Politika a peniaze

Autor Angel Gurría máj 2016 -

Peniaze v politike – to je dnes komplexný priestor, ktorý volá po reforme. Sú dvojsečnou zbraňou. Peniaze sú samozrejmou súčasťou každého demokratického procesu: umožňujú vyjadriť politickú podporu a súťažiť vo voľbách. Avšak zvyšujúca sa koncentrácia ekonomických zdrojov v rukách čoraz menšieho počtu ľudí predstavuje významnú hrozbu pre politické systémy.

Nedávno vydaná štúdia OECD ukazuje, že podiel príjmov jedného percenta najbohatších vo väčšine krajín OECD v posledných troch desaťročiach narástol. Bolo to najviditeľnejšie v Spojených štátoch, kde sa tento podiel od roku 1980 viac ako zdvojnásobil a v roku 2012 dosiahol takmer 20 %. Ale aj také krajiny ako Fínsko, Nórsko a Švédsko zaznamenali v uvedenom období rast o 70 % a tento ukazovateľ tam bol asi 7 – 8 %. A rozdelenie bohatstva je vo všetkých krajinách OECD ešte viac koncentrované ako rozdeľovanie príjmov. Potom ak nie je financovanie politických strán a volebných kampaní adekvátne regulované, peniaze môžu byť pre mocné partikulárne záujmy prostriedkom na vykonávanie nepatričného vplyvu. S ich pomocou môžu ovládnuť procesy tvorby politík.

Toto sa často prejavuje vo forme prístupu k verejným zákazkám. Napríklad, keď volení verejní činitelia „oplácajú priazeň“ lukratívnymi zákazkami korporáciám, ktoré im prispeli na kampaň.

OECD práve vydala správu „Financovanie demokracie“. Jedna prípadová štúdia v nej odhalila, že v istej krajine firmy špecializujúce sa na verejné projekty dosahovali enormné zvýšenie kontraktov – prinajmenšom na 14-násobok hodnoty ich príspevku na kampaň – ak podporili kandidáta víťaznej strany, ktorý potom dostal vládnu funkciu.

Obzvlášť náchylné na ovládnutie (capture) politiky biznisom sú sektory typické vysokými výdavkami, ako sú infraštruktúra a územné plánovanie. Ako bolo uvedené v minuloročnej správe OECD o podplácaní v zahraničí, takmer polovica prípadov sa objavila v ťažobnom, stavebnom a dopravno-logistickom odvetví. Ale v podstate každý proces, v ktorom sa prijímajú rozhodnutia, sa môže stať cieľom pre silné partikulárne záujmy. To potom môže mať za následok presadenie neadekvátnych politík alebo politík, ktoré idú proti verejnému záujmu. Taký vývoj je prekážkou sociálneho rozvoja a inkluzívneho rastu.

A veľkou obeťou je tiež dôvera. Dôvera je základným kameňom efektívneho riadenia spoločnosti, hlavnou ingredienciou podpory hospodárskeho rastu a sociálneho pokroku. Ale členské krajiny OECD dnes trpia deficitom tohto cenného aktíva – a to tak ako nikdy predtým. Dokazujú to aj výsledky Barometra dôvery Edelmanovej nadácie.

Takže musíme rýchlo konať, aby sme ochránili demokratický systém vládnutia, rovné príležitosti a schopnosť vlád budovať a vykonávať také politiky, ktoré budú slúžiť všetkým občanom.
Peniaze sú nevyhnutnou súčasťou demokracie, ale politika nikdy nemôže byť na predaj.

Angel Gurría
generálny tajomník Organizácie pre hospodársky rozvoj a spoluprácu (OECD)
(z vystúpenia na Parlamentných dňoch OECD, Paríž, február 2016)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo