Banky v EÚ budú viac spolupracovať s daniarmi

Autor TASR február 2017 -

V krajinách EÚ bude už čoskoro platiť povinnosť bánk odovzdávať daňovým úradom informácie o vlastníkoch a stave bankových účtov.

Európsky parlament v reakcii na viacero daňových škandálov v krajinách EÚ, vrátane takzvaných panamských dokumentov, odsúhlasil povinnú automatickú výmenu informácií o vlastníkoch bankových účtov medzi daňovými úradmi členských štátov. Tie si majú navzájom odovzdávať informácie týkajúce sa napríklad zostatkov na bankových účtoch či príjmov klientov z úrokov či dividend.

Poslanec a spravodajca návrhu Emmanuel Maurel (francúzsky socialista) k daňovým únikom uviedol, že „jedinou cestou, ako bojovať s touto pliagou, je vynaložiť obrovské úsilie v oblasti transparentnosti“. Prepojenie, ktoré podľa europoslancov existuje medzi praním špinavých peňazí, financovaním terorizmu, organizovaným zločinom a daňovými únikmi, je výzvou, ktorá si vyžaduje dôraznejšiu spoluprácu členských štátov.

Návrh na revíziu smernice, ktorý predložila Európska komisia v júli 2016, odobrili ministri členských štátov v septembri a EP ho schválil v novembri 2016 veľkou väčšinou hlasov 590 : 32 : 64. Členské štáty budú musieť zaviesť nové pravidlá do praxe do konca roka 2017.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo