Súčasťou MSV v Brne je aj výstava o priemyselných legendách

Autor MSV/JS september 2018 -

Výstava 100 Stories k storočnici ČSR predstaví sto príbehov československého priemyslu s jeho legendami.

Jubilejný 60. medzinárodný strojársky veľtrh tento rok doplní unikátna výstava 100 Stories - 100RIES. Návštevníkom „vyrozpráva“ 100 príbehov českých a slovenských priemyselných legiend uplynulého storočia. Obe krajiny si aj takýmto spôsobom spoločne pripomenú vznik Československa. Slováci predstavia napríklad vozidlo Škoda 743 Garde kupé z roku 1982 s výrobným číslom 00001 – prvý sériovo vyrábaný osobný automobil na Slovensku.

Medzinárodný strojársky veľtrh (MSV), ktorého partnerskou krajinou je v tomto roku práve Slovensko, sa uskutoční v prvom októbrovom týždni na brnianskom výstavisku. Jeho sprievodná výstava 100 Stories mapuje slávne české a slovenské priemyselné výrobky od roku 1918 až do súčasnosti. „Je to jedinečná príležitosť pripomenúť si spoločne československú priemyselnú históriu a jej úspechy v roku, keď oslavujeme sté výročie samostatnosti,“ konštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš. Z celej výstavy tvorí slovenská časť približne 20 percent.

Babetta aj update T 603 z Bratislavy

Na MSV sa zúčastní viac ako 80 slovenských firiem vrátane tradičných strojárskych a priemyselných značiek. Oficiálna prezentácia krajiny bude umiestnená v strednej časti pavilónu A1 a na ňu potom naviaže práve výstava 100 Stories. Okrem spomínaného Favorita, ktorý sa na výstavisko vráti po 35 rokoch, budú ďalšie známe slovenské výrobky reprezentovať pôvodný bicykel Favorit z roku 1955 alebo legendárny moped Babetta. V Brne tiež na päť dní "zaparkujú" legendárny lesný traktor LKT 80 a univerzálny nakladač UNC 060. O ich kvalite svedčí to, že oba stroje sú stále funkčné – zapožičali ich súkromní majitelia, ktorí ich dodnes denne používajú.

Chýbať nebude ani Tatra 603 X, ktorá vznikla v druhej polovici šesťdesiatych rokov, keď sa Tatra snažila nájsť náhradu za starnúci typ 603. Komplikovanej úlohy sa zhostilo oddelené vývojové centrum Tatra Bratislava vedené inžinierom Ivanom Mičíkom. Z viacerých návrhov vybrali jeden, ktorý sa dočkal finálneho spracovania v podobe funkčného prototypu.tatra MSV

Robot vymodeluje sochu Masaryka

Cieľom výstavy je vytvoriť pomyselný oblúk nad celým storočím českého a slovenského priemyslu. Dokonale túto symboliku naplní projekt TGM90, ktorý bude lákadlom výstavy. Od pondelkového predpoludnia až do piatka bude vyše trojmetrový robot pred zrakmi návštevníkov frézovať repliku sochy Tomáša Garrigua Masaryka od sochára Otakara Španiela, ktorá bola v Brne vystavená v roku 1928. Originál aj bronzové odliatky tejto sochy sú stratené, replika však môže vzniknúť vďaka 3D technológiám. „Podkladom pre výrobu sochy sú údaje získané 3D skenerom z modelu sochy uschovaného v depozitári Národného múzea. Počítačový model putoval do špeciálneho softvéru, v ktorom boli naprogramované obrábacie stratégie pre frézovanie robotom. Priemyselný robot Kuka následne vyfrézuje objekt,“ približuje riaditeľ spoločnosti MCAE Systems Miloslav Drápela. Pred očami návštevníkov dielo dokončí sochár Ladislav Jezbera.stories socha

100 príbehov, vyše 45 exponátov a rozšírená realita

Zo sto príbehov, ktoré bude výstava 100 Stories rozprávať, bude približne 45 reprezentovaných fyzickými exponátmi. „Vybrali sme príbehy naprieč priemyselnými odbormi. Samozrejme, chýbať nebudú dopravné stroje od osobných áut cez nákladné autá, autobusy, vlaky až po lietadlá. Predstavíme aj slávne československé obrábacie stroje, elektrotechnické exponáty alebo tryskový stav,“ dopĺňa Jiří Smetana, riaditeľ marketingu spoločnosti.

Návštevníci budú môcť obdivovať ikonický vetroň L-13 Blaník, ktorý už v roku 1959 zdobil pavilón Z pri prvom Medzinárodnom strojárskom veľtrhu. Rovnako ako vtedy, aj teraz bude exponát zavesený nad hlavami návštevníkov. Na koľajniciach pred pavilónom bude zaparkovaná legendárna lokomotíva tzv. „laminátka“ (rad 240). Organizátori sa snažili získať aj známy vlak Slovenská strela, ten však v súčasnosti čaká na renováciu a jeho doprava bola priveľký problém. Na stretnutí s novinármi však prisľúbili, že dobový rýchlovlak vystavia v Brne pri niektorom ďalšom výročí.

Vedľa pavilónu A na päť dní zastavia aj električky typov T2, T3 a K2, v ktorých budú vo vybraných časoch aj komentované prehliadky. Návštevníci sa ďalej na výstave zoznámia aj s príbehom vynálezcu tryskového stavu Vladimíra Svatého. Tento výrobok tam bude aj fyzicky, rovnako ako obrábacie stroje značiek Šmeral Brno, Žďas či Kovosvit.

Expozícia 100 Stories zavedie návštevníkov aj do sveta rozšírenej reality, a to v rámci novej výstavy Českých centier s názvom Czech Innovation Expo. „Projekt borí bariéry medzi reálnym a virtuálnym svetom. Prostredníctvom najmodernejších technológií v oblasti augmentovanej a virtuálnej reality má návštevník možnosť zoznámiť sa hravým a interaktívnym spôsobom s najvýznamnejšími vedeckými a inovatívnymi počinmi v našej storočnej histórii,“ vysvetlil Přemysl Pela, vedúci projektového tímu. Pomocou inteligentných zariadení a VR okuliarov možno cestovať v čase, objavovať a stretávať sa so slávnymi vedcami a inovátormi.

Unikáty na kolesách

Jedenásť exponátov, ktoré sa na výstave 100 Stories predstavia, existuje iba v jedinom exemplári alebo majú jedinečnú históriu. Čestné miesto medzi nimi zaujíma Tatra T87 najslávnejšej československej cestovateľskej dvojice Hanzelka & Zikmund. Auto s veľkým príbehom, ktoré je národnou kultúrnou pamiatkou, do Brna zapožičalo Národné technické múzeum.

Na výstavisko príde aj medzivojnová lokomotíva Strieborný šíp, ktorá vznikla v jedinom exemplári na prelome rokov 1938 a 1939 v ČKD Praha. České dráhy vlak vypravia z Prahy aj s cestujúcimi; v poslednej fáze cesty prejde za sprievodu polície po vlečke vedúcej ulicami Brna.

Do expozície sa podarilo získať aj ďalšie vzácne autá, napríklad aerodynamické Aero 50 Dynamik a Aero 750 Sport Coupé karosárov Josefa Sodomku a Oldřicha Uhlíka. Najmodernejšie produkciu zastúpi HN R220 "eRko", ktorý je poctou legendárnemu kupé Škoda 110 R a na platforme Audi R8 ho postavili český dizajnér Petr Novague a karosár Marek Hoffman. Škoda Auto vystaví svoj nový koncept mestského crossoveru Vision X.

Okrem spomenutého prototypu Tatry 603 X návštevníci uvidia aj ďalšiu tatrovku: nákladné vozidlo Tatra 148 bude v Brne vystavené v tradičnej oranžovej farbe, dokonca v raritnej verzii VS1 s vysokozdvižnou sklápacou nadstavbou. V expozícii bude aj Jawa ČZ 175 z roku 1957, ktorá bola milióntym vyrobeným motocyklom tejto značky. Možno ste nepočuli o automobile Z Omega, ktorý bol prvým autom vyrobeným v Brne, a to v roku 1923. Hoci v origináli sa nezachoval, vďaka dokumentácii z brnianskej Zbrojovky bolo možné vyrobiť jeho presnú repliku a tú tiež uvidia návštevníci výstavy 100 Stories.

Výstavu usporiadala spoločnosť Veletrhy Brno v spolupráci so Zväzom priemyslu a dopravy, Zväzom strojárenskej technológie, Elektrotechnickou asociáciou, Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu SARIO a Českými centrami. Partnermi sú spoločnosti Siemens a Czechoslovak Group, podporilo ju Ministerstvo priemyslu a obchodu ČR. Potrvá počas MSV od 1. do 5. októbra 2018.

MSV/JS

Prečítajte si k téme:

Šesťdesiaty Medzinárodný strojársky veľtrh eviduje rekordnú účasť

bvv vystaviste 14

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo