Cestovný ruch, UNESCO a Európsky rok kultúrneho dedičstva

Autor Magdalena Pasikowska-Schnass august 2018 -
Viedeň, zámok Belvedere Viedeň, zámok Belvedere Pixabay

Kultúrne dedičstvo môže byť faktorom identity, turistickou atrakciou aj ekonomickou hodnotou. To všetko podporuje Európsky rok kultúrneho dedičstva 2018.

UNESCO širšie definuje kultúrne dedičstvo ako „dedičstvo fyzických artefaktov a nehmotných atribútov skupiny alebo spoločnosti, ktoré sú zdedené z minulých generácií, zachovávané v súčasnosti a budú odovzdané v prospech budúcich generácií“. Vízia kultúrneho dedičstva sa v tejto organizácii neustále vyvíjala od prijatia Dohovoru o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva (Dohovor o svetovom dedičstve) z roku 1972, ktorý sa vzťahuje na architektonické diela, plastiky, maľby, archeologické štruktúry a nápisy, jaskynné obydlia, budovy a sídla pozostávajúce z diel človeka alebo človeka a prírody a majúce výnimočnú univerzálnu umeleckú, historickú, vedeckú, antropologickú, etnologickú alebo estetickú hodnotu. Vo svojom odporúčaní z roku 1980 o ochrane a zachovaní pohyblivých obrazov UNESCO tiež uznalo audiovizuálne dedičstvo za súčasť kultúrneho dedičstva.

Dohovor UNESCO o ochrane dedičstva pod vodnou hladinou z roku 2001 nasledoval ďalší, z októbra 2003, o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva, prostredníctvom ktorého pribudol nový aspekt týkajúci sa ľudských tradícií a spôsobov života. V reakcii na hrozbu, ktorú predstavujú pre kultúrne dedičstvo ozbrojené konflikty, hoci je chránené Haagskym dohovorom o ochrane kultúrnych hodnôt z roku 1954 a jeho dvoma protokolmi, organizácia subkategorizovala kultúrne dedičstvo na:
• hmotné dedičstvo, ktoré pozostáva z:
  - hnuteľného dedičstva ako sú sochy, obrazy, mince a rukopisy;
  - nehnuteľných pamiatok, archeologických nálezísk a ďalších druhov lokalít;
  - kultúrneho dedičstva pod vodnou hladinou; ide najmä o vraky, podmorské ruiny a mestá;
• nehmotné dedičstvo, ako sú ústne tradície, múzické umenia, remeslá a rituály;
• prírodné dedičstvo: kultúrna krajina, geologické, biologické a fyzické formácie;
• kultúrne dedičstvo ohrozené ničením a plienením v ozbrojených konfliktoch.

Po prijatí dohovoru z roku 1972 zostavilo UNESCO zoznam svetového dedičstva vrátane mimoriadne cenného dedičstva, ktoré si vyžaduje ochranu. Takmer polovica lokalít – 453 – sa nachádza v Európe, väčšinou v EÚ. Najviac ich je v Taliansku, za ktorým nasleduje Francúzsko, Nemecko a Španielsko. Niektoré európske lokality sa ocitli aj na osobitnom zozname „Svetové dedičstvo v ohrození“, napríklad historické centrum Viedne a doková štvrť („docklands“) Liverpoolu, ktoré hrozia narušiť nové projekty. V EÚ sa nachádza aj takmer štvrtina nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Svetové dedičstvo UNESCO – rozloženie lokalít

(stav v r. 2017)

graf heritageEÚ: 46 %                      Mimo EÚ: 54 %

Aktivity Rady Európy

Rada Európy so svojimi 47 členskými krajinami zameriava svoju činnosť na ľudské práva, právny štát a demokraciu s tým, že kultúra a kultúrne dedičstvo sú prvkami demokratického usporiadania. Granadská konvencia z roku 1985 o ochrane európskeho architektonického dedičstva stanovila zásady európskej spolupráce a koordinácie politík v oblasti zachovania architektonických pamiatok. V roku 1992 nasledoval súvisiaci Valettský dohovor o ochrane archeologického dedičstva s cieľom chrániť toto dedičstvo pred ilegálnymi vykopávkami a veľkými stavebnými projektmi. Európsky dohovor o ochrane audiovizuálneho dedičstva prijatý v roku 2001 zasa rozšíril chápanie kultúrneho dedičstva o audiovizuálnu produkciu. Okrem toho zaviedol požiadavku na povinné zákonné uloženie filmového materiálu, ako sú filmy a videá, a na nevyhnutnú konzervačnú prácu s uloženým materiálom.

Rámcový dohovor o hodnote kultúrneho dedičstva pre spoločnosť z roku 2005 (Dohovor z Faro) zdôraznil spoločenský a ekonomický prínos zachovania kultúrneho dedičstva ako predpokladu na dosiahnutie trvalo udržateľného rozvoja. Všeobecne vymedzil spoločné európske dedičstvo tak, že toto pokrýva všetky formy kultúrneho dedičstva v kontexte spoločných zdrojov pamäte, porozumenia a identity. Dohovor sa zameral na prínos tohto dedičstva k tvorivosti a sociálnej súdržnosti a takisto k ideálom, zásadám a hodnotám vyplývajúcim zo skúseností z minulých konfliktov a snahám o pokrok. Zdôraznil spojitosť medzi kultúrnym dedičstvom a rozvojom mierovej a stabilnej spoločnosti založenej na rešpektovaní ľudských práv, zásadách právneho štátu a demokracii.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy prijalo v marci 2014 odporúčanie 2038 pod titulom „Európske ohrozené dedičstvo“, v ktorom vyzýva na aktivity prepájajúce kultúru, dedičstvo minulosti a vzdelávanie s procesom budovania demokratického občianstva. Podporilo implementáciu integrovanej ochrany kultúrneho dedičstva a komunálnych urbanistických stratégií v historických mestách.

Európsky rok kultúrneho dedičstva 2018

Rok 2018, vyhlásený za Európsky rok kultúrneho dedičstva (European Year of Cultural Heritage – EYCH), vyzdvihuje spoločné kultúrne dedičstvo Európy a jeho rozmanitosť. Jeho cieľom je podporiť dostupnosť kultúrneho dedičstva a jeho cestu najmä k tým, ktorí sa zvyčajne nezúčastňujú na kultúrnych aktivitách. Pod heslom „Naše dedičstvo: kde sa minulosť stretáva s budúcnosťou“ sa EYCH snaží prispieť k trvalo udržateľnej ekonomike EÚ a aktívnej spoluúčasti občanov.

EYCH oficiálne otvorili v decembri 2017 na Kultúrnom fóre v Miláne. Medzi kľúčové udalosti v roku 2018 patrili napríklad marcová konferencia na vysokej úrovni o inováciách a kultúrnom dedičstve a európsky summit o kultúrnom dedičstve „Zdieľanie dedičstva, zdieľanie hodnôt“ konaný v júni v Berlíne, konferenčný týždeň s témami ako digitálne reštaurovanie či právne otázky kultúrneho dedičstva a ďalšia séria podujatí.

Z rozpočtu EÚ je vyčlenených 8 miliónov eur na financovanie podujatí EYCH, ktoré sa realizuje prostredníctvom programu Kreatívna Európa, a navyše sú tu aj príspevky z iných programov ako sú Erasmus+, Európa pre občanov, regionálne rozvojové fondy a Horizont 2020 – ktorý ponúka viac ako 100 miliónov eur na výskumné projekty. Podporených je dovedna viac ako sto podujatí, konferencií, diskusií a miestnych či regionálnych kultúrnych projektov na úrovni EÚ a takmer 8 000 národných podujatí.

Spoločne s partnermi, predovšetkým s Unescom a Radou Európy, realizuje EÚ desať dlhodobých projektov, ktoré charakterizujú kľúčové slová angažovanosť, udržateľnosť, ochrana a inovácie. Ich prvoradým cieľom je posilniť vzťah mladých ľudí ku kultúrnemu dedičstvu, napríklad iniciatívami v oblasti vzdelávania a odbornej prípravy, ako aj v oblasti cestovania do destinácií s kultúrnym dedičstvom. Ďalšie ciele zahŕňajú vytváranie nových nápadov týkajúcich sa kultúrneho dedičstva, jeho lokalít, ochrany a intervenčných štandardov, ako aj boja proti nezákonnému obchodovaniu s kultúrnymi tovarmi a riadenia rizík. Zahrnuté sú aj projekty reflektujúce prínos inovácií, vedy a techniky k ochrane, konzervácii a obnove kultúrneho dedičstva.

Magdalena Pasikowska-Schnass, Európsky parlament/EPRS

Prevzaté z materiálu Cultural heritage in EU policies (Brusel, 2018)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo