Menej byrokracie vo verejnej správe

Autor Katarína Bystrická september 2018 -

Koncom mája 2018 podpísal prezident SR zákon, ktorého účelom je znížiť byrokraciu vo verejnej správe.

Konkrétne je to zákon o niektorých opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy (zákon proti byrokracii) a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Verejné registre

Viaceré právne predpisy upravujú povinnosť predkladať v konaniach pred orgánom verejnej správy rôzne informácie, ktorými disponuje iný orgán verejnej správy. Doterajšia právna úprava požadovala, aby fyzické i právnické osoby preukázali skutočnosti nachádzajúce sa vo verejných registroch listinnými dokladmi príslušných registrov (napr. listom vlastníctva, výpisom z registra trestov) a zároveň aby uhradili poplatok za takýto doklad.

Cieľom nového zákona je aplikovať v činnosti orgánov verejnej správy zásadu „jedenkrát a dosť“, podľa ktorej, ak štát už disponuje údajom o občanovi alebo podnikateľskom subjekte, ho nebude viac vyžadovať, ale si ho pre potreby konania získa sám. Znamená to, že občania už nebudú musieť predkladať úradom také podklady a výpisy, ku ktorým sa tento úrad vie dostať zo štátnych elektronických registrov, aj keď sú mimo jeho pôsobnosti. Na účely tohto zákona sa týmito registrami rozumejú:

a) register právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci (ktorý zlučuje informácie z obchodného a živnostenského registra),

b) informačný systém katastra nehnuteľností,

c) register trestov.

Listinné výpisy

Výpisy z obchodného a živnostenského registra či listu vlastníctva majú verejnú a neverejnú časť. K verejnej časti má podľa platnej právnej úpravy prístup každá fyzická či právnická osoba na akýkoľvek účel. K neverejnej časti týchto výpisov a listov vlastníctva a zároveň k výpisom a odpisom z registra trestov mala spravidla prístup len osoba, ktorej sa tento výpis týkal. Sprístupnením predmetných výpisov zodpovedným zamestnancom orgánov verejnej správy zanikne fyzickým a právnickým osobám povinnosť predkladať listinné výpisy na právne účely.

Hlavným prínosom novej právnej úpravy je teda znižovanie časovej a finančnej záťaže fyzických i právnických osôb napr. odbremenením predkladania:

  • listinných výpisov z obchodného a živnostenského registra pri žiadostiach o udelenie rôznych povolení a licencií (napr. zákon o hazardných hrách, zákon o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve, zákon o spotrebiteľských úveroch a o iných úveroch a pôžičkách pre spotrebiteľov);
  • výpisov z registra trestov na preukázanie bezúhonnosti potrebnej pri výkone určitých činností a povolaní (napr. zákon o autorizovaných architektoch a autorizovaných stavebných inžinieroch, zákon o policajnom zbore, zákon o súdnych exekútoroch, zákon o advokácii) alebo
  • listov vlastníctva na preukázanie práva k nehnuteľnosti (napr. zákon o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR, zákon o rybárstve, zákon o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy).

Pozitívna zmena

Novým zákonom sa mení celkovo 168 zákonov, 68 vyhlášok, 8 opatrení a 12 nariadení vlády, ktoré hovoria o predkladaní výpisov v papierovej forme. Podľa očakávaní vlády by tento zákon mal občanom ušetriť 13 miliónov eur.

Zákon proti byrokracii nadobudol účinnosť 1. septembrom 2018 vo vzťahu k elektronickým výpisom z obchodného a živnostenského registra a k listom vlastníctva. Vo vzťahu k výpisom z registra trestov nadobudne účinnosť dňa 1. januára 2019.

Zákon proti byrokracii je pozitívnou zmenou, ktorá odbremeňuje podnikateľov a zároveň – aj vďaka elektronizácii verejnej správy – neprimerane nezaťažuje ani orgány verejnej správy a verejný rozpočet. Povinnosť zabezpečiť vyššie uvedené výpisy, odpisy a listy vlastníctva síce bude zaťažovať zamestnancov orgánov verejnej správy, tí sa však k predmetným informáciám budú môcť dostať v reálnom čase, elektronicky a bezodplatne.

JUDr. Katarína Bystrická, advokátka

Právne centrum, s. r. o.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo