Ako sa vyhnúť únave pri nedostatku spánku? Káva vás nezachráni

Autor BL november 2018 -
Ako sa vyhnúť únave pri nedostatku spánku? Káva vás nezachráni Unsplash / Hutomo Abrianto

Spánok tvorí významnú súčasť nášho života. Často sa nám stane, že si večer niekde posedíme dlhšie a ideme do postele veľmi neskoro alebo sa nám z nejakého dôvodu zle zaspáva.

Nasledujúci deň sme potom unavení a bez energie. V takýchto prípadoch existuje niekoľko spôsobov, ako fungovať aj napriek tomu, že sme naspali sotva pár hodín. Naučte sa vďaka našim tipom vyrovnať s nedostatkom spánku tak, aby ste boli schopní normálne fungovať celý nasledujúci deň. Nedá sa to s rovnakým efektom robiť stále, ale raz za čas si to môžete dovoliť.

Neposúvajte zvonenie budíka

Odkladanie nastaveného zvonenia budíka po krátkom alebo zlom spánku nie je dobrý nápad. Keď to urobíte, môžete sa dostať do hlbšej fázy spánku zvanej REM, čo vám vstávanie vôbec neuľahčí. Naopak, budete sa cítiť ešte viac vyčerpaní. „Ak ide iba o jednu zlú noc, tak by ste vo svojej dennej rutine nemali nič meniť. Každá zmena totiž rozhodí vaše prirodzené vnútorné hodiny, ktoré sa potom ťažko posúvajú späť,“ vysvetlila doktorka Sonia Ancol-Israelová pre Daily Mail.

Ráno roztiahnite závesy

Experti odporúčajú ako najlepší spôsob, ako organizmus presvedčiť, že už je čas vstávať, veľkú dávku slnečného svitu. Podľa štúdie švédskych vedcov z roku 2016 slnečné lúče navyše zvyšujú hladinu serotonínu v mozgu, čo zlepšuje celkovú náladu a schopnosť sústredenia. Po prebudení teda hneď roztiahnite závesy a žalúzie a uvidíte, že vám vstávanie pôjde ďaleko lepšie. 

Osprchujte sa studenou vodou

Technickí pracovníci v Sillicon Valley tvrdia, že najlepší ranný budíček je riadne studená sprcha. Naštartuje ako organizmus, tak i mozgovú činnosť a dokonca podľa štúdie z roku 2017 zvyšuje výkon aj obranyschopnosť celého tela. Napokon, otužovanie je oddávna cestou k železnému zdraviu a dlhovekosti.

Raňajkujte správne

Keď sme unavení, máme tendenciu upúšťať od zdravých návykov a siahať po nezdravých potravinách. To je však chyba; naše telo, aby dokázalo dobre fungovať, potrebuje na raňajky tri zložky – bielkoviny, vlákninu a živiny.

Skúste teda nabudúce raňajkovať napríklad grécky jogurt s granolou a sušeným ovocím alebo stavte na osvedčené smoothie napríklad s ovsenými vločkami, banánom, mangom a lístkami listového špenátu. Budete sa cítiť menej plní, zato však budete mať oveľa viac energie.

Zradná káva

Vari najvyhľadávanejším pomocníkom, keď sa cítime unavení, je káva. Tá síce vďaka kofeínu dokáže krátkodobo dodať energiu, ale, bohužiaľ, spánkový deficit nevylieči, len zamaskuje. Ďalšou zradnosťou, ktorú káva spôsobuje, je dehydratácia. Tá je škodlivá najmä v prípade, ak je za vašou ťažkou nocou alkohol. Telo potrebuje na neutralizáciu alkoholu pomerne dosť vody, ktorú však káva odvádza. Ak sa teda kávy nechcete vzdať, vypite k nej aspoň pohár čistej vody.

BL

Zdroj: Netky.sk

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo