VIDEO: Obrnené auto Gerlach absolvovalo výkonnostné a záťažové testy

Autor JF/TK november 2018 -

Prototyp auta, ktoré chce našej armáde ponúknuť slovenský Zetor Engineering, skúšali na záhoráckom polygóne aj na Slovakiaringu, kde vytiahol 125 km/h. Ešte chcú pod ním nechať vybuchnúť mínu.

Podľa výrobcu prekonali výsledky testov deklarované parametre. Vo vojenskom priestore na Záhorí sa vozidlu okrem iného podarilo v plnej 14-tonovej záťaži prekonať stúpanie 100 %, teda zdolať nájazdový uhol 45 stupňov. Gerlach preukázal vysokú priechodnoť rôznymi terénmi vrátane piesku.

Ťahanie kamióna na cestnom okruhu

Na okruhu Slovakiaring dosiahol Gerlach za daždivého počasia maximálnu rýchlosť 125 km/h oproti výrobcom deklarovaným 110 km/h. Nad rámec štandardných testov sa výrobca rozhodol aj pre špeciálny záťažový test motora a prevodovky. Za prototyp zapriahli 28-tonový ťahač a vozidlo s ním hodinu krúžilo po okruhu pri zachovaní požadovaných teplotných parametrov. Táto záťaž nezanechala na pohonnom systéme Gerlacha nijaké deštruktívne následky.

Priechodnosť a balistická ochrana

Taktické obrnené vozidlo 4x4 preukázalo nadštandardné schopnosti už počas testovania Armádou SR na Záhorí v lete. Zdolalo tam terénny schod s výškou 50 cm a zákop so šírkou jedného metra. Pritom nieslo záťaž 6 x 120 kg, čo zodpovedá plnému obsadeniu kabíny, plus 1 000 kg v nákladovom priestore.

Koncept je vyspelý svojou vysokou bezpečnosťou, agilitou a univerzálnosťou; pri vývoji boli zohľadnené najnovšie požiadavky na vozidlo 21. storočia a reálne skúsenosti zo súčasných ozbrojených konfliktov. Kabína auta je koncipovaná ako bezpečnostná pancierová kapsula, ktorá oproti bežným 4 či 5 ponúka miesto až pre 6 členov posádky s výškou do 190 cm a hmotnosťou 120 kg vrátane výstroja. V prípade potreby či ohrozenia poskytne priestor aj pre ďalších dvoch členov posádky. Opancierovaná kabína je uchytená na podvozku nezávisle od iných častí, čo zvyšuje ochranu napr. pri poškodení mínou. Už v základnej verzii je zabudovaná filtroventilácia s klimatizáciou a ochranou proti účinkom chemických, biologických a jadrových zbraní.

Posádka prežije výbuch 8 kg TNT

Gerlach je pripravený na montáž rôznych stupňov balistickej a protimínovej ochrany podľa štandardu STANAG 4569 na stupni balistickej ochrany volume (stupeň) 1 a level (úroveň) 3 a protimínovej ochrany volume 2 a level 3a / 3b. V praxi to znamená, že vozidlo bude pripravené odolať aj náloži o sile 8 kg TNT. Podľa zdrojov z okruhu výrobcu by sa mala v dohľadnom čase uskutočniť aj praktická skúška, ktorá má preveriť túto odolnosť formou vystavenia vozidla reálnej explózii.

rsz 180511 zet gerlach predobok

Projekt a jeho ambície

Spoločnosť Zetor Engineering Slovakia, a. s., Bytča, ktorá je súčasť HTC Investments, a. s. (rovnako ako známejší Zetor Tractors, a. s., Brno), predstavila vozidlo Gerlach ako novinku na výstave IDEB 2018 v Bratislave. Projekt jeho výroby počíta s významným zapojením domáceho obranného priemyslu; pri základnej verzie by malo byť až 80 % komponentov (z hľadiska ceny) vyrobených na Slovensku.

Gerlach cieli na trhy, kde prebieha obstarávanie alebo obmena viacúčelových vozidiel 4x4 vrátane Slovenska. Pri jeho uvedení na veľtrhu IDEB v máji 2018 urobil výrobca neobvyklý krok, keď zverejnil základnú predajnú cenu auta, t. j. základnej verzie bez výzbroje. Konkrétne, cena za kus má byť 398 000 eur, a to pre všetkých zákazníkov bez rozdielu a ohľadu na cieľový trh. Na základe neoficiálnych správ sa možno domnievať, že táto cena je návratná pri dosiahnutí objemu výroby 100 kusov.

Zetor Engineering Slovakia, založený v roku 2000, sa sústreďuje na vývoj, inovácie a komplexné dodávky pre civilnú sféru aj obranný priemysel. Na projekte Gerlach participujú aj ďalšie spoločnosti sektora Engineering v rámci materskej spoločnosti HTC Investments, ako napríklad Zetor Enegineering Brno, s. r. o., a IPM Engineering.

JF/TK

Prečítajte si tiež:

Na Priemyselnom dni MO SR výrobcovia prezentovali obrnené autá

VIDEO Naše a západné bojové autá verzus ruský Tigr

Dve armádne zákazky vytvoria na Považí možno až 800 nových miest

 

Multimédiá


Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo