Štart lyžiarskej sezóny na Chopku zapadol do česko-slovenského jubilea

Autor JF december 2018 -
Česká lyžiarka Martina Dubovská a hokejový brankár Ján Laco na Chopku Česká lyžiarka Martina Dubovská a hokejový brankár Ján Laco na Chopku visitliptov.sk

Sezóna odštartovala v Nízkych Tatrách, postupne sa otvorili aj strediská vo Vysokých Tatrách a inde na Slovensku.

Lyžiarsku sezónu 2018/19 odštartovalo ako prvé z tatranských stredísk stredisko Jasná v Nízkych Tatrách. Otvorenie sezóny postupne prišlo aj do stredísk vo Vysokých Tatrách. Na Štrbskom Plese, kde sa najskôr zasnežovali svahy Interski, Turistická a Junior a potom aj ďalšie zjazdovky od Skalnatého plesa po Tatranskú Lomnicu. Tam otvorili sezónu 15. decembra.

Tradičný štart zimnej sezóny na vrchole Chopka sa uskutočnil už 30. novembra a tentoraz nespojil, ako je zvykom, len Liptákov a Horehroncov, ale aj Čechov a Slovákov. Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa otvorili na Chopku zimnú sezónu netradične. Ján Laco, úspešný slovenský brankár a liptovský rodák, a česká lyžiarka Martina Dubovská symbolicky spojili mapy Česka a Slovenska.

Flexi ceny skipasov, skibusy zadarmo

Novinkou v novej lyžiarskej sezóne je nákup skipasov na spôsob nákupu leteniek cez internet. Ich ceny nie sú pevné, ale menia sa podľa záujmu nakupujúcich a vyťaženosti strediska v danom termíne.

Prevádzkovateľ lyžiarskych stredísk, spoločnosť Tatry mountain resorts (TMR), sa pri tejto novinke inšpirovala zahraničnými trendmi. Dynamické ceny sú už zavedené v USA, kde vznikli z potreby riadeného manažovania predaných lístkov a vyťaženosti strediska v danom termíne. Lyžiarske strediská v rámci TMR aj s niektorými švajčiarskymi strediskami zavádzajú dynamické ceny do prevádzky práve túto zimu ako prvé v Európe. „Cieľom tohto živého procesu je rovnomerné rozptýlenie lyžiarov v strediskách počas celej sezóny,“ vysvetlil Michal Beňo, obchodný riaditeľ pre systém Gopass. „Nakoľko sa záujem zo strany lyžiarov počas celej sezóny mení vzhľadom na termín lyžovania, je nevyhnutné plánovať si lyžovanie vopred, pre dosiahnutie čo najlepšej ceny skipasu. Platí teda: Čím skôr kúpiš, tým výhodnejšie lyžuješ. Klienti, ktorí si vedia skôr naplánovať svoje časové možnosti, sú za to odmenení formou výhodnejších cien ako sú bežné ceny pre daný 1 dňový skipas dostupný na kamennej pokladni,“ dodal.

Komfort návštevníkov lyžiarskych stredísk a ďalších atrakcií Liptova zvyšuje aj dopravný systém tzv. Ski & Aqua Bus, ktorý zvyšuje ich dostupnosť. „V zime je na Liptove obrovský dopyt najmä po stredisku Jasná a lyžiari by sa najradšej ubytovali v hoteloch v blízkosti svahov, aj napriek najvyššej cene za lôžko. Vďaka našej prepracovanej sieti bezplatných liniek Ski & Aqua Bus si môžu dopriať pohodlnú lyžovačku, aj keď sú ubytovaní desiatky kilometrov ďalej,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov Ján Blcháč. Ski & Aqua Busy podporuje Ministerstvo dopravy a výstavby SR dotáciou v sume presahujúcej 100-tisíc eur.

Liptovský boom cestovného ruchu

Predseda OOCR komentoval aj priaznivý vývoj cestovného ruchu na Liptove: „Región dokáže stále rásť. Počet prenocovaní počas minulej zimy medziročne narástol o 5,8 percenta na viac ako 667 tisíc. Verím, že návštevnosť porastie aj túto zimu,“ povedal. K tomu by mal podľa neho prispieť aj nový systém cenotvorby.

Riaditeľka OOCR Region Liptov Darina Bartková pri príležitosti česko-slovenského jubilea zdôraznila: „Návštevnosť Liptova ťahajú domáci Slováci, ale v horách veľmi často počuť aj češtinu. Česi si spolu s Poliakmi delia druhú a tretiu priečku v návštevnosti nášho regiónu. Pre zaujímavosť, aj kampane na českom trhu realizujeme vo väčšine prípadov v slovenskom jazyku a máme na tento spôsob komunikácie pozitívne ohlasy. Slovenčina výborne vyznie najmä v rádiovej kampani.“

Historickú úlohu českých prvorepublikových aktivistov pri rozvoji turizmu pripomenula na Chopku starostka obce Demänovská Dolina Ľubomíra Klepáčová: „Bez českého prínosu v období prvej republiky by Tatry, čo sa týka výstavby a rozvoja cestovného ruchu, neboli tam, kde sú dnes. Napríklad Alojz Lutonský, ktorého časť výstavy je dnes inštalovaná aj tu, na Rotunde, bol iniciátorom výstavby historicky prvej lanovky v Nízkych Tatrách a priekopníkom tatranského turizmu – jaskyniar, publicista, fotograf, ktorý stojí aj za názvom strediska Jasná,“ povedala.

Pripomeňme, že okrem lyžiarskych stredísk Liptov ponúka aj ďalšie sezónne a celoročné možnosti a atrakcie pre dovolenkárov, najmä akvaparky, welnesy, kúpele, jaskyne a horskú turistiku.

JF

(Zdroj: TMR, Region Liptov)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo