy podliehajú opotrebovaniu, odpíše sa podiel na kúpnej cene, ktorý pripadá na budovu, rozložený na dobu životnosti pomocou tzv. odpočtu za opotrebenie. Kľúč pre rozdelenie kúpnej ceny na pozemok a budovu predstavuje pri prenájme a árende všeobecne 40 % podiel na pozemok a 60 % podiel na budovu. Z tohto paušálneho stanovenia však existuje množstvo výnimiek.

Pri budovách, ktoré slúžia na dosahovanie príjmov z nájmu a árendy, je doba životnosti bez vypracovania znaleckého posudku 66,6 roka (1,5 % vymeriavacieho základu).

Daň z nehnuteľností

Vlastníctvo nehnuteľností v Rakúsku spravidla podlieha dani z nehnuteľnosti. Daň z nehnuteľnosti sa počíta zo smernej hodnoty pozemku. Zjednodušene povedané, smerné hodnoty v určitej oblasti zodpovedajú priemerným cenám pozemkov z roku 1973 plus prirážke vo výške 35 %. Daň vypočítavajú a vyberajú obce.

Daň z pridanej hodnoty

Vlastníctvo nehnuteľností podlieha všeobecne dani z pridanej hodnoty. Prenájom na účely bývania podlieha 10-percentnej dani z pridanej hodnoty, ostatný prenájom spravidla 20 % dani z pridanej hodnoty. V prípade prenájmu s DPH si môže prenajímateľ nechať, aby mu naúčtovanú daň z pridanej hodnoty vrátili alebo započítali.

Daň z príjmov z predaja nehnuteľností

Od 1. 4. 2012 podliehajú zisky dosiahnuté zo súkromných predajov pozemkov dani z príjmu. Vymeriavacím základom pre túto daň so sadzbou 30 % je rozdiel medzi kúpnou cenou a predajnou cenou nehnuteľnosti.

Zdroj: BDR

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo