Danica Pauličková vystavuje v Národnej banke Slovenska; témou diel je Paríž

Autor JF/DP november 2018 -

Akademická maliarka, spisovateľka, poetka aj fotografka. To všetko je Danica Pauličková, ktorá mala 6. novembra vernisáž výstavy svojich diel a súčasne krst knihy: Paris Le rêve – Zápisky z Paríža.

Básne zaradené do zbierky Paris Le rêve (Paríž – Sen) vznikli počas autorkinho študijného pobytu v meste na Seine, ide o jej básnickú prvotinu. Uvedenie knihy sa konalo v galérii Národnej banky Slovenska v Bratislave v rámci vernisáže výtvarných diel a fotografií D. Pauličkovej. „Krstným otcom“ knihy sa stal guvernér NBS Jozef Makúch, kurátorom výstavy, ktorá potrvá do 28. 11. 2018, je Ľuboslav Moza.

„Vystavujem svoje diela, ktoré vznikli na mojom tvorivom pobyte v Cité internationale des Arts v Paríži. Študovala som tam rok na École des Arts Decorative,“ objasnila Danica Pauličková. „Neskôr som viackrát bola na tvorivom pobyte v Paríži, kde som maľovala v ateliéri. Tak vznikali postupne zápisky v podobe denníka, poézie, fotografie, skice a maľby. Patrím k tým výtvarníkom, ktorí si dokážu sadnúť na múrik a priamo robiť skice na miestach, ktoré ma zaujmú a neskôr ich dotvorím v ateliéri. Básne, ktoré som tam vytvorila, sú v knihe Paris Le rêve a už ich preložili aj do francúzštiny.“

Danica Paulickova Dievča foto

D. Pauličková (1953) žije a tvorí v Bratislave. Vo svojej tvorbe sa venuje grafike, maľbe, ilustrácii, fotografii a sklu. Vo svojom vydavateľstve Seneca vydáva vlastné knihy, najmä pre deti. Okrem nich ilustruje aj detské časopisy, realizuje detské workshopy a besedy. Zároveň publikuje vo viacerých médiách články o kultúre. Veľmi rada cestuje – každý rok strávi mesiac v Benátkach, kde čerpá inšpiráciu pre ďalšiu tvorbu.

Umelkyňa absolvovala na VŠVU v roku 1977 v odbore grafika. V Paríži absolvovala spomínané štúdium v rokoch 1991 – 1992. Doplnila si vzdelanie v The Art Students League v New Yorku (1993 – 1997), kde študovala maľbu u profesora Harveyho Dinnersteina a zároveň pracovala vo vydavateľstve Scholastic. Počas stáže v Paríži pracovala ako dizajnérka vo vydavateľstve Magnard. Absolvovala tiež kurz na London School of Public Relations (2000 – 2001).

Vernisáž v galérii NBS 6. 11. obohatila spievom francúzskych šansónov Monika Stanislavová a básne D. Pauličkovej po francúzsky a po slovensky recitovala Lucia Hurajová.

JF/DP

Guvernér Makúch a Danica prezerajú knižku Paris le réveGuvernér NBS Jozef Makúch a Danica Pauličková počas vernisáže s jej novou knihou

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo