Nové využitie priemyselnej televízie: Mamička po predčasnom pôrode môže sledovať svojho drobčeka v inkubátore

Autor Juraj Redeky október 2018 -
Nové využitie priemyselnej televízie: Mamička po predčasnom pôrode môže sledovať svojho drobčeka v inkubátore Foto: Stanislav Szenczi

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky ako prvá na Slovensku umožňuje videospojenie medzi deťmi v inkubátore a ich najbližšími príbuznými.

Nad inkubátormi perinatologického centra FNsP boli umiestnené špeciálne kamery pripojené na internet. Mamičky a ďalší členovia rodiny môžu teraz svoje deti sledovať v priamom prenose – priamo na svojom počítači, mobile či tablete, kdekoľvek sú. Za týmto unikátnym projektom stojí občianske združenie Malíček, ktoré sa venuje predčasne narodeným deťom a ich rodinám.

Predčasne sa rodí 10 % detí

Každoročne sa na Slovensku narodí približne 55 000 detí. Až desatina z nich je narodených predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom. Štandardné tehotenstvo pritom trvá 40 týždňov. Predčasný pôrod alebo ochorenie bábätka je pre rodinu veľkou traumou. Výskumy ukazujú, že kľúčovú úlohu vo vývoji novorodenca hrá emočná väzba – vzťah medzi matkou a dieťaťom. Tento „hlad po láske“ sa u novorodenca prirovnáva ku skutočnému hladu. Ak je však dieťa nedonosené, či nebodaj choré a musí byť v inkubátore a každodenný kontakt medzi ním a matkou je obmedzený. Týka sa to aj rodiny, ktorá často nemá vôbec prístup k dieťaťu na jednotke intenzívnej starostlivosti.

„Vysnívaný príchod dieťatka na svet, ktoré je ihneď po narodení namiesto maminho náručia prevezené na Jednotku intenzívnej starostlivosti, do opatery prístrojov a zdravotníckeho personálu, sprevádza obrovský strach,“ vysvetľuje Ľubica Kaiserová z občianskeho združenia Malíček. „Mamička navštevuje prvých pár dní po pôrode počas hospitalizácie svoje dieťatko kedykoľvek. Ale po prepustení z nemocnice domov musí za ním dochádzať často aj desiatky kilometrov. Trvá aj niekoľko týždňov či dokonca mesiacov, kým sa dieťa dostane domov a môže byť so svojou rodinou. Mysleli sme aj na mamy, ktoré ich vážny zdravotný problém izoluje od bábätka, preto je prínosné, aby s ním mohli ostať aspoň vo vizuálnom kontakte,” dodáva Ľ. Kaiserová.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky má na svojich inkubátoroch nainštalovaných 11 miniatúrnych vysoko citlivých IP kamier Axis, ktoré umožňujú cez internet naživo prenášať záber na dieťa. IP kamery nad inkubátormi nie sú raritou v krajinách ako USA, Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko či Španielsko. Možnosť byť so svojim dieťatkom online majú už viac ako tri roky aj rodičia v Českej republike.

Foto6 Stanislav Szenczi

Priamy prenos z inkubátora – aj v pološere a s ochranou súkromia

O technické riešenie sa postarala spoločnosť NetRex, ktorá má bohaté skúsenosti s inštaláciami takýchto riešení v Česku. „Vždy máme radosť, keď naše produkty a služby poslúžia dobrému účelu. O to viac, keď ide o prepojenie rodičov a malých detí,“ povedal riaditeľ firmy David Capoušek.

Pri práci na projekte použili malé sieťové kamery s jednotkou Axis F34, ktoré sú uchytené na špeciálnych konzolách nad vrchným sklom inkubátorov. Kľúčová je nízka hmotnosť kamery a možnosť ľahko ju odkloniť, keď je potreba s inkubátorom manipulovať. Dieťa je v priamom prenose dobre vidno aj v sťažených svetelných podmienkach, čo je kľúčové, pretože na oddelení sa cielene udržuje tlmené osvetlenie. Každý z inkubátorov je z dôvodu ochrany súkromia v systéme vedený ako samostatný videokanál a prístup je chránený unikátnym heslom, ktoré sa vygeneruje osobitne pre každú mamičku. Pre začatie vysielania je potrebné len sa dohovoriť so zdravotníckym personálom. Potom už môže mamička a celá rodina pokojne sledovať svoje dieťa na mobile, tablete alebo počítači.

O inkubátorovú televíziu je záujem aj inde

Priamy prenos z inkubátorov sa v Nových Zámkoch veľmi osvedčil, čo dokazujú aj výpovede rodičov, ktorí aktívne využili túto „inkubátorovú televíziu“. „Matky a ďalší príbuzní veľmi oceňujú, že môžu sledovať vývoj dieťaťa každý deň na vlastné oči a ich vzájomná väzba sa tak posilňuje,“ povedala prednostka a primárka perinatologického oddelenia FNsP Klaudia Demová.

Pozitívna reakcia sa rýchlo šíri a o službu už prejavilo záujem niekoľko ďalších slovenských nemocníc a pôrodníc. Zdá sa teda, že úroveň starostlivosti o novorodenca a matky na Slovensku opäť postúpila o malý krôčik.

Občianske združenie Malíček

Toto OZ vzniklo v roku 2011 na podnet rodičov nedonosených detí. Rodinám predčasniatok pomáha prekonať prvé náročné chvíle po predčasnom pôrode, ktorý je často traumatickou udalosťou. Poskytuje im poradenstvo, vytvára priestor na výmenu skúseností medzi rodičmi formou stretnutí a akcií pre širokú verejnosť. Sprostredkúva kontakty na organizácie a odborníkov z radov neonatológov, psychológov, detských neurológov a ďalších.

Malíček sa stal mostom medzi nemocnicou a rodinou. Spolupracuje zo všetkými perinatologickými centrami v SR a nemocnicami s jednotkami intenzívnej starostlivosti o novorodencov. Podporuje neonatológie na Slovensku a rodiny prostredníctvom viacerých projektov. V rámci spolupráce so zahraničnými rodičovskými združeniami sa usiluje o zlepšenie legislatívneho rámca pre starostlivosť o predčasne narodené deti a ich rodičov v rámci EÚ.

Neonatologická klinika FNsP Nové Zámky

Zabezpečuje starostlivosť o zdravých novorodencov z okresu Nové Zámky a intenzívno-resuscitačnú starostlivosť pre ťažko chorých novorodencov a novorodencov bezprostredne ohrozených na živote zo spádovej oblasti šiestich okresov. Najvyššiu úroveň starostlivosti zabezpečuje pre celý Trnavský a Nitriansky kraj. V roku 1997 bol novorodeneckému oddeleniu NsP v Nových Zámkoch priznaný štatút vysokošpecializovaného perinatologického centra pre veľmi rizikové pôrody a ťažko chorých novorodencov a novorodencov s hmotnosťou nižšou ako 1 250 g ako jednému zo šiestich takýchto pracovísk v SR. Tieto deti ležia na jednotke vysokošpecializovanej starostlivosti o novorodencov.

Spoločnosť NetRex

Je poprednou IT spoločnosťou, ktorá poskytuje služby hostovaného videa pre profesionálne inštalácie. Od roku 2006 skúma a objavuje nové možnosti použitia sieťových videotechnológií so všadeprítomným internetom. Snaží sa prinášať nové možnosti v oblasti bezpečnosti, kontroly a efektivity práce. Spolupracuje pritom s popredným výrobcom IP kamier, švédskou firmou Axis Communications.

Juraj Redeky, Taktiq Communications

Foto3 Stanislav Szenczi

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo