EÚ zvýši pomoc Afrike tak, aby išlo viac na vzdelávanie a infraštruktúru

Autor Carlos Ruiz, Daniel Puglisi september 2018 -
Lídri EÚ a Afriky na summite v Abidžane v novembri 2017 Lídri EÚ a Afriky na summite v Abidžane v novembri 2017 Foto: EÚ / Etienne Ansotte

V rokoch 2014 – 2020 pôjde z EÚ do Afriky 31 miliárd eur rozvojovej pomoci; má dať mladým ľuďom šancu vytvoriť si tam budúcnosť.

Európska komisia predložila návrh novej „africko-európskej aliancie pre udržateľné investície a pracovné miesta“. V Afrike sa vďaka nej výrazne zvýšia investície, zintenzívni obchod, vzniknú nové pracovné miesta a oblasť vzdelávania a zručností získa nové prostriedky. Východiskom pre navrhnutý balík sú záväzky prijaté na samite Európskej únie a Africkej únie, ktorý sa konal v novembri 2017 v Abidžane (Pobrežie Slonoviny).

Hlavné smery partnerstva EÚ – Afrika sú:

  • zvyšovanie strategických investícií a posilnenie úlohy súkromného sektora najmä znižovaním rizika pre investičné projekty – kombinovaným financovaním pomocou grantov, úverov a záruk;
  • investovanie do ľudí cez investície do vzdelávania a zručností vrátane štipendií a výmenných programov najmä cez Erasmus+ s cieľom zvýšiť zamestnateľnosť;
  • posilnenie podnikateľského a investičného prostredia, najmä zintenzívnením dialógu a podporou reforiem;
  • maximálne využitie potenciálu hospodárskej integrácie a obchodu: vzhľadom na vytvorenie africkej zóny voľného obchodu je cieľom dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Afrikou;
  • mobilizácia významného balíka finančných zdrojov, vyjadrená aj v ambicióznom návrhu finančného rámca EÚ v časti pre financovanie vonkajšej činnosti.

Podľa predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera by malo vďaka uvedenej aliancii v najbližších piatich rokoch vzniknúť v Afrike až 10 miliónov pracovných miest. „Som presvedčený, že by sme mali to množstvo obchodných dohôd medzi EÚ a Afrikou pretaviť do hospodárskeho partnerstva rovnocenných v podobe medzikontinentálnej dohody o voľnom obchode,“ zdôraznil vo svojom prejave o stave Únie 12. septembra.

Vysoká predstaviteľka a podpredsedníčka Komisie Federica Mogheriniová k tomu uviedla: „Európa a Afrika majú mnoho spoločných záujmov: obe chcú silnejšiu Afriku s kvalitnými pracovnými miestami pre mladých, lepším podnikateľským prostredím a mier a bezpečnosť pre všetkých. V posledných rokoch sme začali s Afrikou budovať skutočné partnerstvo seberovných.“

Očakávané výsledky

Vďaka finančnej podpore EÚ, ktorá sa zmobilizuje do roku 2020:

  • 35-tisíc študentov a akademických pracovníkov z Afriky sa zúčastní na programe Erasmus+ do roku 2020. Ďalších 70-tisíc sa zúčastní do roku 2027, čo je celkovo 105 000 ľudí v priebehu 10 rokov;
  • 750-tisíc ľudí absolvuje odbornú prípravu zameranú na rozvoj zručností;
  • 30 miliónov ľudí a spoločností bude môcť využívať prístup k elektrickej energii vďaka znásobeným investíciám EÚ do energie z obnoviteľných zdrojov a zvýšeniu výrobnej kapacity o 5 GW.
  • 24 miliónov ľudí bude mať prístup k celoročne zjazdným cestám prostredníctvom znásobených investícií do dopravnej infraštruktúry.
  • 3,2 milióna nových pracovných miest v Afrike má vzniknúť v rámci vonkajšieho investičného plánu, a to len z investičných programov so zameraním na malé a stredné podniky.
  • So zárukou vo výške 75 miliónov eur vytvorí jediný investičný program z vonkajšieho investičného plánu 800-tisíc pracovných miest.

V nasledujúcich mesiacoch sa pomocou dialógu s africkými partnermi spoločne vymedzia priority a podniknú ďalšie kroky.

Súvislosti

Návrh Komisie uzavrieť „africko-európsku alianciu pre udržateľné investície a pracovné miesta“ je súčasťou balíka, do ktorého patrí aj návrh na zefektívnenie finančnej štruktúry pre investície mimo Európskej únie. EÚ upevňuje partnerstvo s Afrikou aj za pomoci nových inovatívnych nástrojov, ktoré dopĺňajú tradičné nástroje spolupráce; ide najmä veľmi ambiciózny vonkajší investičný plán.

EÚ je najväčším investorom, hlavným obchodným a rozvojovým partnerom a kľúčovým poskytovateľom bezpečnosti pre Afriku. V rokoch 2014 – 2020 tam poskytne oficiálnu rozvojovú pomoc v objeme 31 miliárd eur. Cieľom je cez podporu afrického hospodárstva dať mladým ľuďom šancu, aby si vytvorili budúcnosť, postarať sa o potravinovú bezpečnosť a prístup k energii a zároveň ukotviť dobrú verejnú správu a dodržiavanie ľudských práv. Investície členov EÚ dosiahli v roku 2016 sumu 291 miliárd eur, čím sa EÚ stala najväčším investorom v Afrike. Zároveň EÚ ponúka africkým krajinám voľný prístup na svoj trh prostredníctvom dohôd o hospodárskom partnerstve, dohôd o voľnom obchode vrátane prehĺbených a komplexných zón voľného obchodu s krajinami severnej Afriky a systému „Všetko okrem zbraní“ s africkými krajinami.

Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, Daniel Puglisi, Európska komisia

výrezyNiektoré detaily z rodinnej fotky z Abidžanu 2017.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo