Coworkingové kancelárie pribúdajú aj u nás v súlade s globálnym trendom

Autor Karel Pelán, Paulína Nedavašková november 2018 -
Coworkingové kancelárie pribúdajú aj u nás v súlade s globálnym trendom Pixabay

Voľný pracovný režim láka mileniálov viac ako vyššia mzda. S tým súvisí využívanie zdieľaných kancelárií, aké ponúka aj spoločnosť Regus.

Časy, kedy boli zamestnanci ochotní meniť prácu len pre vyšší plat, sú preč. Viac ako 69 percent mladých ľudí podľa prieskumu spoločnosti Regus vymení akýkoľvek zamestnanecký benefit za možnosť pracovať variabilne. Čoraz viac sa tak stávajú úspešnými zdieľané pracovné miesta, s ktorými sa spája flexibilná pracovná doba. Na tento fenomén reaguje aj globálny poskytovateľ firemných priestorov Regus, ktorý otvoril v bratislavskom Polus Tower II už štvrté centrum so zdieľanými kanceláriami na Slovensku.

Nový pohľad na prácu

Od roku 2005 vzrástol celosvetovo počet ľudí pracujúcich „odkiaľkoľvek“ až o 103 percent, pričom viac ako polovica profesionálov dnes odpracuje väčšinu zo svojho pracovného týždňa mimo štandardnej kancelárie. Tento voľnejší štýl, ktorý zamestnancom dovoľuje zariadiť si prácu a súkromný život podľa vlastných možností a aj napriek tomu odviesť 100-percentný výkon, preferuje čoraz viac ľudí. Tvrdí to prieskum, ktorý si nechala vypracovať spoločnosť Regus, a z ktorého záverov taktiež vyplýva, že trendy v budovaní kancelárií diktujú firmám práve mileniáli.

Mladí ľudia nechcú byť zviazaní štandardnými pracovnými podmienkami 8-hodinového času na jednom mieste. Uvedomujú si nutnosť odvedenia svojej práce, no deň si chcú zariadiť podľa seba, svojej rodiny, či koníčkov. Na výhody začínajú prichádzať aj zamestnávatelia. Množstvo spoločností zistilo, že poskytovaním flexibilného pracovného miesta si dokážu jednoduchšie udržať tých najschopnejších ľudí,“ hodnotí moderný trend Karel Pelán, country manager spoločnosti Regus pre Českú republiku a Slovensko.

Aj z týchto dôvodov Regus otvára v poradí už štvrté priestory pre zdieľané kancelárie v Bratislave a to v budove Polus Tower II. Na celkovej ploche viac ako 2 000 m2 vybudovala spoločnosť flexibilné kancelárie aj veľké coworkingové priestory s niekoľkými zasadacími miestnosťami, kuchyňou, či recepciou. Ponúka ich moderným spoločnostiam, freelancerom, startupom, alebo kolektívom ľudí pracujúcich na rôznych projektoch.

Flexibilita a úspory

Zdieľané kancelárie v spojitosti s coworkingovým centrom sú pre zamestnávateľov zaujímavé aj z hľadiska efektivity. Zamestnávatelia nemajú počiatočné investície do zariaďovania ani dlhodobé záväzky súvisiace s prenájmom a objednávajú si len toľko pracovných miest, koľko aktuálne potrebujú. Prieskum ukázal, že až 80 percent firiem si volí zdieľané kancelárie práve pre redukciu nákladov. Ušetria najmä na obstaraní nehnuteľnosti, platby za nájom, opravy či administratívu. Tretina spoločností z celkového počtu viac ako 18-tisíc dopytovaných podnikateľov z 96 krajín uviedla úsporu 5 až 10 percent, polovica potvrdila úsporu 10 až 20 percent, no a necelá pätina tvrdí, že jej náklady klesli o viac ako pätinu.

Dobrou správou je aj fakt, že samotní zamestnanci potvrdzujú, že pracujú efektívnejšie. „Až 64 percent mladých ľudí nám v prieskume uviedlo, že poskytnutím flexibilného pracovného miesta sa stali produktívnejšími. Všetky tieto fakty sledujeme na dlhodobej báze a utvrdili nás v tom, že zdieľané kancelárie sú budúcnosťou pre moderných podnikateľov,“ podotýka K. Pelán. Podľa neho by mal do dvoch rokov už každý druhý zamestnanec v USA pracovať „na voľnej nohe“ a súčasne sa tento trend začne presúvať aj do západnej Európy a následne na Slovensko.

Jedným z najväčších „driverov“ tejto zmeny „kancelárskej klasiky“ sú moderné technológie. Dve tretiny mladých ľudí v prieskume Regusu uviedlo, že k spokojnosti v zamestnaní potrebujú najmodernejšie technológie a kvalitné pripojenie na internet. Ten je až pre 81 percent ľudí najdôležitejším kritériom pri voľbe pracovného miesta. 

O spoločnosti Regus

Regus je popredným globálnym poskytovateľom pracovných priestorov. Disponuje rozsiahlou sieťou kancelárskych, coworkingových a stretávacích priestorov pre firmy na celom svete. Poskytuje zákazníkom možnosť úplne outsourcovať kancelárske portfólio. Služby firmy sa týkajú asi 2,5 milióna profesionálov.

Karel Pelán, Regus; Paulína Nedavašková, Nextina

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo