Udelili slovenských počítačových Oskarov 2018

Autor ITAS október 2018 -

Už po osemnásty raz v Bratislave slávnostne odovzdali ocenenia Najziskovejšia IT firma roka, IT osobnosť, IT produkt a IT projekt roka.

V kategórii IT OSOBNOSŤ roka 2018 sa víťazom stal Gabriel Galgóci zo spoločnosti AT&T Global Network Services Slovakia. Pôsobí ako generálny riaditeľ spoločnosti a riaditeľ pre manažované zákaznícke služby v regióne EMEA. Za 19 rokov práce v AT&T sa mu podarilo slovenskú pobočku dostať do pozície strategického centra globálnych služieb a najväčšej AT&T pobočky mimo materskej krajiny. Z vtedajších 11 zamestnancov sa rozšírila na súčasných vyše 4 400. Pracovné pozície sa pod jeho vedením transformovali z „back office“ na pracovné pozície s vysokou pridanou hodnotou. Ďalšími finalistami boli Ivan Makatura z IBM Security Services a Matej Michalko zo spoločnosti Decent.

V kategórii IT PROJEKT roka 2018 si ocenenie odniesol FaBiS: Biometrická identifikácia klienta banky bez fyzickej prítomnosti. Táto mobilná aplikácia pomáha klientom získať dostatočne kvalitné údaje pre potvrdenie identity. Porovnáva selfie s tvárou na občianskom preukaze, overuje živosť človeka (tzv. liveness check). Online overenie získaných podkladov oproti databáze Ministerstva vnútra SR vyhodnocuje zhodu s údajmi a fotografiou na občianskom preukaze. Ďalšími projektmi vo finálnom výbere boli ID2020: Lepší život pre 1 miliardu ľudí na celom svet od Accenture Technology Solutions – Slovakia, s. r. o., a jaspravim.sk od Gami5, s. r. o.

V kategórii IT PRODUKT roka 2018 ocenenie získala Komunikačná technológia STEMI. Ide o technológiu, umožňujúcu pomocou smartfónov okamžitú obrazovú a hlasovú konzultáciu prípadu infarktu myokardu vrátane EKG a cievnej príhody, medzi profesionálnym záchranárom v teréne a lekárom – špecialistom. Nemocničný tím pritom vidí polohu sanitky, čas dojazdu a rôzne klinické informácie, a tak vie pripraviť potrebné podmienky pre prijatie pacienta v nemocnici. Produkt prihlásila spoločnosť STEMI Global, s. r. o. Ďalšími finalistami boli Elektronický podpis v mobile a mID pre eCommerce a eGovernment od firmy Disig, a. s. a Weather Drawboard od IBL Software Engineering, s.  r.  o.

Titul Najziskovejšia IT firma roka 2017 získala spoločnosť Profesia, spol. s r. o. táto kategória vychádza z kvantitatívnych kritérií, pričom rebríček pripravujú spoločnosti Across Private Investments, FinStat a Digital Visions. Hlavné kritérium na zaradenie do rebríčka je príslušnosť firiem do odvetvia informačných a telekomunikačných technológií ako hlavného predmetu podnikateľskej činnosti.

Ocenenia udelili 4. októbra 2018 na slávnostnom večere IT Gala. O cenách rozhoduje neformálne združenie slovenských žurnalistov a členov profesijných združení v oblasti informačných technológií a telekomunikácií. Cieľom je zhodnotiť odborné a manažérske úsilie osobností a firiem pôsobiacich v oblasti informačných technológií a telekomunikácií, oceniť najvýznamnejšie projekty a produkty, realizované v danom roku. Výročné podujatie slovenskej komunity informačných technológií IT Gala organizuje Digital Visions, vydavateľ magazínov PC Revue a portálu NexTech.sk.

ITAS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo