Aké kritériá majú spĺňať kvalitné, zdravé a funkčné potraviny

Autor Katarína Fašiangová august 2018 -
Aké kritériá majú spĺňať kvalitné, zdravé a funkčné potraviny Pixabay

Nutričná a senzorická kvalita každej potraviny je definovaná súborom charakteristických vlastností, čiže vplyvom na náš organizmus, a tiež vôňou, chuťou, vzhľadom a konzistenciou.

Každá potravina svojho druhu musí byť kvalitná. Zdravá potravina je pojem individuálny, prísne vztiahnutý na vek, potreby a metabolizmus každého jednotlivca. Funkčná potravina je cielene vyrobená pre určitú skupinu konzumentov, na základe ich potrieb, preferencií a vzhľadom na ich životný štýl.  

 Technologické zmeny pod tlakom konzumentov

Požiadavky stále väčšej skupiny spotrebiteľov stravovať sa nie iba zdravo, ale aj funkčne, vyvolávajú zmeny v potravinárskych technológiách, ktoré pomaly menia základné potraviny aj na funkčné. Zmeny zo strany výrobcov sú zasa vedené dobrým úmyslom vymyslieť a spotrebiteľovi ponúknuť nové, lákavé, nepoznané produkty s vyšším zdravotným a výživovým benefitom.

V období stúpajúcej uvedomelosti konzumentov rastie dopyt po výrobkoch so zníženým obsahom tukov, cholesterolu, sacharidov, soli, ale aj prídavných látok označených symbolom E, tiež po produktoch bez lepku, obohatených o nutričné benefity napr. formou vlákniny, bifidobaktérií, omega-3 mastných kyselín, pričom proteínové zastúpenie v nich má byť zachované. Pôvodné živočíšne bielkoviny sú v nich nahrádzané rastlinnými proteínmi napr. zo strukovín.

Aj odborné štúdie zdravotníkov a výživárov so závermi „jeme veľa, mastne, sladko, slano, pijeme veľa alkoholu“ či zvýšená mediálna reklama na nízkoenergetické produkty vyvolali snahu uprednostňovať, vyrábať a ponúkať potraviny optimálne pôsobiace na ľudské zdravie.

Čo znamená funkčnosť potravín?

Dostávame sa tak k funkčným potravinám, kde sú pôvodné zložky, ako napr. tuk, soľ, prídavné látky a iné, nahradené presne vyberanými účinnými a pre zdravie prospešnými zložkami, ako sú napr. vláknina, probiotické kultúry a ďalšie (prípadne sú o ne obohatené). Ide teda o zmenu pôvodnej receptúry – zvýšenie alebo doplnenie priaznivo pôsobiacich látok a zložiek alebo odstránenie (či zníženie obsahu) zložiek zaťažujúcich, prípadne poškodzujúcich metabolizmus u niektorých skupín obyvateľstva.

Takéto potraviny majú v tele konzumenta optimalizovať vyvážený metabolizmus, t. j. fyzické i duševné zdravie, a tým podporovať jeho obranyschopnosť. V Európe dopyt spotrebiteľov po funkčných potravinách začal narastať v posledných cca 15 rokoch, kým v ázijských krajinách sa konzumujú už desiatky rokov.

Pretože naši spotrebitelia nemajú s týmito potravinami dlhšie skúsenosti, prirodzene si ich mýlia so zdravými potravinami. Na prvý pohľad totiž vyzerajú rovnako, pretože sa nelíšia chuťou, vôňou ani farbou. Sú to potraviny, ktoré patria k zdravému životnému štýlu.

Ktoré potraviny sú funkčné

Medzi prirodzené jednozložkové funkčné potraviny patria napr. orechy a semená plodín, ovocie, zelenina, ryby, ale aj tradičná 100 %-ná ovčia bryndza. V našich obchodoch bežne dostupnými funkčnými potravinami sú napr. mliečne a mäsové výrobky s probiotickými kultúrami, vajcia obohatené selénom a omega-3 esenciálnymi mastnými kyselinami, nátierky obohatené rastlinnými tukmi, bezlepkové pekárske výrobky a cestoviny. Najnovšie poznatky ukazujú aj úspešné využitie rastlinných extraktov z paradajok a vlákien z citrusov v mäsových výrobkoch, pričom nedochádza k negatívnemu vplyvu na ich výslednú chuť, farbu, textúru, štruktúru ani trvanlivosť.

Označenie „funkčná“ nie je na potravinách legislatívne povinné, preto takto označené ich v našich obchodoch nenájdeme. Orientovať sa v nich spotrebiteľ vie na základe zloženia, prípadne z informácií o ich priaznivých účinkoch na organizmus. To však vyžaduje určitú uvedomelosť vo vzťahu k zdravej výžive a k špecifickým požiadavkám každého jednotlivca.

Katarína Fašiangová, predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO)

Funkčná potravina podľa ILSI

International Life Science Institute už v roku 1999 otvoril diskusiu potravinárskych, poľnohospodárskych, chemických a farmaceutických expertov k funkčným potravinám a prijal ich pracovnú definíciu. Podľa nej funkčná potravina:

  • patrí medzi potraviny určené na bežnú konzumáciu,
  • je charakteristická obsahom zložiek, ktoré sa v bežných potravinách nevyskytujú,
  • nie je výživový doplnok, ani potravina umelo obohatená vitamínmi a minerálnymi látkami,
  • nie je liek,
  • musí mať výživovú hodnotu, priaznivý vplyv na organizmus, znižovať riziko ochorení, predovšetkým civilizačných, ako zažívacieho traktu, alergií a kardiovaskulárnych ochorení,
  • musí obsahovať iba zložky prírodného pôvodu.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo